Viialan Eläkeläisten juhlassa kuultiin musiikkia ja vakavaa asiaa

Eläkeläisten oma kuoro Lepposet viihdytti juhlakansaa kahteen kertaan.

Viialan Eläkeläiset ry vietti Kalevalan päivänä yhdistyksensä 45-vuotisjuhlaa Viialan Sampolassa. Juhlapuhujana oli Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja Kalevi Kivistö, joka piti puheen myös yhdistyksen 40-vuotisjuhlassa.

Kalevi Kivistö on Eläkeläiset ry:n valtuustossa aitiopaikalla kuulemassa ja näkemässä miten eläkeläisten asiat Suomessa ovat. Hän pitää yhtenä eläkeläisliittojen yhteistyön arvokkaimmista tuloksista tutkimuksia eläkkeellä olevien ja eläkeikää lähestyvien ihmisten  kokemuksista, heidän ilon ja huolen aiheistaan.

– Viimeisimpien tutkimusten mukaan eläkeläiset pitävät suurimpana huolenaiheenaan ikäsyrjintää. Heidän ihmisoikeuksiinsa liittyvä ongelma on esimerkiksi se, miten yhteiskunta reagoi heidän toimintakyvyssään tapahtuneiden muutosten aiheuttamaan palvelutarpeiden lisääntymiseen.

Kivistön mukaan niin kauan kuin eläkeläinen selviää itsenäisesti jokapäiväisessä elämässä, hänellä pitäisi olla oikeus valtavirran palveluihin. Tämän vuoksi niiden taloudellista käyttökynnystä tulisi alentaa. Lääkäri- ja apteekkikäyntien edellyttämien matkojen omavastuut ja asiakasmaksut tulisi pitää niin alhaalla, että vähävaraisetkin voivat niitä käyttää. Viime aikojen päätökset ovat menneet päinvastaiseen suuntaan.

– Kun ikäihmisen toimintakyky heikkenee ja arjesta selviytyminen vaatii tukea, on hänellä oikeus tuettuihin palveluihin kuten kotihoitoon. Kotipalvelujen tarjontaa ja laatua on parannettava ja pyyteetöntä omaishoitajatyötä on tuettava ja yhtenäistettävä kaikkialla maassa.

Auttaako sote-uudistus?

Juhlapuheen piti Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja Kalevi Kivistö.

Kivistö totesi palvelujen tulevaisuuden luonnollisestikin riippuvan paljon puhutusta sote-uudistuksesta.  Hänellä oli paljon kysymyksiä, joihin pitäisi löytyä oikea vastaus ja ratkaisu.

– Palveluja ja hoitoa järjestettäessä on kaikissa vaiheissa kunnioitettava jokaisen itsemääräämisoikeutta, ihmisarvoa ja perusoikeuksia. Aidon valinnanvapauden toteutuminen edellyttäisi myös realistisia mahdollisuuksia tehdä järkiperäisiä valintoja. Miten valinnanvapaus toteutuu esimerkiksi muistisairaiden, liikuntarajoitteisten tai kehitysvammaisten hoidossa?

Kivistö kysyi myös miten taataan yhtenäisten palveluketjujen toimiminen kaikkialla maassa – niissäkin osissa maata, jotka eivät bisnesmiehiä kiinnosta.

Lisäksi Kivistö kiinnitti huomiota sähköiseen viestintään, joka on tuottanut uusia haasteita ikääntyvien yhdenvertaisuuden toteutumiselle. Kaikilla ikääntyvillä ei ole mahdollisuutta hankkia nykytekniikkaa, kaikki eivät pysty tietokoneita käyttämään ja erilaisten pankkitunnusten käyttämisessä, muistamisessa tai paljastamisessa vaikkapa avustajalle on omat riskinsä.

Huolta toimeentulosta

Juhlaväki kokoontui pöytiin Sampolan kahviossa.

Kalevi Kivistö kertoi tutkimuksissa selvinneen myös, että eläkeläisten huolen aiheina ovat myös toimeentulo ja sen näköalat.

– Viime syksynä julkaistiin parin taloustoimittajan pamfletti Eläketurma, jossa eläkkeistä käytyä keskustelua kuvataan seuraukseksi suurten ikäluokkien ahneudesta ja eläkeuudistuksia uudistuksiksi, joissa nuoret joutuvat maksumiehiksi. Olisi muistettava, että nyt eläkkeellä olevat suuret ikäluokat ovat olleet koko ikänsä myös eläkkeiden maksajia ja eläkerahastojen kartuttajia.

Kivistön mukaan totuus on myös se, että esimerkiksi 1940-luvulla syntyneiden reaalinen tulotaso oli vain reilun viidesosan nykyisestä. Ja vaikka eläkemaksut olivat nykyistä pienempiä, jäi heille käteen vain noin neljännes nykyisestä.

– Käsitys, että nyt eläkkeellä olevat söisivät seuraavien ikäluokkien pöydästä, on väärä. Sillä yritetään valheellisin perustein estää eläke-etujen puolustamista ja murentaa luottamusta, johon yhteiskuntamme toiminta perustuu. Sukupolvet eivät ole politiikan toimijoita. Poliittisia päätöksiä tekevät erilaisten yhteiskunnallisten arvojen ja tavoitteiden ympärille rakentuneet puolueet.

Kalevi Kivistön lisäksi musiikkipitoisessa juhlassa esiintyivät Lauluyhtye Lepposet, jota säesti hanurilla Esko Lehtonen. Hän esiintyi myös soolona useamman kerran. Tuomo Huhtala lausui omia runojaan, Pekka Taskila ja Pentti Määttänen esittivät puolestaan Topi Sorsakoskea ja Jorma Pulliaista. Juhlassa nähtiin myös muotinäytös, jonka mallit löytyivät omasta joukosta.

Duo Pentti Määttänen ( vas.) ja Pekka Taskila esittivät Jorma Pulliaista ja Topi Sorsakoskea.

Muotinäytöksessä esiintyivät Anna ( Sisko Hiltunen) (vas.), Aina (Raija Nurminen), Naima (Kaarina Leino) ja Rauha (Pirkko Sulander).

Tilaisuudessa haitaria soitti Esko Lehtonen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?