Frisbeegolfin karvalakkikisoissa nastakengät olivat tarpeen

Heittovuorossa oleva Janne Laine heitti Lastumäessä ensi kertaa. Suoritusta seuraava Jari Lahtinen sijoittui mestarisarjassa kuudenneksi, jakaen sijoituksen viiden muun heittäjän kanssa. Kuvat Oona Eskeli.

Karvalakkisarjan, tuttavallisemmin Karviksen kauden kuudes osakilpailu heitettiin Lastumäen frisbeegolfradalla sunnuntaina 29. tammikuuta. Karvalakkiosakilpailuksi kutsutaan talviaikana järjestettyä frisbeegolfkilpailua, johon osallistumiseen ei vaadita kilpailulisenssiä.

– Nyt on 22. vuosi, kun tätä sarjaa järjestetään, ja ihan ympäri Suomen kilpaillaan. Osakilpailuista tulee pisteitä, joiden mukaan ratkotaan paikat Jyväskylässä käytävään finaaliin. Kilpailuja on parisenkymmentä, mutta pistepotti muotoutuu neljän parhaan osakilpailun pisteistä, kilpailunjohtaja Ossi Harinen kertoo.

Vaikka monet mieltävät frisbeegolfin kesälajiksi, voi lajia harrastaa hyvin ympäri vuoden. Sunnuntain kisoissa pelaajien vakiovaruste oli nastakengät ja runsaslumisena aikana kiekkoihin saa lisätä löytämistä helpottavat lahjanaruhännät. Karvalakkisarja on omiaan elävöittämään paitsi talvikisakulttuuria myös pienempiä frisbeegolfratoja.

– Pienemmät radat sopivat sarjahommiin hyvin ja myös me seurana teemme oman osamme, jotta saisimme lajia täällä uudestaan nousuun, Harinen toteaa viitaten kilpailun järjestäjäseuraan, Valkeakoski Disc Golfiin.

Akaalaisia lähes kolmannes seurasta

Akaan osakilpailuun osallistui miltei 50 heittäjää neljässä eri luokassa. Kilpailijat olivat pääosin Pirkanmaalta, mutta mukana oli muutama heittäjä myös muualta Etelä-Suomesta. Harisen arvion mukaan Valkeakosken seuran jäsenistä lähes kolmannes on Akaan alueelta, eikä Lastumäki ole seuralle suinkaan vieras paikka.

Antti Tuomi valmistautuu heittämään, Janne Laine (kesk.) ja Jari Lahtinen odottavat vuoroaan.

– Tänä vuonna olemme järjestäneet täällä useammat viikkokisat ja aiomme nyt ainakin tämän talvikauden ajan kisata vuoroviikoin täällä ja Valkeakosken radalla. Lastumäen radan yksi iso plussa on sen sijainti lähellä keskustaa. Lisäksi siirtymät ovat lyhyitä ja rataan saa helposti lisättyä pieniä vaikeutuksia.

Lastumäen tavallisesti yhdeksänväyläinen rata saikin kilpailussa neljä lisäväylää, minkä lisäksi rataa oli vaikeutettu useilla pelialueen ulkopuolisilla OB-alueilla ja muutamilla pakollisen kiertosuunnan määräävillä mandoilla. Vaikka rata oli seuralle luonteva valinta, löytyy siitä kehitettävääkin.

– Jotkut tiit ovat liian lähellä koreja, minkä vuoksi kilpailuissa tulee turvallisuussyistä tehdä runsaasti näitä OB-alueita, tuumaa kisassa itsekin heittänyt Harinen.

Valkeakoski Disc Golfin tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu Kylmäkosken Woodpeckers-seuran kanssa mahdollisesti järjestettävä PDGA-liiga, jossa kisattaisiin Kylmäkosken, Urjalan ja Valkeakosken frisbeegolfradoilla.

Avoin sarja

1. Ville Ahlberg -5

2. Antti Ylikitti -3

3. Jukka Leinonen -2

4. Tomi Jokela, Mika Jokiniemi -1

6. Toni Järvenpää, Mikko Tonttila 0

8. Valtteri Vuorenoja +1

9. Joonas Rantakokko, Eveliina Salonen +3

11. Mikko Koivula, Jarmo Rantanen +4

13. Markku Jyrkäs, Antti Tuomi, Ossi Harinen, Pete Niemelä +5

17. Petri Vanhamäki +7

18. Tuomo Vuorimies, Matti Mäensivu, Toni Perkiö, Ville Hell +8

22. Tino Kiltti, Kalle Lunkka +9

24. Ari Heikkilä +12

25. Janne Laine +13

26. Jani Heino +15

27. Tomi Tiikkaja +17

28. Mika Jääskeläinen +24

29. Joni Arponen DNF

Mestarit >40

1. Erkka Leivo -6

2. Peter Seeck -5

3. Toni Lantunen +3

4. Sauli Pesonen, Mika Grek +6

6. Mikko Putaja, Tomi Marttila, Pasi Karhu, Kristian Kujansuu, Sami Sanssi, Jari Lahtinen +8

12. Marko Saarikalle +11

13. Tero Hillosalo, Rauno Myllynen +12

Naiset

1. Heidi Helin-Harinen +13

2. Anita Määränen, Nina Lunkka +17

4. Sanna Ahlgren +19

Juniorit <18

1. Juuso Luodemaa +2

Avoimen sarjan kolmen kärki: toiseksi sijoittunut Antti Ylikitti (vas.), voittaja Ville Ahlberg ja kolmanneksi heittänyt Jukka Leinonen.

Mestarien sarjassa voiton vei Erkka Leivo (kesk.), toiseksi ylsi Peter Seeck (oik.) ja kolmanneksi Toni Lantunen.

Karvalakkisarjan osakilpailu toi Lastumäkeen lähes 50 frisbeegolfharrastajaa.

Kilpailijat kiersivät radan kahdesti 3–4 hengen ryhmissä. Samassa ryhmässä heittivät Tampereen frisbeeseuran puheenjohtaja Mikko Putaja, Euroopan mestari Eveliina Salonen ja CTP-palkinnon päivän päätteeksi saanut Valtteri Vuorenoja.

Lastumäki on tuttu paikka tamperelaiselle Mikko Putajalle (kesk.), sillä hänellä oli entuudestaan takana jo parikymmentä vierailua radalle. Putajan suoritusta seurasivat Valtteri Vuorenoja ja Eveliina Salonen.

Rata oli paikoittain liukkaan jään peitossa. Kuvassa valkeakoskelaisen Toni Lantusen taidonnäyte ns. CTP-väylällä, jossa kiekon lähimmäksi koria saanut voittaa palkintosetin.

Lastumäen radalle oli luotu lisäkoreilla neljä uutta väylää. Kuvassa Antti Tuomi Lempäälästä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?