Satu Similä ja Tessu voittivat hopeaa valjakkohiihdon SM-kisoissa

Satu Similä ja Tessu nousemassa mäen päälle ennen laskua maaliin. Kuva: Outi Pisto.

Valjakkohiihdon suomenmestaruudet ratkottiin viime viikonloppuna Lieksassa. Tampereen Vetokoiraseuraa edustava Satu Similä  ja belgianpaimenkoira malinois Manouman Seymour Skinner eli tutummin Tessu toivat Akaaseen SM-hopeaa sarjassa naiset C, 5 kilometriä. Lisäksi akaalaiskoirakko oli mukana viestihopeaa voittaneessa Tampereen Vetokoiraseuran joukkueessa.  SM-kilpailuihin osallistui yli sata koirakkoa eri puolilta Suomea.

Valjakkohiihdossa vetovyöllä ja -liinalla hiihtäjään kiinnitetty koira vetää hiihtäjää. Parhaimmillaan koirakot voivat edetä yli 40 kilometrin tuntinopeudella. Koirakot kilpailevat A-, B- ja C-sarjoissa koirarotujen mukaan. Satu Similän edustamaan C-sarjaan kuuluu lähinnä palveluskoiria, joista suuri osa on belgianpaimenkoiria.

Viialassa asuva Similä on sijoittunut SM-mitaleille neljästi. Similä harjoittelee lajia Nahkialanvuoren ulkoilumaastoissa. Harjoituksia on enimmillään kolme kertaa viikossa.

–  Olemme harjoitelleet Nahkialan laduilla, kun lumitilanne on sen sallinut. Meillä on siellä vuoro myös sulan maan aikaan, jolloin voimme vedättää koiria polkupyörällä. Koiran kanssa liikutaan paljon myös juosten, Satu Similä kertoo.

Akaassa käy harjoittelemassa lajin harrastajia ympäri eteläistä Pirkanmaata, koska esimerkiksi Tampereella seuran käytössä olevat ladut eivät ole olleet kunnossa. Similä harmittelee, että tänä talvena harjoittelukilometrit ovat lumitilanteen vuoksi jääneet vähäisiksi.

Menestyminen lajissa vaatii hyvää kuntoa myös hiihtäjältä.

– Lajin harrastajissa on paljon sellaisia, joilla on kilpahiihtotaustaa. Minulla ei ole, mutta olen hiihdellyt paljon omaksi ilokseni. Kuntohiihtäjä voi pärjätä, jos saa hyvän koiran, mutta kunnossa pitää silti olla, Similä toteaa.

Satu Similä tulossa Tessu-koiran kanssa viestikisassa toisen osuuden vaihtoon ja lähettämään ankkuria matkaan. Kuva: Ismo Pippola.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>