Kosteusvaurion syyt tulee poistaa ja mikrobivaurioituneet materiaalit vaihtaa

Keskustan koulun sisäilmaongelmat jatkuvat

Keskustan koulun purkutyöt ennen peruskorjausta aloitettiin silloisesta keittiöstä, B-siivestä. Nykyään keittiö on A-siivessä.

Viialan yhtenäiskouluun kuuluvan Keskustan koulun kosteus- ja sisäilmaongelmat jatkuvat myös yli kahdeksan miljoonaa euroa maksaneen peruskorjauksen jälkeen. Koulun henkilöstölle tehtiin marraskuussa 2016 Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely. Sen mukaan työympäristöhaittaa ja työhön liitettyä oireilua voidaan pitää tavanomaisesta poikkeavana, ja kohteessa koetun sisäilmasto-ongelman selvittelyä on syytä jatkaa.

Marraskuussa tehtiin oirekysely myös koulun oppilaille. Sen mukaan vuoden aikana terveydentila oli huonontunut noin joka kolmannella lapsella. Oirekyselyn yhteenvedon mukaan on syytä selvittää alaryhmäkohtaisilla analyyseilla, mihin rakennuksen osiin haittahavainnot kohdistuvat ja onko oireita enemmän vanhoilla vai uusilla oppilailla.

Näytteet otettiin joulukuun lopussa

Keskustan koululta otettiin 28. joulukuuta seitsemän pintanäytettä. Näytteet otettiin koulun eri siivistä, eri kerroksista ja eri tiloista, yläkaappien päältä ja muilta tasoilta. Näytteet analysoitiin Turun yliopiston aerobiologian yksikössä, ja niiden terveydellisestä merkityksestä on nyt saatu lausunto professori, työterveyshuollon erikoislääkäri Tuula Putukselta.

Putuksen mukaan seitsemästä näytteestä vain kaksi on puhtaita. Yksi on viitteellisesti positiivinen ja neljässä on joko runsas tai kohtalainen kasvusto hiivoja ja/tai kosteusvaurioon viittaavia homeita. Yhdessä näytteessä oli lisäksi sädesieniä.

– Kaikki todetut mikrobit ovat tavanomaisia bakteereita lukuun ottamatta allergisoivia. Myös sädesieni voi allergisoida. Näytteet on tutkittu suoraviljelyllä, joka antaa suuntaa-antavan arvion mikrobien määristä, ei tarkkaa pitoisuutta. Näytteet on otettu ennen rakennuksen perusteellista siivousta, joka on tehty joulun välipäivinä, Putus kirjoittaa.

Huhtikuussa 2013 rakennusmestari Timo Ekola perehtyi Keskustan koulun kellarikerroksen seinärakenteisiin.

Koulu piti siivota perusteellisesti jo syyslomalla, mutta siivous jäi silloin kesken.

Putuksen mukaan mikrobien viljelyssä tulevat esiin vain elinkykyiset mikrobit. Myös kuolleet mikrobit, rihmasto ja mikrobien osat ja aineenvaihduntatuotteet voivat aiheuttaa oireilua.

Mikrobiongelmat eivät ole poistuneet

Tuula Putuksen lausunnon mukaan Keskustan koulun kosteusvaurion kaikki syyt tulee poistaa ja mikrobivaurioituneet materiaalit vaihtaa uusiin. Myös asennettavien uusien materiaalien puhtaus tulee varmistaa.

Putus kommentoi myös oppilaille tehdyn oirekyselyn tuloksia.

– Oirekyselyn tulosten mukaan myös ne oppilaat oireilevat, jotka eivät ole käyneet kyseistä koulua ennen korjauksia. Tämä viittaa siihen, ettei oireilu liity pelkästään aikaisemmin altistuneisiin ja oireileviin, vaan rakennuksen mikrobiongelmia ei ole onnistuttu poistamaan.

Ongelmakohtien paikallistamiseen voidaan Putuksen mukaan käyttää esimerkiksi homeiden etsintään koulutettuja koiria.

