Myös kahvila palvelee viiden koon kauppakeskuksessa

Kenkäkauppa Poistori muutti Viialasta Kylmäkoskelle

Vuokko ja Pekka Salmi pitävät kenkäkaupan yhteydessä kahvilaa. Tarjottavat tilataan paikalliselta Kittilän leipomolta.

Viimeksi Viialassa kenkäkauppaa pitäneet Vuokko ja Pekka Salmi ovat muuttaneet liikkeensä Viialasta kauppakeskus Milleriin Kylmäkoskelle. Salmet pitävät entisissä ravintola Millerinan tiloissa myös kahvilaa.

Salmilla oli samassa rakennuksessa kenkäkauppa myös vuosina 2008–2010. Sen jälkeen he ovat tehneet kauppaa Ikaalisissa, Nokialla, Toijalassa, Kyröskoskella, Häijäässä ja syksystä 2015 Viialassa.

Myynti hiipui Viialassa

Salmet palasivat Kylmäkoskelle kiinteistön omistajan Pekka Kouvon houkuttelemana. Kenkäkauppiaiden mukaan Viialassa kaupankäyntiä ei kannattanut enää jatkaa, koska loppuvuosi 2016 oli myynnillisesti huono.

Pekka Salmi toivoo kaupankäynnin vilkastuvan Kylmäkoskella. Hän luottaa Tokmannin vetovoimaan alueella.

Vuokko ja Pekka Salmi myyvät pois vuosien varrella kertynyttä kenkävarastoa.

Lisäksi hän pitää etuna, että kahvilasta ja kenkäkaupasta voi kulkea sisäkautta Koru- ja lahjaliike Hopea-Aittaan, apteekkiin ja Kodiniloon.

– Olemme viiden koon keskus, Kodinilo, kahvi, kengät, korut ja kipulääkkeet. Tai oikeastaan voi puhua kuuden koon kauppakeskuksesta, kun tämä on Kouvon kiinteistö, Pekka Salmi sanoo.

Kahvia ja kotiruokaa

Salmet myyvät pääasiassa vuosien varrella ostamaansa kenkävarastoa. Jonkin verran valikoimassa on myös uutta käyttöjalkinetta.

– Varaston takia tätä hommaa täytyy pitää yllä. Ajatuksena on, että pyrimme varaston hävitysmyyntiin vähin erin, Pekka Salmi toteaa.

Kahvila tarjoaa kahvin lisäksi suolaista ja makeaa suuhunpantavaa, jotka toimittaa paikallinen Kittilän leipomo. Kahvilan palveluun kuuluu viikolla myös yhden vaihtoehdon lounas, jonka Vuokko Salmi valmistaa kahvilan keittiössä.

– Ruoka tehdään kotiruoka-periaatteella, hän kertoo.

Salmilla on aiemminkin ollut lounas- ja kahvilatoimintaa. Vuokko Salmella on myös 20 vuoden kokemus työskentelystä pankin keittiössä.

– En laittanut ruokaa, mutta tiskasin, siivosin, tarjoilin ja avustin tilaisuuksissa.

Kenkäkauppa ja kahvila palvelevat maanantaista perjantaihin kello 10–18 ja lauantaisin kello 10–14.

Arjesta puuttuu varmuus

Pirkkalasta käsin Akaassa töissä käyvä pariskunta sanoo palaavansa mielellään yrittäjiksi Kylmäkoskelle.

– Koetamme tarjota pienillekin paikoille palvelua, ettei kaikki kuivu. Täällä olemme vielä lähempänä ihmistä. Viialaan menimme sen takia, että katsoimme siellä olevan nuorempaa väkeä, mutta se osoittautui kompastuskiveksi. Nuoret eivät käy paikallisissa kaupoissa, vaan harrastavat enemmän kauppakeskuskäyntejä, Pekka Salmi kertoo.

Kenkäkaupasta on sisäkautta yhteys apteekkiin, Koru- ja lahjaliike Hopea-Aittaan sekä Kodiniloon.

Akaan kehitystä kolmessa eri taajamassa katsellut Salmi ihmettelee, miksi tekemisen meininki on hiipunut menneistä vuosista.

– Kun tätä katselee ulkopuolisena, täällä tuntuu olevan vallalla pysähtyneisyyden henki. En tiedä, mitä on tapahtunut. Onko ruvettu liikaa luottamaan siihen, että olemme kasvukäytävällä ja valtatiellä? Nukahdettiinko täällä? Väki on vähentynyt, vaikka täällä, jos jossain, sen olisi pitänyt lisääntyä, Salmi miettii.

Salmen mukaan kaupunki ei virkisty ilman uusia työpaikkoja.

– Millään kauppakeskusversiolla tätä ei virkistetä, vaan pitää saada konkreettista työtä, joka tuo ihmisiä. Kauppapalveluja voidaan käyttää sitten, kun ihmiset ensin saadaan tänne. Täällä on totuttu siihen, että VR:n risteysasema toi työpaikkoja ja varmuutta ihmisten elämään. Nyt se puuttuu vähän joka puolelta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?