Pääkirjoitus: Tartu vaalikoneeseen!

Kuntavaalit ovat jo perinteisesti paikallislehtivaalit. Paikalliset asiat kirvoittavat ehdokkaita kirjoittamaan, paikallislehdet seuraavat valtakunnan poliitikkojenkin liikkeitä toreilla, tupailloissa ja työväentaloilla. Vaali-ilmoittelu on vilkasta ja vaalilehtiäkin taitetaan paikallislehtien väliin. Useat paikallislehdet järjestävät myös vaalipaneeleita. Voi perustellusti sanoa, että ilman paikallislehteä ei paikka valtuustossa aukea.

Paikallislehti Akaan Seutu tekee tänään historiaa. Kello 12 aukeaa lukijoille Akaan historian ensimmäinen paikallinen vaalikone. Kun kysymyksessä on kuntavaalit, Akaan Seudun kaikki kysymykset ovat Akaasta. Meitä ei kiinnosta nyt sukupuolineutraali avioliittolaki, mutta meitä esimerkiksi kiinnostaa, mitä oheispalveluja tulevaan hyvinvointikeskukseen halutaan. Tuomme näin lähdes kaikki Akaan ehdokkaat lukijoiden arvioitavaksi.

Voitte testata omia ajatuksianne rauhassa ehdokkaiden kanssa. Taatusti yllätyttekin, näinhän on valtakunnallisissa vaalikoneissa jo monelle käynyt. Kuntavaaleissa äänestetään usein tuttua ja turvallista ehdokasta. Usein henkilön persoona menee asioiden edelle. Vaalikone saattaa antaa joillekin äänestäjille aidon mahdollisuuden vaihtaa ehdokasta ja jopa puoluetta. Puolueuskollisuus on Akaassa juurevaa, mutta valtakunnallisesti heikko. Vaalikone auttaa äänestäjää liikkumaan.

Viime kuntavaalien äänestysprosentti oli Akaassa Pirkanmaan toiseksi huonoin, 57,5 prosenttia. Vain Tampere oli Akaata huonompi, 56,3. Punkalaitumella luku oli jo kohdallaan, 71,0. Valkeakosken äänestysprosentti oli 59,9 ja Urjalan 59,3. Akaan on kuntaliitoskunta ja voi olla, että äänestysprosentin alhaisuuteen vaikuttaa kuntaliitosten haamukin. Varsinkin Kylmäkoskella ja Viialassa voidaan kokea, että kun oma kunta on kadonnut, missään ei voi enää mitään vaikuttaa.

Nyt vaikutetaan Akaassa. Entäpä jos vaalikoneesta löytyisi hyvä akaalainen ehdokas. Kun sosiaali- ja terveysuudistus vuoden 2019 alusta aloittaa maakuntajohtoisesti, kuntien valtuustojen tehtävät eivät katoa minnekään, vaan järkevöityvät. Sote on kankkulan kaivo, mutta jo tulevat valtuustot pääsevät siitä irti. Nyt luottamushenkilöillä jää aikaa muun muassa varhaiskasvatukseen, peruskouluun, lukioon, kaavoitukseen ja elinkeinopolitiikkaan – kulttuuriinkin.

Suomeen on syntymässä aivan uusi kuntajärjestys. Tämän nosti ansiokkaasti esille Akaassa joulukuun talousarviovaltuustossa valtuutettu Mika Setälä (kd). Uudet kunnat ovat elinvoimakuntia, ja tulevien valtuutettujen pitää taitaa monta uutta asiaa perinteisten ja ehkä pinttyneidenkin asioiden sijasta. Minkälainen elinvoimakunta Akaa tulevaisuudessa on, siitä päättä kesäkuussa työnsä aloittava valtuusto.

Vanhoilla ajatuksilla uuteen aikaan heittäytyminen on vaarallista. Saattaa nimittäin käydä niin, että putoaa puomilta, vaikka olisi ennen ollut kuinka hyvä koskenlaskija hyvänsä. Tuleva aika haastaa valtuutetut. Akaan Seudun vaalikoneessa äänestäjät pääsevät tavallaan keittiön kautta haastamaan ehdokkaita ennakolta. Vain 35 valitaan.

Tuleva aika haastaa myös Akaan. Kyläpolitikoinnin sijasta kaupungin on otettava vanha ja näkyvä paikka Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-vyöhykkeellä. Nyt Akaa yrittää säästää itsensä hengiltä, niin kuin valtuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen (sd) muutama vuosi sitten Vuoden Yrittäjä-juhlassa sanoi.

 

Yksi kommentti

  1. Anton Murola, 82

    Vaalikoneeseen pääsemiseen soisi lyhyemmän klikkausketjun.
    Huomiota herättävän linkin tulisi olla etusivulla ja ehkä myös mainoskierrossa.

    Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>