Perusturvajohtajan mielestä tilat ovat erinomaiset

Toimintakeskus muuttaa Viialasta Aseman koululle

Lukuvuonna 2014-2015 Aseman koululla oli evakossa ensimmäkseen Rasin koulun oppilaita. Tämän vuoden keväällä liikuntasalikin saadaan toimintakeskuksen käyttöön.

Akaan kaupunki siirtää kehitysvammaisten toimintakeskuksen Viialasta Aseman koululle Kylmäkoskelle. Ma. perusturvajohtajan Elina Anttilan mukaan nykyisissä vuokratiloissa Läntiselläkadulla pitäisi tehdä niin iso peruskorjaus, että toiminta viedään mieluummin kaupungin omiin tiloihin. Nykyisten tilojen vuokrasopimus on irtisanottu viime vuoden puolella. Irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

Elina Anttilan mukaan asia on vielä valmistelussa, mutta näillä näkymin muutto tapahtuu kevään aikana. Koululla on tehtävä vain pieniä muutostöitä.

– Yksi invavessa, luiskia ja sen tyyppisiä, että liikkuminen helpottuu. Esimerkiksi seiniä ei tarvitse siirrellä lainkaan,  Anttila kertoo.

Hänestä koulu vaikuttaa todella hyvältä paikalta toimintakeskukselle.

– Ne ovat ehdottomasti paremmat tilat. Aseman koululla on isompaa tilaa, missä voi toimia, ja pienempiä tiloja, joissa voi mennä pienryhmiin ja ottaa omaa rauhaa.

Isoa ja pientä ja liikuntatilaa

Toimintakeskuksessa käy yhteensä kuutisenkymmentä kehitysvammaista asiakasta eri puolilta Akaata ja Urjalaa, sekä asumisyksiköistä että yksittäisistä asunnoista. Ennen kuin toiminta siirtyy Aseman koululle, täytyy kuljetussopimukset Elina Anttilan mukaan purkaa ja kilpailuttaa uudestaan. Myös tämä asia on valmistelussa.

Toimintakeskuksen käyttöön tulevat todennäköisesti sekä kivikoulu että puukoulu. Kivikoulun liikuntasali jää toimintakeskuksen liikuntatilaksi.

– Siihen olemme erityisen tyytyväisiä, Anttila sanoo.

1.8.2014 lakkautettu Aseman koulu muuttuu kevään aikana kehitysvammaisten toimintakeskukseksi.

Osalla asiakkaista matka toimintakeskukseen lyhenee, osalla pitenee. Huonona puolena Elina Anttila pitää sitä, että Viialassa toimintakeskuksesta on voitu kävellä kauppoihin ja muille retkille.

– Se elementti jää pois, mutta tuolla tulee erilaiset kävelyreitit.

Viialan terveysasemalle ei mentykään

Kun Akaan kaupunki marraskuussa 2016 haki valtiolta poikkeuslupaa uuden hyvinvointikeskuksen rakentamiseen, ministeriölle kerrottiin, että kehitysvammaisten toimintakeskus suunnitellaan sijoitettavaksi Viialan terveysasemalle. Toisaalta kaikkien Akaan terveysasemien kerrottiin olevan rakennuksina elinkaarensa loppupäässä.

Elina Anttilan mukaan ministeriöön lähtenyt paperi oli aiemmin tehtyä valmistelutyötä.

– Marraskuussa tilanne Aseman koulun suhteen ei ollut varma. Nykyiseen tilaan tehtiin tarkempia selvityksiä vasta loppuvuodesta, jolloin selvisi, että sinne pitäisi tehdä mittavia remontteja.

Viialan terveysaseman osalta ei ole Anttilan mukaan selvitetty, minkälaisia muutos- ja korjaustöitä se olisi vaatinut ennen toimintakeskuksen siirtoa tai mitä ne olisivat maksaneet.

Kehitysvammaisten toimintakeskuksen nykyiset tilat Viialassa ovat ensi kesänä jo taaksejäänyttä elämää. Viime marraskuussa työtoimintaan osallistuvat Seppo Wahlman (vas.), Johanna Huhtinen, Reima Tyni ja Päivi Pohjamies.

–  Terveysasemaa ei ole käyty niin tarkkaan, että olisi esimerkiksi pohjapiirustuksia mietitty.

Toimintakeskuksen muutto Aseman koululle ei Anttilan mukaan ole lyhytaikainen ratkaisu. Vuonna 2019 palvelua ei kuitenkaan näillä näkymin pyöritä Akaan kaupunki.

– Kyllähän sote ratkoo omalta osaltaan tämän palvelu niin kuin muutkin.

 

Suljettu koulu on palvellut väistötilana

Akaan kaupunki päätti keväällä 2014 lakkauttaa Aseman koulun. Tuolloin Asemalla on 39 oppilasta, ja syksylle 2014 povattiin alle 30:tä oppilasta.

Koulu sulki ovensa elokuussa 2014, mutta jo syyskuussa se otettiin uudestaan käyttöön. Asemalle siirrettiin osa sisäilmaongelmista kärsineen Pappilan koulun toiminnasta Toijalasta. Keväällä ja syksyllä 2015 Asemalle evakuoitiin myös Rasin koulun toimintaa, ensin osittain ja sitten kokonaan, kun sekin koulu suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi. Rasin porukka palasi omalle koululleen marraskuussa 2015.

Misa Saraste aloitti joulukuussa 2014 maanantaiaamunsa kantamalla Rasin koulun nelosluokkalaisten pulpettaja Aseman koulun näyttämölle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?