Muistokirjoitus4

Akaan vanhin mies Ilmari Saunamäki on poissa

44muistokirjoitussaunamaki

Ilmari Saunamäki 20.1.1917-5.9.2016.

Ilmari Saunamäen pitkä elämä päättyi 5.9.2016. Saunamäki syntyi rautatieläisperheeseen Peräseinäjoella 20.1.1917. Työn perässä perheen muutto Toijalaan tapahtui vuonna 1920. Ilmarin isä rakensi talon Toijalaan Ampujantielle ja sen paikalla on nyt Ilmarin poikansa Saulin kanssa rakentama talo. Ilmari tunnettiin lempinimeltä Imppa. Hän oli lapsesta saakka kiinnostunut urheilusta ja pelasi koko nuoruutensa pesäpalloa Toijalan Palloveikoissa. Muita lajeja olivat hiihto, yleisurheilu, voimistelu ja paini.

Varusmiespalveluksensa Imppa suoritti vuosina 1936–37 Viipurissa lentoasema 6:ssa. Talvisotaan hän lähti vapaaehtoisena ja oli jo pian Suomussalmella. Raatteentien taistelut oli käyty muutama päivä aiemmin, kun heidän komppaniansa saapui sinne. Saunamäki oli sissialikersantti ja hänen johdollaan ryhmänsä teki lukuisia tiedustelupartiohiihtoja Kuhmon rintamalla. Saunamäen sotakokemuksista on kirjoitettu paljon ja niistä tulee selkeästi esiin, kuinka hän kantoi huolta ja auttoi aseveljiään. Suuri huoli oli niistä pojista, jotka tulivat täydennysmiehinä vailla minkäänlaista kokemusta armeijasta. Saunamäki kertoi opettaneensa pojille, kuinka jalkarätit oikeaoppisesti laitetaan jalkoihin, ja kertoi itse näin selviytyneensä kovan pakkasen purevuudelta. Monet jalat kuitenkin paleltuivat talvisodan ankarassa pakkasessa.

Komppaniassa oli paljon pesäpallomiehiä. Kova paikka oli, kun Imppa veti ahkiolla ystävänsä Jaakko Aallon ruumista. Aalto oli pelannut Toijalan Palloveikoissa mestaruussarjaa kahdeksan vuotta ja Itä-Länsi-otteluita saman verran. Kyyneleet jäätyivät poskille. Parhaita kavereita meni tämän tästä.

Saunamäki kertoi rintama-aikansa parhaasta päivästä seuraavasti: ”Mäkelän Topi toi sanaa, että venäläisten koneiden on nähty lentävän itään. On ilmoitettu rauhan tulosta.” Kun tuli lakkasi mentiin katsomaan, oliko asemiin jäänyt haavoittuneita tai kaatuneita. Tehtiin nuotio ja käytiin keittämään kahvia. Venäläisiä nousi poteroistaan ja kahlasi lumessa ilahtuneina samoille tulille lämmittelemään.

Ilmari vapautettiin aseellisesta palveluksesta jatkosodan aikana. Hänet määrättiin ammattinsa vuoksi valtion rautateille, missä hän työskenteli eläkeikäänsä asti.

Urheilun aika alkoi taas rauhan tultua. Pesäpallon Suomen mestaruudet tulivat vuosina 1945 ja -46 sekä Suomen Suurkisojen mestaruus ja pesäpallohopea vuonna 1947. Ilmari kertoi, että oli hienoa saada urheilla ja omalla tavallaan purkaa menneiden vaikeiden aikojen paineita.

Saunamäen perheeseen syntyi kaksi poikaa, Simo ja Sauli. Raskaita asioita kokeneelle perheenisälle elämän kovin paikka oli, kun lahjakas urheilijapoika Simo kuoli 16-vuotiaana liikenneonnettomuudessa. ”Asia, josta ei toivu koskaan, mutta eteenpäin on katsottava”, totesi Ilmari.

Urheilu oli esillä koko Saunamäen lähes satavuotisen elämän ajan. Hän kävi poikansa Saulin kanssa vuosikymmenien ajan veteraanikisoissa ja Saulin Saara-tyttären yhä jatkuvaa urheilu-uraa hän seurasi kiinteästi. Sauli toi isänsä Toijalan ja ympäristön sotaveteraanien Tiistaitiimaan seurakuntatalolle ihan viimeisiin aikoihin asti, ja nuo tapaamiset olivat Ilmarille erittäin mieluisia.

Ilmari oli hieno esimerkki nuoremmille sukupolville, ja vaikka hän saavutti veteraaniurheilussa MM-kisoissa 5 mitalia ja SM-kisoissa 12 kultaa ja 17 hopeaa, oli hänestä kaikkein hienointa tavata hyviä sotaveteraaniystäviä kilpakentillä vielä 95 vuoden iässäkin.

Viimeisten viikkojensa aikana hän sai vielä leikkiä pojantyttärensä Sanna-Marian kolmen pienen tyttären kanssa. Ilmari ei koskaan halunnut pahoittaa kenenkään mieltä, vaan näki elämässä ja ihmisissä ainoastaan hyvät puolet. Hän oli mies, joka ei valittanut mistään eikä halunnut huolestuttaa omaisiaan vaivojaan valittaen.

Akaan vanhin mies on poissa. Saunamäen muisto säilyy lähtemättömästi herrasmiehenä, joka antoi kaikkensa isänmaalleen ja lähiomaisilleen. Ilmarin elämään voi tutustua vielä tarkemmin ensi keväänä järjestettävässä näyttelyssä, joka tulee olemaan osa Ilmarin urheiluseuran Toijalan Vauhdin 110-vuotisjuhlallisuuksia.

Ilmari Saunamäkeä muistelivat poika Sauli Saunamäki ja Saunamäkien perheystävä Heikki Knuutila

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>