Viialan MLL:n monikkokahvila kokoontuu pappilassa

Kaisu Rantanen (vas.) käy monikkokahvilassa Valtterin ja Mikaelin ja Veera Pakkanen Viivin, Fannin ja Jalmarin kanssa.

Kaksivuotiaat kaksospojat Valtteri ja Mikael leikkivät junilla Viialan vanhan pappilan lattialla. Samaan aikaan kohta kolme ja puoli vuotta täyttävät Viivi ja Fanni puuhaavat toisessa huoneessa omia juttujaan ja kaksostyttöjen pikkuveli, puolivuotias Jalmar harjoittelee lattialle levitetyn peiton päällä konttausasentoa. Valtterin ja Mikaelin äiti Kaisu Rantanen ja Viivin, Fannin ja Jalmarin äiti Veera Pakkanen seuraavat lasten touhuja vierestä.

Viialan MLL:n monikkokahvila on aloittanut tänä syksynä. Veera Pakkanen kertoo perustaneensa kerhon omien kokemustensa pohjalta.

– Kun Viivi ja Fanni syntyivät, en tuntenut muita kaksosperheitä, mutta olisin kaivannut vertaistukea. Kun tytöt täyttivät kaksi vuotta, mietin jaksaisinko itse järjestää monikkokahvilaa. Siitä meni vielä vuosi, ennen kuin sain aikaiseksi toteuttaa ajatuksen. Vertaistuki on tärkeää myös sen takia, että meillä ei asu ihan lähellä mummoja, jotka pääsisivät käymään viikoittain, Veera Pakkanen kertoo.

Viivi ja Fanni syntyivät viikolla 33, jolloin Viivi painoi 2090 ja Fanni 1900 grammaa. Tytöt pääsivät kotiin sairaalasta, kun 35 viikkoa täyttyi. Viivillä ja Fannilla on pikkuveli Jalmarin lisäksi myös isosisko Martina, 6 vuotta.

Kummasta otat kopin?

Veera Pakkanen käy monikkokahvilassa Fannin, Viivin ja Jalmarin kanssa.

Veera Pakkasen ja Kaisu Rantasen mukaan kaksosarjessa raskainta on riittämättömyyden tunne.  Äitien mukaan arki on erilaista, kun perheessä on kaksi samanikäistä.

– Molempia pitäisi hoitaa yhtä aikaa, mutta käsiä ei ole kuin kaksi. Kun tytöt alkoivat nousta ylös ja kävellä, oli hankalaa päättää, kummasta otat kopin, kun samaan aikaan ei voi olla kahdessa paikassa. Mutta nyt kun tytöt ovat jo isompia, tuntuu että taas on helpompaa kuin puoli vuotta sitten, Veera Pakkanen miettii.

Viivi ja Fanni leikkivät paljon keskenään ja ovat tärkeänä tukena toinen toisilleen.

– Osaa ne myös tapella. Monesti kysytään, että tappeleeko ne koskaan. Ihan samalla lailla kuin muutkin sisarukset, Veera Pakkanen huomauttaa.

Kaisu Rantasen kaksospojat Valtteri ja Mikael syntyivät kaksi kuukautta etuajassa. Kuukausi ennen laskettua aikaa pojat kotiutuivat sairaalasta. Kaisu Rantasen mukaan vauvavuosi oli rakas. Vauvat valvottivat vuorotellen.

– Kaikki oli muutenkin uutta ja vauvoja kaksi. Nyt kaksosarki alkaa helpottaa. Pojat ovat reippaita, hän kertoo.

Kaisu Rantanen tulee Valtterin ja Mikaelin kanssa monikkokahvilaan Toijalasta.

– Täällä pojat saavat seuraa ja itse vertaistukea. Nämä on mukavia perjantaiaamupäiviä.

Monikkokahvila joka toinen perjantai

Mikael ja Valtteri tykkäävät juna- ja autoleikeistä.

Maksuton monikkokahvila kokoontuu Viialan vanhassa pappilassa ensi vuonna joka toinen perjantai. Kokoontumiset ovat parillisilla viikoilla alkaen kello 9.30 ja jatkuen puoleen päivään. Ensimmäinen monikkokahvila on perjantaina 13. tammikuuta.

Veera Pakkanen muistuttaa, että monikkokahvilaan voi tulla mistä tahansa Akaasta ja kauempaakin. Monikkolasten lisäksi mukaan voi ottaa myös muut sisarukset.

Pappilassa on mahdollisuus lämmittää keittiössä ruokaa ja käytössä on myös syöttötuoleja. Vaunuille on talon takana luiska ja suojaisa katos. Tietoa monikkokahvilasta löytyy Viialan MLL:n Facebook-sivuilta.

Viialan vanhaan pappilaan pääsee myös vaunuilla.

Ensi vuonna monikkokahvila kokoontuu Viialan vanhassa pappilassa joka toinen perjantai.

Leikkien lomassa on aikaa myös ruokailuun.

Veera Pakkanen käy monikkokahvilassa Fannin (vas.), Viivin ja Jalmarin kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?