Toijalan seudun Sotainvalideilta juhlakirja juhlavuonna

Toijalan seudun Sotainvalidit viettää tänä vuonna 75-vuotisjuhlavuottaan. Juhlalounas järjestetään keväämmällä oman väen kesken ja sen yhteydessä julkaistaan haastattelukirja, johon on koottu sotainvalidien mietteitä elämästään.

Raili Vaittinen on kutonut kaikille Toijalan osaston sotainvalidijäsenelle sukat. Kokouksessa sukat saivat Eino Koskinen (vas.), Erkki Kituinen ja Alpo Tuominen. Kuvassa myös puheenjohtaja Juha Vuorinen.

– Olemme haastatelleet yli 30 henkilöä. Useimmilta on myös valokuvia. Kysyimme, miten haavoituit, mitä sitten tapahtui, minkälaisen sairaalakierroksen kävit läpi ja miten olet pärjännyt sodan jälkeen. Useimmat haastatelluista on jo nukkunut pois, kertaa Toijalan seudun Sotainvalidien puheenjohtaja Juha Vuorinen.

Kirja on Juha Vuorisen mielestä ainutlaatuinen. Nyt saadaan paikallistasolta vastauksia siihen, mitä on olla sotainvalidi. Vammastaan huolimatta lähes kaikki sotainvalidit Akaassakin palasivat raskaisiin töihin jälleenrakentamaan Suomea.

– Vuosiluvut, ja numerot ylipäänsä, eivät riitä. Kansakunnan muistiin tarvitaan kertomuksia siitä, miten sotainvalidit ovat pärjänneet. Miten pärjäsi mies, jolla oli kuolemaansa saakka kaksi sirpaletta keuhkoissa. Hän oli maanviljelijä, eikä saanut edes hengästyä, miettii Vuorinen.

Iltahuuto lähenee

Toijalan seudun Sotainvalideihin kuuluu tällä hetkellä seitsemän varsinaista sotainvalijäsentä. Tämän lisäksi varsin monipuolista toimintaa järjestävä yhdistys kokoaa yhteen puoliso- ja leskijäseniä sekä tukijäseniä yhteensä 71.

Toiminnan ytimen muodostavat pienimuotoiset retket ja kokoontumiset. Juhlia ja kirkkopyhä vietetään yhdessä muiden sotainvalidi- ja sotien veteraaniyhdistyksien kanssa. Talvisodan 77. muistopäivä alkaa kunniakäynnillä Akaan sankarihautausmaalla 13. maaliskuuta kello 11. Piirin kevätkokous on Forssassa 22. maaliskuuta. Tänä vuonna Kansallinen veteraanipäivä kokoaa väkeä Lahteen 27. huhtikuuta. Sotainvalidien Kanta-Hämeen piirin liittojuhla ja sotainvalidipäivä on 18. elokuuta.

Sotainvalidien Kanta-Hämeen piirin veljespappi Matias Roto Somerolta piti vuosikokouksen alkuhartauden. Osaston puheenjohjajana jatkaa Juha Vuorinen ja sihteerinä Eila Arvonen.

Viime torstain vuosikokous valitsi osaston puheenjohtajaksi edelleen Juha Vuorisen. Johtokuntaan valittiin erovuoroiset jäsenet uudelleen ja johtokuntaan kuuluvat Eino Koskinen, Alpo Tuominen, Ainikki Koskinen, Hannu Lana, Eila Arvonen ja Anja Suomi. Varajäseniksi valittiin Risto Suojanen, Ulla Erkko.

Vuosikokouksessa jaettiin myös huomionosoituksia. Sotainvalidien Veljesliiton kultainen ansiomerkki on myönnetty Juha Kososelle, Osmo Korpelalle, Olli Lehtimäelle ja Kimmo Ruokolaiselle.

Sotainvalidien ikääntyessä keskeiseksi nousee avustajatoiminta. Avustajia toimii kaksi, joiden käytöstä sotainvalidi maksaa 9 euroa tuntimaksun Kanta-Hämeen piirin huolehtiessa muusta. Osaston varoista on järjestetty muun muassa jalkahoitoa ja muuta kuntoutusta mahdollisuuksien mukaan.

Sotainvalideja oli Suomessa vuoden 2017 alussa 2514. Edellisvuoden vastaava luku oli 3170.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?