Tonza tekee musiikkia elämän iloista ja suruista

Akaalainen Toni Turkki ei pelkää koetella popmusiikin rajoja. Hän ottaa mieluummin riskejä kuin pysyttee jossakin tyypillisen popartistin laatikossa.

Akaalainen Toni Turkki ei pelkää koetella popmusiikin rajoja. Hän ottaa mieluummin riskejä kuin pysyttee jossakin tyypillisen popartistin laatikossa.

Suomen musiikkitaivaalle syttyy uusia tähtiä tasaisin väliajoin, ja seuraavana tähtikartalle haluaa 19-vuotias Toni Turkki Viialasta. Musiikki on kuulunut hänen elämäänsä aina, sillä lapsena hän kävi pianotunneilla, lauleskeli koulussa välitunneilla ja nauhoitti omia humoristisia laulujaan C-kaseteille. Nykyisin taiteilijanimeä TONZA käyttävä akaalainen tekee omien sanojensa mukaan räväkkää, energistä ja kokeellista popmusiikkia.

Omaperäinen tyyli kuuluu myös hänen julkaisemissaan singleissä, #KEBAB ja #REHELLINEN. Singleistä ensimmäinen, #KEBAB, julkaistiin 5. elokuuta, ja se sai alkunsa kaveriporukan vitsistä.

– Minulla oli jo pitkään kytenyt inspiraatio tehdä kappaleita, ja päätin kysyä ystäviltäni, mistä voisin laulaa. He sitten sanoivat, että laula kebabista ja niinpä kappaleeni kertoo ystävieni rakkaudesta kebablihaan, Tonza kertoo.

Idean löydyttyä kappaleen teko oli helppoa, ja sanoitus oli tehty noin puolessa tunnissa. Sävellyksen hän sai kesän aikana tekemästään instrumentaalista, jonka hän huomasi sopivan juuri valmistuneeseen sanoitukseen täydellisesti.

– Sävellyksessä oli havaittavissa sellaisia turkkilaisia vivahteita, jotka sopivat kappaleen teemaan. Sovituskin tapahtui kuin itsestään, sillä jouduin vain hieman muokkaamaan alkuperäistä sanoitusta. Kappaleesta tuli hauska ja psykedeelinen, ja se antaa hyvän ensivaikutelman musiikkityylistäni.

Inspiraatiota riittää

Tonza tekee kappaleidensa lopulliset versiot tietokoneella, mutta ideoita syntyy myös pianolla melodioita tapailemalla. Hänen syntetisaattoripainotteista musiikkiaan on verrattu jopa Depeche Modeen, mutta itse hän kertoo saavansa vaikutteita eurodancesta ja lempiartististaan Lady Gagasta.

Vaikkei Tonzalta ole nyt kahden singlejulkaisun jälkeen tullut uusia virallisia julkaisuja, ei inspiraatio ole missään vaiheessa ollut hukassa.

– Voisi jopa sanoa, että näiden kahden biisin jälkeen minun inspiraationi on päässyt valloilleen. Olen keksinyt lukuisia uusia melodioita, kirjoittanut sanoituksia ja suunnitellut kappaleiden nimiä. Vaikka minulla onkin nyt eräänlainen kultakausi menossa, haluan sanoa muille artisteille, ettei inspiraatiokatkoksia kannata pelätä tai stressata. Sellaisen sattuessa kannattaa tehdä kaikkea muuta, elää elämää ja nauttia joka päivästä.

Suosikkimusiikkinsa lisäksi Tonzaa inspiroivat oman elämänsä tapahtumat, muistot ja henkilöt. Tulevan albumiprojektin päätarkoituksena onkin paketoida nykyisen elämänvaiheen tapahtumat ja jatkaa sitten kuin uuteen elämään. Teema ei rajoitu pelkästään sanoituksiin, vaan Tonza saattaa vahvistaa viestiään myös erilaisilla tehosteilla.

Toni Turkin artistiminään kuuluvat siniset peililasit, jotka luovat tiettyä mystisyyttä.

Toni Turkin artistiminään kuuluvat siniset peililasit, jotka luovat tiettyä mystisyyttä.

– Esimerkiksi ensimmäisen singleni alussa kuuluvalla naurullakin on suuri merkitys, sillä siinä nauran kaikille vastoinkäymisille ja negatiivisuudelle. Kappaleissa on tähänastinen elämäni iloineen ja suruineen, hän tiivistää.

Kaikenlainen luova työ kiinnostaa

Muusikkous kiinnostaa Turkkia ammatiksi asti, ja hän aikookin tulevana keväänä hakea johonkin musiikkikoulutukseen, mahdollisesti Tampereen ammattikorkeakouluun. Kilpailu opiskelupaikoista on kuitenkin kovaa, ja monet erittäin lahjakkaatkin hakijat jäävät ulkopuolelle.

– Minusta voi kuitenkin tulla artisti ilman koulutustakin, enkä näe opiskelua suinkaan ainoana tapana päästä tavoitteeseeni. Suomestakin löytyy monia artisteja, jotka eivät ole päässeet pinnalle koulutuksen tai lukuisten musiikkikilpailujen kautta, vaan jotakin toista kautta, omaan itseensä uskoen.

Toni Turkin luovuus ei ole rajoittunut vain musiikkiin, sillä hän on muun muassa julkaissut 170-sivuisen kirjan vuonna 2009, ja myös elokuva-ala kiinnostaa. Lisäksi hän suunnittelee ja toteuttaa itse kappaleidensa kansikuvat ja promomateriaalit.

Musiikin saralla tulevaisuudessa on tulossa lisää singlejä, täyspitkä albumi ja mahdollisesti myös musiikkivideoita. Keikkailukaan ei ole poissuljettua, vaikkei täysin valmista materiaalia ole vielä paljoa.

– Ehdottomasti olen kiinnostunut esittämään kappaleitani, jos vaan joku sopiva tapahtuma löytyy. Voisin tehdä vaikka yhteistyötä paikallisten bändien kanssa, Tonza vinkkaa.

Tonzan musiikkia voi joko ostaa iTunesista tai Google Playsta tai kuunnella ilmaiseksi Spotifysta tai YouTubesta.

 

Oona Eskeli

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>