Antti Maijala Metallin ammattiosasto 169:n puheenjohtajaksi

Kumeran Machineryn Kylmäkosken tehtaiden pääluottamusmies Antti Maijala valittiin lauantain syyskokouksessa Akaassa Metallin ammattiosasto 169:n uudeksi puheenjohtajaksi. Vasemmistoliittoon kuuluva Maijala on tällä hetkellä vielä Akaan valtuuston jäsen, mutta ei asetu enää ehdolle kevään kuntavaaleissa, vaan keskittyy ammattiyhdistysliikkeen luottamustehtäviin. Maijala on myös Metallityöväen liiton liittokokouksen varajäsen ja Metallin nuorten varapuheenjohtaja.

Antti Maijalan valintaan päättyi Mikko Virolaisen (vas) 17-vuotinen kausi ammattiosaston puheenjohtaja. Luopumispäätös ei ollut Virolaiselle helppo, mutta hän katsoi vaihdoksen olevan nyt aiheellinen, koska nuorten on päästävä vastuullisiin tehtäviin.

– Minut valittiin puheenjohtajaksi 25-vuotiaana poikasena. Olin silloin liiton nuorimpia ison osaston puheenjohtajia. Tämä on ollut aina hyvin vahva osasto ja puheenjohtajan saappaisiin astuminen tiesi sitä, että peliin piti laittaa paljon. Perttusen Keijo auttoi hyvin alkuun ja nöyrästi kuuntelin myös muita. Olin melkoinen nöösi vanhoihin tekijöihin verrattuna, mietti Virolainen.

Antti Maijala (vas.) on Metallin osasto 169:n uusi puheenjohtaja. Väistyvä puheenjohtaja Mikko Virolainen johti osaston syyskokouksen sutjakkaasti ja päätökset pöytäkirjaan kirjasi osaston sihteeri Aki Moisio.

Antti Maijala (vas.) on Metallin osasto 169:n uusi puheenjohtaja. Väistyvä puheenjohtaja Mikko Virolainen johti osaston syyskokouksen sutjakkaasti ja päätökset pöytäkirjaan kirjasi osaston sihteeri Aki Moisio.

Jossakin vaiheessa on juttu kuitenkin löytyi ja hän on nyt 43-vuotiaana osaston vanhin puheenjohtaja 50 vuoteen.

– Meidän tapa on sellainen, että täällä eivät vanhat ukot heilu. Ja se on myös tämän osaston vahvuus. Niiden, jotka tappelevat opinto- ja asuntolainojen sekä muksujen kanssa, on myös vedettävä osastoa. Pysytään arjessa kiinni. Jos täällä päätöksiä tekisivät kaiken tietävät kuusikymppiset, mitä siitä tulisi. Monessa paikassa itketään, että ei saada nuoria mukaan toimintaan. Jos vuosikymmeniä pidät paikastasi kiinni, kuka nuori enää uskaltaa mukaan tulla, kysyy Virolainen.

Myös Mikko Virolainen jättää kunnallispolitiikan. Hän haluaa etäisyyttä ja miettii osallistumistaan Metallityöväen liiton tehtäviin, jos kysyntää on.

Kilpailukykysopimus ei pakota mitään

Metallityöväenliiton liittosihteeri Turja Lehtonen sanoi omassa syyskokoustervehdyksessään, että pitkin hampain hyväksytty kilpailukykysopimus on allekirjoitettu ja voimassa, ja sen toteutumista on edistettävä kaikin mahdollisin keinoin. Tällä hetkellä ei viedä tiedetä minkälaisia paikallisia sopimuksia on Suomeen syntynyt. Se selviää tammikuussa Metallityöväenliiton selvityksessä.

– Viestit mitä työpaikoilta on tullut, niin missään ei sopiminen ole ollut helppoa. Tämä johtuu siitä, että työnantaja on huutanut julkisuudessa ja paikallisesti, että he haluavat tehdä erilaisista asioista paikallisia sopimuksia ja ratkaisuja, paikallisiin olosuhteisiin ja käytäntöihin. Kun asioita on tarkemmin katsottu, työnantajilla ei sittenkään ole ollut halua paikallisiin sopimuksiin, vaan tahtotila on ollut paikallisiin pakottaviin sopimuksiin ja määräyksiin, sanoo Lehtonen.

