Lihavuusleikkaus toi keveyttä ja pirteyttä

Jari Siltasen paino putosi 40 kiloa ja vyötärö kutistui 40 senttiä

Jari Siltanen on tyytyväinen voidessaan ostaa nykyisin vaatteita tavallisista kaupoista. Vaatekoko on pienentynyt neljällä numerolla.

Kaksi vuotta sitten Jari Siltanen Viialasta oli rapakunnossa. Keuhkoveritulppa oli vienyt kahden lapsen isän sohvan pohjalle ja pakkolepo tuonut aiemmin laihdutetut kilot takaisin.

– Hengästyin helposti, en pystynyt liikkumaan kunnolla enkä leikkimään lasten kanssa. Minulla todettiin myös uniapnea. Seuraavaksi olisin joutunut aloittamaan verenpaine-, sokeri- ja kolesterolilääkkeet, Jari Siltanen kertoo.

41-vuotiaan Siltasen veriarvot ja paineet ovat nyt kohdallaan. Viimeisen vuoden aikana olo on keventynyt 40 kilolla. Helmikuussa 2016 hän painoi lähes 136 kiloa, nyt 94 kiloa. Vyötärönympärys on pienentynyt 40 sentillä ja vaatekoko neljällä numerolla.

– Kaikki vaatteet ovat menneet uusiksi. Vaatekaapissa on enemmän tilaa, kun vaatteet ovat pienempiä, Siltanen nauraa.

Seuranta jatkuu edelleen

Maaliskuussa 2016 Siltaselle tehtiin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa mahalaukun ohitusleikkaus eli lihavuusleikkaus.

Kun Viialan terveysaseman lääkäri esitti Siltaselle terveysongelmiin leikkausvaihtoehtoa, Siltanen mietti ja pyöritteli asiaa mielessään ja etsi tietoa netistä. Leikkaukseen valmistautuminen edellytti painonpudotusta sekä useita sairaalakäyntejä.

– Leikkaukseen ei tietenkään mennä noin vaan, vaan se vaati kaikenlaista veivausta. Piti käydä psykologilla, kuusi kertaa ravitsemusterapeutilla ja tavata leikkaavia lääkäreitä. Jälkiseuranta jatkuu edelleen, Siltanen kertoo.

Leikkaus sujui ongelmitta. Siltanen vietti sairaalassa neljä päivää.

– Kun heräsin leikkauksesta ja kivut olivat kovat, ajattelin, että olen tehnyt suuren virheen. Mutta parin päivän päästä olo alkoi olla jo parempi. Sen jälkeen alkoi uuden opiskelu.

Ei määräänsä enempää

Jari Siltanen tuntee olonsa nyt ketterämmäksi kuin ennen. Kyykistelyt ja nousemiset sujuvat ilman suurta ponnisttelua.

Siltanen ei saanut ensimmäiseen kuukauteen nostaa maitopurkkia raskaampaa esinettä. Syöminen aloitettiin soseista ja pienillä määrillä.

– Jos söi väärin, olo oli pari tuntia niin hirveä, että oikean tavan oppi parista kerrasta. Kahden tunnin välein piti syödä ja ruokailujen välillä juoda, koska ruoka ja juoma eivät mahtuneet mahalaukkuun samaan aikaan, Siltanen kertoo.

Tavalliseen ruokaan Siltanen pystyi siirtymään parin kuukauden päästä leikkauksesta. Nykyisin hän syö kolmen tunnin välein. Olennaisin muutos entiseen on, että annokset ovat pienempiä.

– Ruuan pitää olla monipuolista, eikä saa syödä isoja määriä, jotta mahalaukku ei veny. Kyllä meillä herkkujakin edelleen syödään, mutta ei määräänsä enempää. Kahvinjuonti on jäänyt vähemmälle kuten on käynyt monella muullakin leikatulla. Toiset eivät voi enää sietää kahvia, Siltanen kertoo.

Kolme kertaa viikossa salille

Siltanen tuntee olonsa nyt energisemmäksi ja ketterämmäksi kuin ennen, mistä on etua myös putkimiehen ammatissa. Piristymisen ovat huomanneet myös vaimo Katja sekä lapset Maria, 9, ja Ville, 10.

– Kun Jari on isoimmillaan, häntä oli vaikea saada liikkeelle ja lähtemään mihinkään. Nyt on pikemminkin niin päin, että minä juoksen perässä, Katja Siltanen sanoo.

Jari Siltasen tavoitteena on nipistää vielä vähän pois painosta ja kiinteyttää lihaksia personal trainerin ohjeilla. Jari käy kolme kertaa viikossa Kuntoaskeleen salilla ja kerran viikossa pelaamassa sählyä. Kesällä hän juoksi kymmenen kilometrin lenkkejä.

– Energiaa tuntuu olevan välillä vähän liikaakin, hän epäilee.

Myös rintamamiestalon remontti pitää miehen liikkeessä. Hannukassa sijaitsevan kodin keittiöremontti on listoja vaille valmis, ja ulkoverhouksen uusiminen jatkuu heti, kun säät sen sallivat.

Jari Siltanen kertoi kuntokuuristaan Akaan Seudussa tammikuussa 2015. 

Jari Siltanen tammikuussa 2017.

Jari Siltanen tammikuussa 2015.

Martti on yksi Siltasen perheen kolmesta kiinanharjakoirasta. Martti on saanut nimensä Autot-elokuvan Martti-autosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?