Airin keittiössä valmistettiin karjalanpiirakoita ja afganistanilaista leipää

Alema Hashimi (vas.), Natja Tiirikkala-Toivonen, Taeiba Hosini, Airi Vallo ja Taiba Mohammed Zarif tekivät piirakoita Airin keittiössä.

Alema Hashimi (vas.), Natja Tiirikkala-Toivonen, Taeiba Hosini, Airi Vallo ja Taiba Mohammed Zarif tekivät piirakoita Airin keittiössä.

Airi Vallon keittiössä Toijalassa toteutettiin torstaina karjalanpiirakoilta ja afganistanilaiselta leivältä tuoksuvaa kulttuurinvaihtoa. Vallo oli kutsunut vieraakseen afganistanilaiset Alema Hashimin, Taiba Mohammed Zarifin ja Taeiba Hosinin, jotka asuvat perheineen Toijalan vastaanottokeskuksessa.

Airi Vallo opetti yhdessä sisarentyttärensä urjalalaisen Natja TiirikkalaToivosen kanssa vieraat tekemään karjalanpiirakoita ja vieraat puolestaan leipoivat emännilleen afganistanilaista leipää.

Taiba Mohammed Zarif kertoo leipovansa leipää kerralla yleensä sen verran, että sitä riittää myös pakastettavaksi.

– Tykkään myös suomalaisesta vaaleasta leivästä ja ruisleivästä, Zarif toteaa.

Tottuneita tekijöitä

Afganistanilaisnaisilta karjalanpiirakoiden teko sujui näppärästi. Taiba Mohammed Zarif kertoo, että myös Afganistanissa leivotaan piirakoita, joiden täytteenä käytetään lihaa, perunaa tai pinaattia.

Airi Vallon ja Natja Tiirikkala-Toivosen mielestä yhdessä tekeminen on paras tapa päästä sisään suomalaiseen kulttuuriin.

– Jos suomalaiset menisivät Afganistaniin, tekisivätkö he samalla lailla – vähän epäilen, Natja Tiirikkala-Toivonen miettii.

Airi Vallo vetää vapaaehtoisena vastaanottokeskuksessa myös käsityökerhoa ja turvapaikanhakijanaisia on käynyt Vallon ja Natja Tiirikkala-Toivosen luona poimimassa marjoja.

– Olemme tehneet myös 12 purkkia omenahilloa tässä keittiössä. Kaikesta näkee, että he ovat tottuneet tekemään nuoresta lähtien, Airi Vallo kertoo.

Karjalanpiirakat saivat rinnalleen afganistanilaista leipää.

Karjalanpiirakat saivat rinnalleen afganistanilaista leipää.

Piirakkakuoria kaulinut Taiba Mohammed Zarifin kertoo, että afganistanilaisissa piirakoissa täytteenä on perunaa, lihaa tai pinaattia.

Piirakkakuoria kaulinut Taiba Mohammed Zarif kertoo, että afganistanilaisissa piirakoissa täytteenä on perunaa, lihaa tai pinaattia.

48piirakat5
Taiba Mohammed Zarif maisteli karjalanpiirakkaa ensimmäistä kertaa. Zarifin mielestä maku on hyvä.

Taiba Mohammed Zarif maisteli karjalanpiirakkaa ensimmäistä kertaa. Zarifin mielestä maku on hyvä.

Alema Hashimi teki leipätaikinan, johon tulee vehnäjauhoja, hiivaa, suolaa ja vettä. Taikinan vaivaaminen sujui parhaiten lattialla istuen.

Alema Hashimi teki leipätaikinan, johon tulee vehnäjauhoja, hiivaa, suolaa ja vettä. Taikinan vaivaaminen sujui parhaiten lattialla istuen.

Taeiba Hosini oppi nopeasti rypytystekniikan.

Taeiba Hosini oppi nopeasti rypytystekniikan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?