Liittosihteeri Turja Lehtosen pyrkimyksenä on aidota sopimukset työpaikoilla eikä ns. perälautamallin käyttö.

– Tiedämme, että jokin aika sitten Teknologiateollisuudelta on lähtenyt paimenkirje yrityksiin siitä, että on pakko sopia 24 tunnin työajan pidentämisestä ja sopimusta ei voisi tehdä ilman tätä ja jos ei työajan pidentämisestä sovita, toimitaan työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä ei pidä paikkaansa.

Metallityöväenliitto on käynyt pariinkin otteeseen neuvotteluja työantajaosapuolen kanssa ja saavuttanut yksimielisyyden, että mitään pakkoa sopimiselle ei ole.

Metallityöväen liiton liittosihteeri Turja Lehtonen muistuttaa, että kilpailukykysopimus ei pakota tekemään työpaikoilla mitään.

Metallityöväen liiton liittosihteeri Turja Lehtonen muistuttaa, että kilpailukykysopimus ei pakota tekemään työpaikoilla mitään.

– Me sopijaosapuolet olemme puhuessamme paikallisista sopimuksista lähteneet siitä, että kaikki asiat ovat auki ja mitään pakkoa ei ole sopia 24 tunnista, rahasta tai muusta vastaavasta jos osapuolen päätyvät, yrityksessä työajan pidennystä ei tarvita, sanoo Lehtonen.

Jos yrityksessä työnantaja  ja työntekijät katsovat, että tilanne on stabiili, eikä mitään heikennyksiä ei tarvita, niin liittosihteeri Lehtonen painottaa, että kukaan ei ole tehnyt mitään väärää.

– Vaikka työpaikoilla olisi Teknologiateollisuuden kirjeitä tai muita painostusviestejä, mikään pakko meidän neuvottelijoiden laittaa nimeään papereihin, jossa heikennyksiä on. Kaikki vaihtoehdot ovat auki ja on saavutettava aito lopputulos, sanoo liittosihteeri Turja Lehtonen.

Tekeillä on uusi liitto

Metallityöväenliitto neuvottelee parasta aikaa Paperiliiton, Puuliiton ja Teollisuusalojen Ammattiliiton TEAM:n kanssa uuden suuren ammattiliiton perustamisesta Suomeen. 26. marraskuuta neuvottelujen väliraporttia käsittelee Metallityöväenliiton valtuusto.

– Tarkoituksena on, että loppuraportti valmistuisi tammikuun lopussa ja se olisi samalla esitys meidän liittokokoukselle 2017, joka hyväksyy tai hylkää hankkeen. Jos hanke hyväksytään, liittokokous muuttaa Metallityöväenliiton nimen ja säännöt vastaamaan uutta liittoa. Tämän jälkeen muut liitot liittyvät uuteen liittoon, kertoo Lehtonen.

Ensimmäisen uuden liiton liittokokous on tarkoitus pitää marraskuussa 2017. Uudesta liitosta järjestetään myös 13 aluetilaisuutta.

– Hanke on menossa vahvasti eteenpäin. Neljällä teollisuusliitolla on samanlainen tilanne. Rakennemuutos jyllää äärettömän kovalla tavalla. Paperiliitolla oli parhaimmillaan 50 000 jäsentä, nyt 12 000. Meillä oli 154 000 jäsentä, nyt 140 000. Puuliitolla on koko ajan työttömänä puolet jäsenistä, johtuen siitä, että metsurit tekevät töitä vain tiettynä aikana vuodesta. TEAM:in tilanne on samanlainen. Meillä ei ole paljon kirjapainoja, digitalisaatio jyllää. Vain kemianteollisuudella menee lujaa. Nyt olisi sauma lyödä hynttyyt, sanoo Metallityöväenliiton liittosihteeri Turja Lehtonen.

Metalliosasto 169 on Akaan ja Urjalan alueella toimiva 1200 palkansaajan yhteisö.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?