Heinäkuussa 2014 Akaan silloinen työmaavalvoja, nykyinen vs. kiinteistöpäällikkö Juha Jalonen arvioi palloiluhallin käyttöönoton siirtyvän marraskuulle.

– Lisäksi märkään ympäristöön viittaavien mikrobien löytyminen voi viitata viemärikaasujen pääsyyn sisäilmaan tai uuteen vesivahinkoon. Suosittelen näytteenoton laajentamista ja myös laskeutuneen pölyn toksisuuden tutkimista, koska potentiaalisesti toksiinintuottajamikrobeja on todettu.

Useampi löydös viittaa vaurioon

Opettajien huoneen yläkaapin päältä otetusta näytteestä löytyi runsaasti bakteereita ja kohtalaisesti hiivoja.

– Hiivat viihtyvät märässä kasvuympäristössä. Löydös voi viitata vaurioon, Tuula Putus toteaa.

Rakennuksen ala-aulan palopostin pellissä oli erittäin runsas homekasvu Aureobasidium-hometta.

– Lisäksi on erittäin runsaasti hiivoja. Molemmat ovat epätavallisia kunnossa olevissa tiloissa. Bakteereita on erittäin runsaasti. Tämä voi jättää alleen hidaskasvuisemman sädesienen, jonka esiintymisestä ei voi antaa arviota. Näytteen löydös viittaa vaurioon, Putus kirjoittaa.

Opetustilasta otetussa näytteessä A119 on runsaasti bakteereita, joista osa on sädesieniä. Homeita on kohtalaisen paljon.

– Hiivoja on kohtalaisesti, ja ne viittaavat märkään kasvuympäristöön. Trichoderma ja Aureobasidium ovat puutavaran mikrobeja, mutta niitä esiintyy myös kosteusvaurion yhteydessä, samoin kuin Eurotium ja sädesienet. Löydös viittaa vaurioon. Trichoderma voi tuottaa toksiineja, samoin sädesienet, toteaa Putus.

Näytteessä A218 on runsaasti bakteereita mutta ei homeita tai hiivoja.

Liikuntasalin keittiön yläkaapin päältä ei löytynyt merkittävää kasvua, mutta bakteereita oli kohtalaisesti.

Näytteessä B007 bakteereita oli kohtalaisesti mutta ei sädesieniä.

Viialan yhtenäiskoulun silloinen 4C-luokka oli ensimmäisiä, joka muutti väistötiloista peruskorjatulle Keskustan koululle marraskuussa 2015.

Tuula Putus kertoo, että hänelle ei ole toimitettu Keskustan koulun korjaustapaselostetta eikä tietoja kosteusvaurion mekanismeista tai laajuudesta.

Kommentit (10)

 1. Juho

  Miten meni noin omasta mielestä? Vanhan Ruotsikin korjaaminen tulee maksamaan yhtä paljon, kuin uuden rakentaminen… sama kaveri asialla joka möhli homekoulun korjauksen Loimaalla…

 2. Eero Eskols

  Voi voi, kuinka paljon teknistäjohtajaa evästettiin ja. kohteen valvonnasta.
  Lisäksi ressussoitiin rakennusalan ammattilaisia avuksi valvomaan.
  Olisko syytä näiden herrojen katsoa peiliin ja ryhtyä toimenpiteisiin ja valtuuston miettiä korvausvelvollisuus toimenpiteistä näille henkilöille, tässä asiassa. Niin paljon asia valtuustossa puhutti ja em. henkilöt vakuuttivat asiantuntemustasn valtuutetuille.
  Miten tässä näin kävi?

 3. Päättäjät vastuuseen!!

  Suomessa rahareikiä riittää. Aivan päätöntä on tuhlata veronmaksajien rahoja sädesienten tuhoamiin rakennuksiin. Niitä myrkkyjä ei ole mahdollista poistaa, vaikka käytettäisiin valtavia summia rahaa. Sienet ovat jo osa rakennuksen aineenvaihduntaa. 8 miljoonalla olisi jo puolet uudesta koulusta tehty. Kuka tästä on hyötynyt? Todella likaista peliä veronmaksajien rahoilla. Myös Virroilla suunnitellaan sädesienten tuhoaman Rantatien koulun korjaamista. Samaa peliä pelataan ilmeisesti ympäri Suomen. Päättäjät päättää, hyvät veljet kiittää. Harmi vain kun siinä sivussa menee kuntien viimeisetkin rahat, oppilaiden terveys, paikan maine ja tulevaisuus. Ja uusi koulu on silti rakennettava. Kalliiksi tulee veroprosentissa kuntien asukkaille moinen pelleily. Muistakaa vaaleissa.

