Kuurilan junaturma sai muistomerkin

Kuurilan junaturman muistokivi on tuotu onnettomuuspaikalle läheiseltä pellolta.

Kuurilan junaturman muistomerkki paljastettiin keskiviikkona 15.3. minuutilleen samalla hetkellä kuin onnettomuus 60 vuotta sitten tapahtui.

Muistomerkkihankkeen takana on ollut onnettomuuspaikalle isänsä kanssa ensimmäisten joukossa tullut, tuolloin 7-vuotias Sinikka Haapsamo.

– Yöllä oli satanut kovasti lunta ja lähdin aamulla isän mukaan hevosella auraamaan tietä. Ajoimme ensin pohjoiseen ja kääntyessämme takaisin isäni huomasi radalla ison mustan savupilven. Hän arvasi heti, mistä on kyse. Tuuli kävi pohjoisesta, emmekä olleet kuulleet mitään rysähdystä. Lähempänä rataa sijaitsevassa talossakin oli luultu ulko-oven vain paukahtaneen. Kävimme kotona vaihtamassa auran työrekeen ja jatkoimme matkaa radalle, missä koko kauheus oli edessämme. Lähitaloista tuli auttajia niin ikään hevosilla, koska auraamaton tie oli autolla ajokunnossa vasta tuntien päästä, Haapsamo muistelee.

Onnettomuus on muistissa ja on palannut mieleen varsinkin silloin, kun uhrien omaiset tai tuttavat ovat  ottaneet Haapsamoon yhteyttä ja halunneet tietää, missä onnettomuuspaikka on.

Onnettomuuspaikalle ensimmäisten joukossa 60 vuotta sitten tullut Sinikka Haapsamo on muistomerkkihankkeen alullepanija. Hän oli 7-vuotias, kun onnettomuus tapahtui.

– Siitä tuli minulle haaste ja aloin puuhata muistomerkkiä. Kun onnettomuudesta oli kulunut 50 vuotta, otin yhteyttä VR:ään ja kyselin, onko siellä ollut aikomusta pystyttää muistomerkki. Ei tullut vastausta. Sitten kyselin Kalvolan kunnalta. Lupasivat harkita. Harkinnaksi se jäikin. Aloin kysellä yksityisiltä ja yhdistyksiltä kiinnostusta ja tässä nyt ollaan.

Onnettomuuspaikalla paljastettu 3000 kiloa painava muistokivi on läheiseltä pellolta.

– Se tuotiin tälle paikalle talkoovoimin tammikuussa ja kesällä on paikallinen puutarhuri luvannut laittaa kukkia ja pensaita tähän, Haapsamo kertoo.

Muistokivessä on laatta, jossa kerrotaan tapahtumasta. Toisessa laatassa on kuvattuna veturinpyörä. Alun perin oli tarkoitus laittaa oikea veturinpyörä kiven päälle, mutta Hyvinkään Rautatiemuseolta eikä veturimuseoilta ei sellaista saatu. Kolmas laatta, johon tulevat hankkeen tukijoiden nimet, kiinnitetään kiveen myöhemmin. Kalvolan seurakunnan kukkalaitteen muistokivelle laski seurakuntaneuvoston jäsen Ulla Eerola.

Tieto ei saavuttanut ajoissa

Pohjoisesta tulleen, Ukko-Pekka-veturin vetämän yöpikajunan ja etelästä tulleen moottoripikajunan piti alun perin sivuuttaa toisensa Harvialan asemalla. Kun pohjoisen juna oli toista tuntia myöhässä, kohtauspaikaksi määrättiin Kuurila. Riihimäellä toiminut junanohjaus muutti sitten kuitenkin kohtauspaikaksi Iittalan, minne tieto saatiin, vasta kun juna oli jo paikan sivuuttanut.

Ulla Eerola laski muistokivelle Kalvolan seurakunnan kukkalaitteen.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>