Jouko Rytkönen pitää hallitusjäsenten toimintaa naurettavana

Sinivuori rikostutkintapyynnöstä: ”Varsin outo virkatehtävä”

Vs. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori kokee tutkintapyynnön tekemisen oudoksi virkatehtäväksi.

Akaan kaupunginhallitus velvoitti tiistaina 7.3. vs. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuoren tekemään poliisille tutkintapyynnön kaupunginjohtajan häirintäasiassa. Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari kokee joutuneensa  työssään häirinnän ja epäasiallisen kohtelun kohteeksi, ja hallitus päätti Hannu Järvisen (sd) esityksestä äänin 6–0  siirtää häirintäasian poliisin tutkittavaksi, jotta asiassa saadaan puolueeton selvitys.

Hallituksen kokousta johti kyseisen pykälän ajan varapuheenjohtaja Harri Rämö (sd), koska puheenjohtaja Jouko Rytkönen jääväsi itsensä. Jääveinä poistuivat kokoushuoneesta myös Mari Peräkivi (kesk), Inka Loppi (sd) ja Jukka Salminen.

Briitta-Liisa Sinivuori kertoo tekevänsä tutkintapyynnön poliisin nettisivulta löytyvien ohjeiden mukaan.

– Pyydän tutkimaan, onko kyse häirinnästä. Pohjana on kaupunginjohtajan ilmoitus häirinnästä, ja siinä on kuvattu, miten tämä tapaus ilmeni ja ketkä ovat siihen osallisena. Tutkintapyyntöön tulee myös maininta siitä, että kaupunginhallitus on päättänyt, että tutkintapyyntö tehdään.

Kaupunginjohtaja Viitasaaren ilmoituksen mukaan häirintään ja epäasialliseen kohteluun ovat syyllistyneet 13 valtuutettua, jotka esittivät, että tulee perustaa tilapäinen valiokunta valmistelemaan hänen irtisanomistaan.

– On epäasiallista kohtelua ja kiusaamista, kun ”syytetylle” ei kerrota perusteita, mistä häntä syytetään, Viitasaari kirjoittaa.

Myöskään kaupunginhallituksen kuusi jäsentä, jotka ovat olleet tilapäisen valiokunnan perustamisen kannalla, eivät Viitasaaren mukaan ole perustelleet asiaa millään tavalla kaupunginhallituksen kokouksessa.

Briitta-Liisa Sinivuoren mukaan Viitasaaren ilmoituksessa ei ole yksilöity valtuutettujen tekemän häirinnän syyksi muuta kuin se, että he ovat allekirjoittaneet aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta.

Kyseessä on kuntalain mukainen aloite.

– Kyllä. Ihan kuntalain mukaisesti voidaan tehdä aloite tilapäisen valiokunnan perustamisesta, Sinivuori vahvistaa ja jättää muiden tutkittavaksi sen, voiko laillisen aloitteen allekirjoittaminen olla rikos.

Entä miltä vs. kaupunginjohtajasta tuntuu tehdä poliisille tutkintapyyntö siitä, että valtuutetut ovat tehneet kuntalain mukaisen aloitteen?

– Varsin outo virkatehtävä, mutta kuuluu virkavelvollisuuksiin.

Rytkönen ihmettelee, jos poliisi tutkii

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen kertoo, että hänelle esitys ja päätös tutkintapyynnön tekemisestä oli yllätys. Nähtyään päätöksen kokouksen jälkeen pöytäkirjasta häntä hymyilytti.

– Tykillä ammutaan hyttystä. Kovasti ihmettelen, jos poliisi alkaa tutkia, toteaa pitkän poliisiuran tehnyt ja sen jälkeen muun muassa Pirkanmaan hätäkeskusta johtanut Rytkönen.

Hän uskoo, että jos valtuustokausi olisi aluillaan, joku rupeaisi tällaisen toiminnan jälkeen hyvin äkkiä pohtimaan, nauttiiko kaupunginhallitus valtuuston luottamusta. Tässä tilanteessa vastaavia reaktiota tuskin syntyy.

– Mennään nyt tämä vaalikausi loppuun rämpien, Rytkönen sanoo.

Entinen poliisi Jouko Rytkönen ihmettelee suuresti, jos virkavalta alkaa tutkia Akaan kaupunginjohtajan kokemaa häirintää.

Hän ei osaa kuin ihmetellä kaupunginhallituksen tiistaisen toiminnan kaltaista päätöksentekoa ja kuvaa, jonka se Akaasta antaa.

– Taitaa olla parinkymmenen vuoden takaista Toijala-politiikkaa, mitä on tullut pintaan.

Voisiko poliisitutkinnan vaatiminen päättäjien laillisesta toiminnasta puolestaan olla Rytkösen mielestä häirintää ja epäasiallista kohtelua?

– Se on niin naurettava homma, että en edes tämmöiseksi näe. Kiusantekoa se lähinnä on.

Akaan Seutu ei keskiviikkona päivällä tavoittanut poliisitutkintaesityksen tehnyttä Hannu Järvistä kommentoimaan luottamushenkilöiden mahdollisia rikosnimikkeitä.

Kommentit (2)

 1. Kari Keidas

  Kyllä nyt tässä viimeistään pilataan Akaan kaupungin maine lopullisesti kun ko. asiaa ei ole haluttu hoitaa ns. fiksusti, antimainosta kerrassaan. Kuka ammattiosaaja tänne enää edes uskaltaisi hakea kaupunginjohtajaksi (nyt juuri kun sellaista osaajaa tarvittaisiin mm. maakunta-asian kokonaisuuden suuren muutoksen hallinnan vuoksi). Surullisista kun tämä Akaa on muutenkin outo kaupunki, sulkeutunut kummajainen kun muidenkaan asioiden todellisia taustoja ei tuoda esiin edes kaikille laillisesti valituille päättäjille… ja siten vaikea on täällä on hengittää. Homeessa on muukin kuin rakennukset!

 2. Timo Vepsäläinen

  Yrittävät tarkoituksella sekoittaa asioita.

  On täysin laillista ja oikein, jos kolmetoista valtuutettua vaatii kaupunginjohtajan eroa, tämä on selkeä asia.

  Toinen asia on se, kun kaksi luottamushenkilöt marssii kaupunginjohtajan huoneeseen vaatimaan kaupunginjohtajan eroa kolmentoista valtuutetun valtuuttama. Kolmetoista valtuutettua valtuustosali ulkopuolella on torikokous, ja heillä ei ole mitään asiaa vaatia mitään muualla kuin valtuuston kokouksessa.

  Asia kolme, kaupunginjohtaja ei ole käynyt kehityskeskustelua kaupungin valtuuttama ryhmän kanssa, neuvotteluista ei ole raportoitu hallitusta. Kaupunginjohtajalle ei ole esitetty huomautuksia hänen toimistaan tai korjausehdotuksia.

  Syytöksiä ei ole esitetty ja niihin ei ole siksi myös annettu tilaisuutta vastata.

  Asia neljä. Se mitä valtuutetut huutelevat uhkauksia kokouksissa on kyllä kirjattu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?