Keskustan koulusta on tulossa lisätietoa perjantaina

Vs. sivistysjohtaja Tuovi Ronkainen on joutunut perehtymään Keskustan koulun tilanteeseen nopealla aikataululla.

Keskustan koulun kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä aloitti kokouksensa Viialassa kymmeneltä perjantaiaamuna. Torstaina oppilaiden vanhemmille lähetettiin Wilman kautta tiedote rakennuksen ongelmallisesta sisäilmatilanteesta, ja sama tiedote julkaistiin myös Akaan kaupungin verkkosivuilla.

Akaan vs. sivistysjohtaja Tuovi Ronkainen kertoo, että hän oli tekemässä tiedotetta teknisen johtajan Antti Kemin kanssa ja halusi tiedotteeseen nimenomaan aikataulun tulevista toimenpiteistä.

– Koska minun asiantuntemukseni ei tietenkään riitä kommentoimaan näytteitä, minun näkökulmani oli, että tiedotteeseen saadaan toiminta-aikataulu, johon mennessä saadaan lisää tulkintoja.

Ronkainen kertoo olevansa sitä mieltä, että uusi tiedote koulurakennuksen tilanteesta lähetetään perjantaina sisäilmatyöryhmän kokouksen jälkeen.

– Tiedottaminen on äärimmäisen tärkeää, mutta yhtä tärkeää on se, että tehdään toimenpiteitä. Koska nehän niille nuorille ja lapsille vaikuttavat, jotka siellä ovat.

Mikrobinäytteiden tuloksia ei kerrottu

Kaupungin torstaisessa tiedotteessa kerrotaan, että erityisenä ongelmana Keskustan koululla on pidetty kaapistojen ja muiden ylhäällä olevien tasopintojen pölyjen hallintaa. Toisena koulussa koettuna ongelmana mainitaan ilmanvaihdon riittämättömyys.

Tiedotteessa ei kerrota sitä professori Tuula Putuksen keskiviikkoiseen lausuntoon sisältyvää tosiasiaa, että koulusta joulukuussa otetusta seitsemästä pintanäytteestä vain kaksi oli puhtaita. Yksi oli viitteellisesti positiivinen ja neljässä oli joko runsas tai kohtalainen kasvusto hiivoja ja/tai kosteusvaurioon viittaavia homeita. Yhdessä näytteessä oli lisäksi sädesieniä.

Professori Putuksen mukaan useampi näyte viittaa kosteusvaurioon, jonka kaikki syyt tulee poistaa ja mikrobivaurioituneet materiaalit vaihtaa uusiin.

– Tuonhan voi varmaan lyhyesti liittää sisäilmatyöryhmän lausuntoon tänä päivänä, totesi Tuovi Ronkainen perjantaiaamuna ja pohti, kuka sisäilmatyöryhmässä pystyy poimimaan Putuksen lausunnosta oikeat tiedot.

– Siellä ei ole tekniseltä puolelta kovin montaa ihmistä. Tämä tässä on ongelma, että miten näitä tulkitaan, kun ei ole asiantuntemusta.

Ronkainen ei kuitenkaan koe, että kaupungin organisaatiossa puuttuu asiantuntemusta sisäilma-asioissa.

– Kyllä siellä varmaan sen verran on asiantuntemusta, kuin yleensä normaalikaupungeissa on. En koe, että tämä olisi sen suhteen takapajula, mutta meillä on niin massiiviset ongelmat, että varmaan on epätavallisen vaativa tehtävä. Minulle nämä tulevat ensimmäistä kertaa, enkä pysty reagoimaan niihin niin kuin ne, joilla on vahva kokemus takana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?