Ambulanssi lähtee liikkeelle Akaan paloasemalta

ensihoito

Akaalainen ensihoitaja Taru Välimaa oli viime torstaiaamulla lähdössä vapaalle 24 tunnin työvuoron jälkeen. Työvuoroon mahtui 11 tehtävää, joista suurin oli osa Akaan alueella. Tamperelainen pelastaja Antti Torvinen (vas.) työskentelee sekä ambulanssissa että palomiehenä. Lääkintämestari Ari Kanniston mukaan asukkaiden kannalta ensihoito jatkuu kuten ennenkin, vaikka palveluntuottaja vaihtui.

Akaan ensihoito siirtyi vuoden alusta Pirkanmaan pelastuslaitoksen hoidettavaksi. Tähän asti Akaassa ensihoitoa hoitaneen 9Livesin sopimus Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa päättyi vuoden 2016 lopussa.

– Asukkaan ei pitäisi palveluntuottajan vaihtumista edes huomata. Palvelun saa samalla tavalla kuin aikaisemminkin. Näkyvin muutos varmaan on, että ambulanssin kyljessä on pelastuslaitoksen tunnukset ja asemapaikka vaihtui, kertoo lääkintämestari Ari Kannisto Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Ambulanssin tukikohta sijaitsee nyt Akaan paloasemalla Hirsikankaalla. Hoitotason ambulanssi päivystää Akaassa ympäri vuorokauden Pirkanmaan sairaanhoitopiirin palvelutasopäätöksen mukaisesti.

Ambulanssissa työskentelevälle henkilökunnalle Akaan alue on ennestään tuttua ja osa työntekijöistä on myös itse akaalaisia. Hoitotason ambulanssissa työskentelee työparina hoitotason ensihoitaja ja perustason ensihoitaja, joka voi olla pelastaja, palomies tai lähihoitaja.

– Hoitotason ambulanssi tarkoittaa sitä, että potilaalle voidaan tehdä pidemmälle vietyjä hoitoja, tutkimuksia ja lääkityksiä kuin perustason ambulanssissa, kertoo lääkintämestari Ari Kannisto.

Kun kyseessä on korkeariskinen potilas tai kun potilaita on monta, paikalle voi lentää myös lääkärihelikopteri. Vaikka lääkäri ei tulisi paikalle, ambulanssin henkilökunta konsultoi usein puhelimitse ensihoitolääkärin kanssa.

Ari Kannisto korostaa, että kuntarajat eivät ole ensihoidossa määrääviä. Jos Akaan alueen ambulanssi on hälytyksen tullessa ajossa, voi ambulanssi ajaa Akaaseen myös Vesilahdesta, Lempäälästä, Valkeakoskelta tai Urjalasta. Ambulansseja ohjataan tehtäviin hätäkeskuksesta.

Lääkintämestari Ari Kanniston mukaan Akaan paloasema sopii keskeisen sijaintinsa ja liikenneyhteyksien vuoksi hyvin ambulanssin tukikohdaksi.

– Sijoituspaikka on hyvä, koska ensihoidossa mitataan nimenomaan sitä, kuinka kauan aikaa kuuluu potilaan tavoittamiseen. Lisäksi uuden aseman mitoituksessa on huomioitu tilat myös ensihoidolle.

ensihoito

Akaan ambulanssin tukikohta on Akaan paloasemalla Hirsikankaalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?