Hämeen Turistiauto vaihtoi omistajaa

Arto Pääskynkivi (vas.) ja Kari Pakkala ovat Hämeen Turistiauton uusia omistajia. Yrityksen myynyt Erkki Jouppi jatkaa kuljettajana ja vastaa autojen kunnossapidosta ja huollosta.

Kolmekymmentä vuotta toiminut bussiyritys Hämeen Turistiauto Oy on vaihtanut omistajaa. Sen perustajiin kuuluva Erkki Jouppi myi yrityksensä Arto Pääskynkiven luotsaamalle Viialan Liikenne Oy:lle sekä Kari Pakkalalle vuodenvaihteessa.

Viialan Liikenne omistaa bussiyrityksestä 70 ja Pakkala 30 prosenttia. Pakkala on Hämeen Turistiauton toimitusjohtaja ja toimii myös yrityksessä kuljettajana. Uudet omistajat ovat syntyperäisiä viialalaisia.

Vaihtoehtona lopetus tai myynti

Erkki Jouppi perusti Hämeen Turistiauton Viialassa vuonna 1987 yhdessä Aarre Hutkon ja Pirjo Lehtimäen kanssa. Vuodesta 2003 Jouppi on omistanut bussiyrityksen yksin. Joupin mukaan yrityksen pyörittäminen yhden miehen voimin kävi liian työlääksi, mikä pakotti etsimään tilanteeseen muuta ratkaisua.

– Vaihtoehtoja oli kaksi, joko lopettaa tai myydä, Erkki Jouppi toteaa.

Jouppi jatkaa Hämeen Turistiauton palveluksessa kuljettajana sekä vastaa autojen kunnossapidosta ja huollosta.

Monipuolinen kalusto on etu

Arto Pääskynkiven johtama Viialan Liikenne Oy on aloittanut toimintansa vuonna 2011. Yritystä työllistävät pääasiassa elintarvikekuljetukset S-ryhmän kauppoihin, VR-Transpointin massatavarakuljetukset sekä teollisuuden nestekaasukuljetukset. Kalustoon kuuluu puoli- ja täysperävaunuyhdistelmiä. Hämeen Turistiauton kaupan myötä kalusto laajeni viidellä pitkällä bussilla ja kahdella pikkubussilla.

– Monipuolinen kuljetuskalusto, monipuoliset ja erittäin ammattitaitoiset sekä motivoituneet kuljettajat antavat mahdollisuuden moneen, Arto Pääskynkivi toteaa.

Uimahallikuljetukset jatkuvat

Viialan Liikenne lainaa tarvittaessa kuljettajiaan Hämeen Turistiautolle. Kuljettajia on yhteensä 25–30, joista noin puolet on Akaasta ja puolet ympäristökunnista.

Hämeen Turistiautoa työllistävät erityisesti Akaan kaupungin ja Lempäälän kunnan kuljetukset sekä paikallisten yhdistysten ja yhteisöjen tilausajot. Yritys jatkaa edelleen myös uimahallikuljetuksia, jotka Hämeenlinnan uimahallin ollessa remontissa suuntautuvat tiistaisin Forssan Vesihelmeen.

Uudet omistajat toivovat kaupungin sekä paikallisten yhteisöjen ja ihmisten käyttävän jatkossakin oman kaupungin bussiyritystä. Arto Pääskynkiven ja Kari Pakkalan mukaan Hämeen Turistiauton toimintaa kehitetään pikkuhiljaa.

–  Aluksi mennään samalla kaavalla, mutta yritysmaailmassa on pakko myös kehittää. Jos poljet paikallasi, jäät jalkoihin. Tänä päivänä kehittyvät yritykset työllistävät varmimmin ja paikallaan polkevat ovat epävarmempia, miehet toteavat.

Suunnitelmissa on muun muassa tehostaa markkinointia, uusia kalustoa sekä löytää kalustolle uudet tilat.

Viialan Liikenteen ja Hämeen Turistiauton varikko sijaitsee entisen Schaumanin vaneritehtaan alueella. Arto Pääskynkiven mukaan hallitiloja ei ole aikoinaan luonnollisesti tehty kuljetuskalustolle, mikä hankaloittaa huolto- ja rengastöitä, jotka yritys tekee pitkälti omin voimin.

– Nykyiset tilat ovat meille epäkäytännölliset, koska meillä ei ole esimerkiksi juoksevaa vettä. Meillä on 17–18 autoa, mutta ei niille pesumahdollisuutta täällä. Tiloja haetaan niin Akaasta kuin ympäristökunnista, Arto Pääskynkivi toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?