Akaan seurakunta etsii uusia tapoja kohdata kaupunkilaisia

Kirkkovaltuusto hioi seurakunnan strategiaa, joka ulottuu vuoteen 2021.

Kirkkovaltuusto hioi seurakunnan strategiaa, joka ulottuu vuoteen 2021.

Akaan kirkkovaltuusto hyväksyi seurakunnalle vuoteen 2021 ulottuvan strategian kokouksessaan viime torstaina.  Vanhan pohjalle päivitetyn strategian mukaan seurakunnan toimintaa ohjaavat jumalanpalveluselämän lisäksi muun muassa viestinnän tehostaminen ja työntekijöiden liikkuvuuden lisääminen seurakunnan omien toimitilojen ulkopuolella.

– Olemme miettineet esimerkiksi sitä, että papit päivystäisivät kahviloissa ja olisivat ihmisten jututettavina. Olemme myös mukana toisten tilaisuuksissa ja menemme mukaan tapahtumiin, kirkkoherra Ali Kulhia totesi.

Seurakunta pyrkii myös verkostoitumaan kaupungin ja kolmannen sektorin kanssa. Kasvatuksessa keskiössä on perhe.

Toive Toijalan Majataloilloista

Kirkkovaltuutettu Pasi Kylmälä toivoi, että tapahtumia järjestettäisiin tasapuolisesti seurakunnan alueella. Hän kaipasi Viialan kirkossa toteutettavia Majataloiltoja myös Toijalaan.

– Majataloillat ovat aivan loistava toimintamuoto. Mutta jos on kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti, eikä omista autoa ja asuu Toijalassa, hän ei pääse sinne millään, vaikka Majataloilta olisi hänelle hyvä levähdyspaikka. Tapahtumia voisi kierrättää, Kylmälä ehdotti.

Kirkkoherra Ali Kulhian mukaan Toijalaan pitää kerätä oma vapaaehtoisten joukko järjestämään Majataloiltoja.

–  Viialassa iltaa toteuttavat vapaaehtoiset, jotka eivät suostu menemään muualle kuin Viialan kirkkoon. Toijalassa pitää koota oma majataloporukka. Siemenperunana on jo gospelkuoro. Ei tarvittaisi kuin muutama soittaja lisää, että Toijalassa voitaisiin järjestää näitä iltoja.

Viialan Majataloiltojen vapaaehtoisiin kuuluvat kirkkovaltuutettu Juha Heinonen ja varavaltuutettu Markus Mantere pitivät Toijalan Majataloiltoja harkitsemisen arvoisena ideana. Mantereen mukaan toinen kysymys on, soveltuuko Akaan kirkko tapahtuman järjestämiseen.

Huonokuntoiset kiinteistöt pois

Strategian mukaan seurakunnan veroprosentiksi riittää 1,7, jos toimintamenoja ei kasvateta ja jäsenkehitys saadaan vakaaksi. Työntekijämäärän arvioidaan vähenevän vuoteen 2021 mennessä 2–3 työntekijällä, mikä tapahtuu eläköitymisten, tehtävien yhdistymisten tai muualle siirtymisten myötä. Tällä hetkellä työntekijöitä on 38.

– On vaikea kuvitella, että työntekijämäärä lisääntyisi, koska meillä hitaasti, mutta varmasti verotulot pikkaisen vuosittain vähenevät. Välillä näytti siltä, että joka vuosi jouduttaisiin vähentämään 1,5 työntekijää, mutta nyt ei näytä ihan siltä, kirkkoherra Ali Kulhia arvioi.

Toimitilojen osalta strategiaan on kirjattu, että seurakunta luopuu vähällä käytöllä olevista huonokuntoisista kiinteistöistä ja käyttöön jäävien kiinteistöjen käyttöasetta nostetaan.

Kuntotutkimus vaatii lisää rahaa

Kirkkovaltuusto hyväksyi toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2017–2019, joka oli kirkkovaltuustossa esillä toistamiseen. Akaan kirkon ulkomaalaukseen ja ikkunoiden kunnostukseen varataan 330 000 euroa, kiinteistötraktorin ostoon 70 000 euroa, Viialan hautausmaan sähköistyksen uusimiseen 16 000 euroa ja Toijalan seurakuntatalon äänentoistoon 4000 euroa. Kaikkiin kirkkoihin ja Toijalan siunauskappeliin hankitaan 12 000 eurolla defibrillaattorit.

Talouspäällikkö Arja Tarela antoi talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuutetuille samalla jo ennakkovaroituksen lisämäärärahatarpeesta koskien Toijalan seurakuntatalon kuntotutkimusta, johon on ensi vuodelle merkitty 7000 euroa. Tarelan mukaan kyselyjen mukaan työ tulee maksamaan ainakin tuplasti enemmän.

 

Ilkivaltaa Viialan hautausmaalla

Kirkkovaltuutettu Sari Savikko toi kirkkovaltuuston kokouksessa esille Viialan hautausmaalla tapahtuvan ilkivallan. Syksyllä hautausmaalla on ollut pahantekoa, jossa kynttilöitä on siirretty pois haudoilta. Loppukesästä poliisi selvitti valvontakamerakuvan avulla tekijät, jotka irrottivat vainajien säilytystilan tiilimuurista tiiliä.

Talouspäällikkö Arja Tarela kertoo ongelmien alkaneen Pokemon-pelistä, joka on tuonut nuoria pelaajia kirkonmäelle.

– Toivottavaa olisi, että myös hautausmaalla kävijät ja siellä liikkuvat pitäisivät vähän silmällä, mitä siellä tapahtuu. Hautakivet eivät ole seurakunnan vaan omaisten, ja jos niille tehdään ilkivaltaa, kohdistuu se omaisiin vielä enemmän kuin seurakuntaan, Tarela toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?