 4. Jappe Joroinen

  Tosi ikävää!! Jos tässä pahin skenaario toteutuu niin olisiko poliittisissa päättäjissä niin paljon ryhtiä että vetäisivät tarvittavat johtopäätökset kyvystään hoitaa tehtäviään? Ei taida olla!

 5. Matti maalta tarkalleen loimaalta

  Olen asunut tällä seudulla noin 50 vuotta. Akaa hunajakaupunki. Tämän voisi muuttaa akaa olemme aina tehneet näin ja jatkamme tällä tiellä. Näitä juttuja lukiessa olen monta kertaa huomannut että milloin on kirjasto homeessa, milloin terveyskeskus, milloin koulu. Ja aina mainitaan sana siivous. Jätetty tekemättä. Niin siivoojaa ei arvosteta. Mitäs jos laitettaisiin muutama heppu junaa suuntana vaikka pohjoinen , tai etelä, paras suunta olisi vissiin itä ja lippu mahdollisimman kauas. Sit ensin palkattaisiin muutama hyvä siivooja. Muutettaisiin kaikki virat määrä aikaiseksi esim. 2v. +6v. Ja tämän jälkeen ei enään voisi tulla valituksi . Niin siis tässäkin remontissa oli jätetty loppu siivous tekemättä kun sielä rakennustyömaalla on aina niin kiire. Niin ei siivota. Kukaan ihminen ei käyttäisi omia rahojaan näin kun virkamiehet ja valtuutetut käyttävät veron maksajien rahoja.

  Toiseen asiaa ei lidliä Matinpuistoon. Mutta hyvinvointikeskus siihen voidaan tehdä pilataan hyvä kenttä . Rahaa ei kuitenkaan ole uuteen kenttään , nähtiinkän se jo kun kylmäkoskelle piti tehdä kenttä. Vedottiin pohjan kantavuuteen, olishan sielläkin ollut vaikka kuinka paljon niitä kurapeltoja mistä olisi varmaan löytynyt kovaakin savee mikä olisi muutaman urheilijan kantanut, mutta kun ei haluttu. Hyvinvointi keskus pitää tehdä ehdottomasti hirsikankaalle se olisi keskeisellä paikalla hyvien kulkuyhteyksien varrella jos tarvii olla junarata niin eikö sinne tule se pistoraide. Ja turha vedota että maakuntakaavassa ei ole sellaista paikkaa. Maahan on mielestäni hirsikankaalla kuntalaisten eikä jonkun elykeskuksen. Haluaisin nähdä ne elykeskuksen kääkät siellä perustusmontun reunalla itkemässä että tähän ei saa rakentaa hyvinvointi keskusta.
  Voishan sinne vaikka etukäteen soittaa että näin Akaassa tehdää pyhjetkää sillä kaavalla vaikka sitä ja lähettäkää paperit sen jälkeen tarastejärvelle lämmittää edes Tamperelaisia. Mutta ei kun aina voidaan vedota että ei se näin käy ja ei onnistu.
  Muistan aikoinaan valtuutetut Jyrämön Penan, Ampujan Keijon, Hiltusen Arin jotka kierteli usein kaupungin työmaalla ja toimistolla katsomassa miten työ onnistuu ja tarttui kovalla kädellä ja rautaisella ammattitaidolla asioihin ja uskaltivat sanoa niin kaupungin insinöörillekkin kuin kaupunginjohtajalle ja siivoojallekkin kuin asiat on. Voi niitä aikoja.
  Olen aina sanonut että tikulla silmään joka vanhoja muistelee. Mutta vaalit on tulossa sinne tarvis saada kunnon ehdokkaita ja niitä pitää mennä myös äänestään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?