Entisten nuorten Majataloillat syntyvät tiimityönä

Entisten nuorten majataloilta

Illan puolivälissä yleisölle tarjoiltiin iltapalaa.

Viialan kirkossa pidettäviä Entisten nuorten Majataloiltoja on järjestetty vuodesta 2010 lähtien. Majataloiltojen kantavana ajatuksena on järjestää toiminta siten, että myös lapsiperheillä on mahdollisuus niihin osallistua. Tämän vuoksi iltoihin kuuluvat kiinteinä osina pyhäkoulu sekä varhaisnuorten Backstage-klubi, joissa saattaa olla yhteensä jopa 20-30 lasta ja nuorta. Varttuneempaa väkeä Majataloiltoihin tulee yleensä noin 60-80 henkilöä.

Lapsille ja nuorille suunnatun ohjelman lisäksi Entisten nuorten Majataloiltoihin kuuluvat muun muassa musiikin esittäjä, puhujia, esirukouksia, yhteislaulua sekä yhteislaulua vetävä houseband, joka koostuu Akaan seurakunnan soitto- ja laulutaitoisista seurakuntalaisista ja kahdesta papista. Tilaisuuden puolivälissä nautitaan iltapala, jonka ovat loihtineet vapaaehtoiset seurakunnan jäsenet.

Vapaaehtoisuus näkyy Majataloilloissa muutenkin selkeästi. Majataloiltojen kantavia voimia ovat Akaan kirkkovaltuutettu ja Pohjoismaiden suurinta kristillistä nuorisotapahtumaa, Maata Näkyvissä -festareita, vetävä Juha Heinonen sekä hänen vaimonsa Maarit. Juhan tehtävänä on hankkia

Entisten nuorten majataloilta

Jukka Tolonen esiintyi syksyn ensimmäisessä Entisten nuorten majataloillassa.

iltoihin musiikkivieraat ja puhujat sekä soittaa lyömäsoittimia housebandissa, Maarit puolestaan tekee Entisten nuorten Majataloiltojen julisteet, touhuaa keittiössä ja hoitaa esirukouspyynnöt. Yhdessä kaksikko yleensä myös juontaa illat ja jakaa julisteet Viialan ja Toijalan kauppoihin.

– Tiimityötähän tämä kuitenkin on. Meillä on hyvä porukka, joka näitä iltoja järjestää. Mukana ovat esimerkiksi Mantereen Markus ja Joni Hietala, joka valitsee laulut ja tekee powerpointit iltaa varten, Juha ja Maarit kertovat.

Entisten nuorten Majataloiltaa järjestävä porukka vaihtelee hiukan, mutta yleisemmin paikalla ovat muun muassa Leena Mantere, Tero Kuparinen, Jenni Leppänen, Pekka Manninen, Minna Polus, Nina Kulhia, Virpi Lintunen ja Ali Kulhia.

Kaikki alkoi Israelista

Juhan mukaan Entisten nuorten Majataloiltojen ensisysäys tapahtui vuonna 2009 järjestetystä lapsiperheiden matkasta Israeliin, jota varten alettiin

Entisten nuorten majataloilta

Anita Ojalan mielestä Entisten nuorten majataloilloissa on lämminhenkinen ja kodikas tunnelma.

keräämään rahaa vuonna 2006.

– Järjestimme isänpäivälounaita ja muita tapahtumia. Mukana talkooporukassa oli Ali Kulhian lisäksi myös meille entuudestaan tuntematon Mantereen perhe. Sen kolmen vuoden aikana ja myös itse matkalla tutustuimme toisiimme ja tuttujen ihmisten kanssa oli helppo aloittaa Majataloiltoja. Tietysti vaihtuvuutta on ollut, vanhoja on lähtenyt pois ja uusia tullut tilalle, Juha kertoo.

Juhan mukaan Majataloiltojen tarkoitus on olla matalan kynnyksen tapahtuma, johon ihmisten on helppo tulla. Yleisön joukossa onkin usein ihmisä myös Akaan ulkopuolelta, esimerkiksi Urjalasta ja Iittalasta sekä myös vapaista suunnista ja muista kirkkokunnista.

– Illoissa on selkeä sisältö, evankeliumista nouseva sanoma sekä rento meininki. Illoissa ihmiset myös kohtaavat toisensa eri tavalla kuin esimerkiksi jumalanpalveluksessa. Työikäisille ja nuorille aikuisille tarjontaa on lopulta aika vähän, halusimme vastata myös siihen tarpeeseen, Juha pohtii.

