43–35–27

Palattuani vuosikymmenten Etelä-Suomessa vietetyn ajanjakson jälkeen takaisin tänne Akaaseen aloin nuuhkia ilmapiiriä – poliittistakin – ja totesin, että kylläpä haisteltavaa riittääkin. Täällähän rähistään kunnolla, ihan uutiskynnykset ylittäen.

Kunnallinen demokratia toimii hyvin, kun kaupunginvaltuutettuja on 43. Helsingissä, yli puolen miljoonan ihmisen stadissa valtuutettuja on 85. Jos Akaassa väkimäärän ja kuntapäättäjien suhde olisi sama kuin pääkaupungissa, olisi Akaassa  2 kaupunginvaltuutettua. Huhtikuun vaaleissa täällä luku sitten putoaa 35:een. Kokoomus kuulemma oli yrittänyt saada valtuutettujen määräksi 27.

Tästä tuli heti mieleeni edesmenneen sosiologi Klaus Mäkelän lausahdus: Porukan pienetessä porvariston pidot paranee. Hän tarkoitti, että oikeisto pystynee paremmin saamaan kannattajansa liikkeelle. Klasu oli Marraskuun liikkeen perustajia ja johtajana vuosikymmenet  Alkoholipoliittisella tutkimuslaitoksella, jolle itsekin joskus tein tutkimushaastatteluja.

Omilla arkisilla akaalaisaivoillani vain sääaspekti tuli mieleen tuon luvun 27 suhteen. Mietin, että jos vaalipäivien aikaan on oikein huonot ilmat, niin kokoomuksen kannattajat pääsevät hyvillä autoillaan kuivin käpälin viivanvetoon, kun taas kaukana asuva jalka-, polkupyörä- tai potkukelkkahenkilö jopa miettii, josko edes viitsisi lähteä kansalaisoikeuttaan numeroimaan.

Tutkailin huhtikuun alkupuolen säämerkintöjäni allakoistani ja totesin, etten ole ennustaja. Soitinkin kaverille Ilmatieteen laitokselle ja kysyin, että mitä näyttää viisaampi viisari huhtikuun alkupuolen sääksi. Meteorologi totesi tulevaisuuden ennustamisen olevan ihan lottopeliä ja sääpovaus kuuluu tähän sarjaan. Lupasi kuitenkin, että kyllä varmaan jonkinlaisia säitä riittää ja ilmoja pitelee. Juttelimme vielä niitä noita, toivotimme itse kullekin vaalimenestystä ja hyvää elämää ajassa eteenkinpäin.

Veikko Koppinen

Polkupyöräilevä demari

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?