Akaan kaupunki ei palkkaa asianajajaa neuvomaan kaupunginjohtajan irtisanomisasiassa

Kaupunginhallitus hyväksyi Marita Markkulan (ps) esityksen, että asianajajaa ei palkata tilapäisen valiokunnan neuvonantajaksi.

Akaan kaupunki ei palkkaa asianajaja, varatuomari Timo Jarmasta tilapäisen valiokunnan neuvonantajaksi eikä kaupunki maksa Jarmaksen antamaa oikeudellista neuvontaa. Kaupunginhallitus päätti asiasta 7.3. kokouksessaan äänin 4–5, yhden jäsenen äänestäessä tyhjää.

Akaan valtuusto päätti kokouksessaan 22.2. asettaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren irtisanomista tai siirtämistä muihin tehtäviin. Asianajaja Timo Jarvas on antanut Akaan kaupungin luottamushenkilöorganisaatiolle neuvoja asiassa. Jarmas on Eversheds asianajotoimisto Oy:n asianajaja ja osakas. Asianajotoimiston tuntiveloitus asian hoitamisessa on 280 euroa.

Vs. kaupunginjohtajana toimiva henkilöstöjohtaja BriittaLiisa Sinivuori esitti kaupunginhallitukselle, että se palkkaa Jarmaksen tilapäiväisen valiokunnan neuvonantajaksi ja että kaupunki maksaa Jarmaksen antaman oikeudellisen neuvonnan takautuvasti 15.2.2017 alkaen.

Äänestyksen voittaneen muutosehdotuksen teki Marita Markkula (ps) ja häntä kannattivat Harri Rämö (sd), Hannu Järvinen (sd) ja Jukka Saari (vas). Äänestyksessä Markkulan esityksen kannalla oli myös Tapio Kivistö (ps). Samat henkilöt äänestivät valtuustossa tilapäisen valiokunnan perustamista vastaan.

Asianajajan palkkaamista kannattivat Inka Loppi (sd), Mari Peräkivi (kesk), Jouko Rytkönen (kok) ja Jukka Salminen (kok). Tyhjää äänesti Salla Bisterin (sd) varajäsenenä paikalla ollut Hannele HalmelaTaberman (sd). Kaupunginhallituksen jäsenistä Susanna Saxberg (kok) oli poissa, eikä hänellä ollut kokouksessa varajäsentä.

Marita Markkulan mukaan asianajajan palkkaamisesta päättäminen ei kuulu kaupunginhallitukselle vaan valtuustolle.

– Tämä tilapäinen valiokunta on suoraan valtuuston alainen ja minun käsitykseni mukaan tämä asia kuuluu valtuustolle. Jos kaupunginhallitus päättäisi tästä ohi valtuuston, silloin kävellään valtuuston yli, Marita Markkula perustelee.

Markkula ei muutenkaan pidä asianajajan palkkaamista tässä vaiheessa välttämättömänä.

– Tilapäinen valiokunta vasta tutkii perusteita, jotka ovat aloitteen taustalla. Kyllähän se kykenee tämän ilman asianajajaakin tekemään, ainakin on muualla kyennyt. Selasin varmaan kymmenen vastaavaa tapausta kunnista, enkä löytänyt yhtään, missä olisi varten vasten palkattu asianajaja vastaavaan instanssiin.

Markkulan mukaan Akaata vastaan ei ole esitetty vaatimuksia, jotka vaatisivat asianajajaa.

– En sitä varmaan vastusta, jos valtuusto siitä päättää, mutta en pidä sitä välttämättömänä ainakaan tässä vaiheessa. Nyt tehdään tietojen keruuta, tuodaan ne valtuustoon ja katsotaan, kuinka käy.

Yksi kommentti

  1. Timo Vepsäläinen

    Elämmekö me todellakin kunnassa, jossa torikokous voi vaatia kenen tahansa eroa mistä tahansa tehtävästä salaisilla perusteilla? Aika oudoille menettelytavoille löytyy kannatusta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?