Eläkeläiset hyppäsivät mukaan digiloikkaan

Jouko Ahonen (vas.), Pirkko Halonen ja Kari Sulander olivat tyytyväisiä, että hankekoordinaattori Petra Åhlström opasti osanottajia tarvittaessa kädestä pitäen.

Hankekoordinaattori Petra Åhlström vakuuttaa, että ikäihmiset oppivat käyttämään tietoteknisiä laitteita, kunhan pääsevät yli laitteisiin liittyvistä peloistaan.

– Onhan heillä valtava elämänkokemus, Åhlström toteaa.

Åhlström opasti viime viikolla Viialan Eläkeläisten järjestämällä kurssilla osanottajia tietoteknisten laitteiden ja netin käyttöön. Kahden päivän koulutus oli osa Eläkeläiset ry:n kolmevuotista Verkko ja vempaimet hallintaan -hanketta, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

Koulutus toteutettiin Viialan paloasemalla, koska Viialan Eläkeläisten omassa kokoontumispaikassa Sampolassa ei ole nettiyhteyksiä. Omien tablettien ja kannettavien lisäksi osallistujien käytössä oli myös hankkeen tarjoamia lainalaitteita.

Ei ainakaan Facebookiin

Kahden päivän aikana osallistujat tutustuivat laitteiden ominaisuuksiin sekä opettelivat muun muassa asioiden hoitamista verkossa, sähköpostin käyttöä sekä käyttämään Googlea, Yle Areenaa ja Youtubea.

– Yleensä maksan koneella vain laskuja, mutta nyt pääsin vähän pidemmälle. Luulen, että taisin vähän innostua. Ehkä alan käyttää Yle Areenaa ja Youtubea, mutta en kyllä mene mihinkään Facebookiin, arvelee kurssille osallistunut Pirkko Halonen.

Halonen käyttää kannettavaa tietokonetta, jonka hän on saanut pojaltaan. Hänen mukaansa laitteen käyttö ei loppujen lopuksi ole vaikeaa, kun asiaan saa perehtyä kaikessa rauhassa.

–   Kun kaikki menee vaan nettiin, sitä on kohta hukassa, jos ei ota jostain oppia. Nyt meillä oli sellainen opettaja, joka neuvoi jokaista erikseen kädestä pitäen, Pirkko Halonen kiittelee.

Kone ei hajoakaan

Hankekoordinaattori Petra Åhlström kävi jokaisen kurssilaisen luona varmistamassa, että kaikki ovat pysyneet mukana opetuksessa.

Viialan Eläkeläisten puheenjohtaja Kari Sulander käyttää tyttäreltään saamaa iPadia lähinnä urheilu-uutisten ja iltapäivälehtien lukemiseen. Hän on tyytyväinen, että Eläkeläiset ry järjestää ikääntyville tietokonekursseja. Syksylle on suunnitteilla jo jatkokurssi.

– Olen itse aloittanut ihan pystymetsästä. Pikkuhiljaa olen uskaltanut raottaa laitetta enemmän ja enemmän. Nyt sain aika paljon varmuutta siihen, ettei kone hajoa mihinkään, ja jos painaa väärää nappia, ei se välttämättä huoli sitä, Sulander tuumaa.

Jouko Ahoselle koulutus oli lähinnä vanhan kertausta. Toistakymmentä vuotta tietokonetta käyttänyt Ahonen surffailee koneella Facebookissa ja on yksi Vanhaa Wiialaa Valokuvina -Facebook-ryhmän ylläpitäjistä. Hän lukee netissä myös lehtiä ja varaa aikoja. Ahosella on kehitysidea Omakanta-palveluun, josta löytyvät terveystiedot ja sähköiset reseptit.

– Omakantaan voisi luoda harjoitussivun, jossa palvelun käyttöä voisi treenata. Se olisi paikallaan vanhempia ihmisiä ajatellen, Ahonen sanoo.

Viialan Eläkeläisten nettitreffit järjestettiin Viialan paloasemalla. Kahden päivän aikana osanottajat tutustuivat laitteisiin ja opettelivat muun muassa tiedonhakua, sähköistä asiointia ja katselemaan tv-ohjelmia netistä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?