Osa demareista esittää sisäilmaoirekyselyitä kouluihin ja päiväkoteihin

Teknisen toimen johdon koetaan laiminlyövän tarpeellisia toimenpiteitä

Akaan sosialidemokraattien valtuutetut Saija Roininen ja Inka Loppi jättävät keskiviikkona Akaan koulujen ja päiväkotien sisäilmaa koskevan valtuustoaloitteen. Akaan valtuusto pitää kokouksensa tällä kertaa Kirkonkylän koululla Kylmäkoskella.

Ennen kuin Saija Roininen (vas.) ja Inka Loppi jättävät valtuustoaloitteensa, mahdollisuuden sen allekirjoittamiseen saa myös demarivaltuutettu Harri Rämö (oik). Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari kuulee aloitteen valtuuston kokouksessa.

Loppi on myös kaupunginhallituksen jäsen ja Roininen hänen varajäsenensä.

– Akaan kaupungilla on kahdeksan koulua ja kahdeksan päiväkotia. Joissakin näissä kiinteistöissä niin lapset kuin työntekijät oirehtivat – osa pahastikin, Roininen ja Loppi kirjoittavat.

He kertovat olevansa todella huolissaan etenkin lasten hyvinvoinnista ja heidän tulevaisuudestaan.

– Sisäilmaongelmat ja niihin sairastuminen voivat aiheuttaa loppuelämän kestävät sairaudet sekä pahimmillaan johtaa työkyvyttömyyteen jo nuoressa iässä. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi tämä on kansantaloudellinen ongelma. Huonolla sisäilmalla sairastutetaan pahimmillaan useita sukupolvia.

Nimiä arvellaan kertyvän lisää

Roinisen ja Lopin mukaan vuosien aikana kaupungin kiinteistöihin tehdyt remontit eivät ole tuottaneet toivottua tulosta.

– Koemme myös Akaan kaupungin teknisen toimen johdon vähättelevän asiaa ja laiminlyövän tarpeellisia toimenpiteitä.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että koulu- ja päiväkotikiinteistöjen asiakkaille ja henkilökunnalle teetetään laadukkaat sisäilmaoirekyselyt.

Kyselyjen tuloksilla voidaan aloitteen mukaan kartoittaa, missä kiinteistöissä oirehditaan enemmän ja missä vähemmän sekä saadaan vertailuaineistoa Kirkonkylän koulussa ja Keskustan koulussa jo teetetyille kyselyille.

Viime kevään vappujuhlassa Toijalan torilla Inka Loppi sanoi maan hallituksen ajavan määrätietoisesti alas hyvinvointiyhteiskuntaa. Nyt Loppi itse ajaa valtuustoaloitteeella sisäilmaoirekyselyjä Akaan kouluihin ja päiväkoteihin.

– Oirekyselyjen perusteella voidaan kohdistaa kiinteistöihin tehtävät tutkimukset oikein. Lisäksi edellytämme välittömiä toimenpiteitä jo ilmenneiden ongelmien hoitamisessa. Akaan kaupungin on tehtävä kaikki tarvittavat toimenpiteet turvallisen ja terveellisen oppimis- ja työympäristön takaamiseksi, toteavat valtuutetut Saija Roininen ja Inka Loppi.

Roinisen mukaan valtuustoaloitteen allekirjoittajiin on liittymässä muitakin demareita ennen keskiviikon kokousta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?