Jokainen hoitaa oman hommansa

Kahdeksan kertaa vuodessa järjestettäviä Entisten nuorten Majataloiltoja on ehtinyt kertyä jo viitisenkymmentä, joten rutiinia iltoja järjestävälle tiimille on kertynyt runsaasti.

– Alkuaikoina pidimme joka kuukausi palaverin, jossa Majataloiltaa suunniteltiin, mutta se on jäänyt pois. Jokainen hoitaa oman hommansa, Maarit kuvailee.

Majataloiltojen järjestelyt alkavat yleensä pari viikkoa ennen itse tapahtumaa ja niitä hoidetaan oman työn ohessa.

Entisten nuorten majataloilta

Antero ja Anneli Kallio osallistuvat iltoihin aina kun pääsevät paikalle.

– Vaikka ennen tapahtumaa olisi väsynyt, on minulla joka kerta illan jälkeen hyvä fiilis ja sellainen olo, että olipa hieno tapahtuma. Antaessaan saa. Haluan myös palvella seurakuntaani ja antaa omat lahjani sen käyttöön, Maarit sanoo.

Juha kokee palkitsevaksi myös sen, että hän saa esitellä kotikirkkoaan ja kotiseurakuntaansa vieraileville esiintyjille, jotka monet ovat hänen ystäviään ja yhteistyökumppaneitaan jo vuosien takaa.

 

Lämminhenkisyys ja kodikkuus vetoavat

Sunnuntaina 18. syyskuuta Viialan kirkossa vietettiin Akaan seurakunnan järjestämää Entisten nuorten majataloiltaa, jonka teemana oli vapaus. Musiikkivieraana kuultiin Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin kitaristeihin kuuluvaa Jukka Tolosta. Tilaisuudessa Tolonen lauloi ja soitti flyygeliä, sillä nivelrikon vuoksi hän ei pysty enää soittamaan kitaraa.

Entisten nuorten majataloilta

Milla Heinonen (vas.) veti Entisten nuorten majataloillan Backstage-klubia nuorille. Paikalla olivat minka Hietala, Mariella Heinonen, Vilhelmiina Heinonen, Hilja Sihvonen ja Tyyne Sihvonen.

Syyskuun Entisten nuorten majataloilta veti Viialan kirkon noin puolilleen väkeä. Yleisön joukossa oli viialalainen Anita Ojala, joka on käynyt majataloilloissa muutaman kerran aikaisemminkin.

– Tulen näihin iltoihin aina kun pääsen. Täällä on erilainen tunnelma kuin jumalanpalveluksessa, täällä on vapaampaa ja täällä näkee sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät yleensä käy kirkossa, Ojala mietti.

Ojalaa paikalle houkuttaa myös seurakunnan oma bändi sekä se, että sanoma tulee helpommin lähestyttävässä muodossa. Myös lämminhenkisyys ja kodikkuus vetoavat Ojalaan.

– Täällä puhujat kertovat eletystä elämästä, puheet eivät ole niin tieteellisiä, ne tuntee omikseen paremmin, Ojala totesi.

Parasta ovat hyvät puhujat

Anneli ja Antero Kallio ovat käyneet Entisten nuorten majataloilloissa vuosikausia aina kun ovat paikalle päässeet. Anneli Kallion mielestä illoissa parasta ovat hyvät puhujat.

Entisten nuorten majataloilta

Maarit ja Juha Heinonen ovat Entisten nuorten majataloiltojen kantavia voimia.

– Täällä kuulee hyvää Sanaa, ja musiikkikin on mukavaa, vaikkakin joskus se on liian kovalla. Jukka Tolonen kuulosti oikein hyvältä, Anneli Kallio kertoi illan puolivälissä järjestetyssä kahvitilaisuudessa.

Majataloillan aikana myös perheen nuorimmille oli järjestetty ohjelmaa. Varhaisnuorten Backstage-klubia veti 18-vuotias Milla Heinonen. Hänen mukaansa Backstage-klubin idea on varhaiskasvatus ja kristillisen kasvun tukeminen.

– Me käymme täällä läpi päivän evankeliumin. Jos siitä tulee jotakin kysymyksiä, käsittelemme niitä. Lisäksi täällä on myös vapaata toimintaa kuten piirtämistä ja erilaisia pelejä, Heinonen sanoi.

majataloilta

Syyskuussa housebandin riveissä jammailivat Hulda Kulhia (vas.), Joni Hietala, Tero Kuparinen, Katja Lahti, Markus Mantere ja Ali Kulhia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?