Tarpian Suunnassa on etsitty rasteja jo 60 vuotta

Narvan soittokunta vastasi juhlan musiikista.

Narvan soittokunta vastasi juhlan musiikista.

Suunnistusseura Tarpian Suunta juhlisti 60-vuotista taivaltaan lauantaina Viialan Keskustan koululla. Juhlassa vieraita viihdyttivät muun muassa Narvan soittokunta ja Oravapolkulaiset. Lisäksi kuultiin musiikkiesitys, jossa Tuuli Salmia soitti selloa ja Pietari Korhonen pianoa. Seuran viimeisen kymmenen vuoden kuulumisia kertoi Reijo Rasmus. Juhlapuhujaksi paikalle oli kutsuttu Tarpian Suunnan kasvatti, Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

Juhlan avasi Tarpian Suunnan puheenjohtaja Tuija Haavisto. Haaviston mukaan Tarpian Suunnan toiminta on aina perustunut vapaaehtoistoimijoiden työpanokseen.

Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki piti juhlapuheen.

Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki piti juhlapuheen.

–Pieni porukka on pyörittänyt seuraa, ja tämä on vaatinut sen, että toimijat ovat hyvin sitoutuneita tehtäväänsä. Vasta puheenjohtajakautenani olen päässyt seuraamaan seuran toimintaa sisältä päin. Täällä kartoitetaan, tehdään iltarastiratoja ja järjestetään omia kilpailuja. Kaikki nämä vaativat yllättävän paljon työtä. Se työ tehdään viimeisen päälle hyvin, Haavisto kiittelee.

Haaviston mukaan vuosien saatossa myös suunnistaminen on muuttunut.

– Nykyään on mahdollista suunnistaa mobiilisti kännykän tai tabletin avulla. Tarpian Suunta on myös tässä mukana ja edelläkävijä, Haavisto sanoo.

Tuija Haavisto totesi puheessaan Tarpian Suunnan toiminnan olevan nousujohteista; oravapolkutoiminnassa on mukana 60-80 alle 14-vuotiasta. Seuran jäsenistä moni myös kilpailee menestyksekkäästi ja iltarastitoimintakin on nousussa.

Tuuli Salmia ja Peitari Korhonen esittivät musiikkinumeron.

Tuuli Salmia ja Pietari Korhonen esittivät musiikkinumeron.

Reijo Rasmus kertoi Tarpian Suunnan viimeistä kymmentä vuotta koskevassa katsauksessaan, että seura on menestynyt MM-kisoissa, SM-kisoissa ja aluemestaruuskisoissa.

– Esimerkiksi Olli Savikolla on kymmenen maailmanmestaruusmitalia, joista neljä on kultaista. Ne ovat tulleet pyöräsuunnistuksesta ja hiihtosuunnistuksesta, Rasmus kertoo.

Rasmuksen mukaan Tarpian Suunta on myös tehnyt kouluille omia suunnistuskarttoja ja suunnistusratoja.

– Jos iltarasteilla on ollut vajaa 2000 kävijää, kouluille järjestetyillä suunnistusradoilla on ollut noin 2500 suoritusta. Se on todella arvokasta työtä.

Toivo Ilomäki määräsi lapset suunnistamaan

Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki kertoi, että Tarpian Suunta on laitettu alulle Sallinkulmalla sijaitsevalla Ilomäen saunalla vuonna 1956. Seuran perustamisen kannalta keskeisiä hahmoja oli Toivo Ilomäki, josta tuli myös seuran ensimmäinen puheenjohtaja. Perimätiedon mukaan alkuun panevia voimia oli myös edesmennyt tasavallan pääministeri Harri Holkeri.

– Minulle on kerrottu, että Sallinkulmalla oli 1950-luvun loppupuolella noin 120 lasta. Toivo Ilomäen määräys oli, että Sallinkulman lapset suunnistavat. Tämän

Oravapolkulaiset esittivät suunnistusmerkkejä. Tässä on kyseessä kivi.

Oravapolkulaiset esittivät suunnistusmerkkejä. Tässä on kyseessä kivi.

olen kuullut isältäni, joka on hänen poikansa. Tätä vähän kadehdin tänä päivänä, olisihan se hauskaa jos jonkin asuinalueen lapset voitaisiin yksinkertaisella määräyksellä komentaa suunnistuskouluun, Ilomäki nauratti yleisöä.

Ilomäen mukaan suunnistuksen nykytilanne on hyvä, sillä se saa jatkuvasti enemmän näkyvyyttä televisiossa. Myös suomalaisten nuorten suunnistajien menestyksestä on syytä olla iloinen, sillä Suomella on tällä hetkellä maailman paras nuorten suunnistusjoukkue.

– Meillä on reilun puolen vuoden päästä ensimmäistä kertaa 25 vuoteen nuorten maailmanmestaruuskisat Suomessa. Uskon, että suomalaiset menestyvät todella hyvin.

Ilomäen mukaan lajin suosio näkyy paitsi huipputasolla myös suunnistuksen harrastajien parissa. Laji kasvaa vuosi vuodelta.

– Vuonna 2016 tehtiin enemmän suunnistussuorituksia kuin koskaan aikaisemmin lajin historiassa. Sama tilanne oli myös vuonna 2015 ja 2014, Ilomäki sanoo.

Reijo Rasmus kertoi Tarpian Suunnan toiminnasta viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Reijo Rasmus kertoi Tarpian Suunnan toiminnasta viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Juhlassa myönnettiin seuran ansioituneille toimijoille Suomen Suunnistusliiton ansiomerkkejä. Hopeisen ansiomerkin sai Teppo Salmia ja pronssinen ansiomerkki myönnettiin Tarmo Kokolle, Aimo Kuoppalalle, Jarmo Lehdelle, Reijo Rasmukselle ja Raimo Sundströmille.

Suomen Suunnistusliiton kultaisen planketin saivat Pirkko Saarinen ja Esa Toivonen. Pronssinen planketti ojennettiin Tuija Haavistolle, Arto Hokkaselle, Heikki Konsalalle ja Jukka Rajalalle.

Hopeinen ratamestariplanketti annettiin Harri Koskelle, Ari Ovaskalle ja Reijo Simoselle. Pronssnen ratamestariplanketti meni Tommi Haakanalle ja Vesa Ijäkselle.

Suomen Suunnistusliiton tunnusmerkin saivat Jorma Karvonen, Arto Laamanen, Petri Laukkanen, Aleksi Lehti, Riikka Mattsson, Sari Oksa, Tuija Olli, Harri Ovaska, Olli Savikko, Tarja Soini, Jari Välimaa ja Kirsi Välimaa.

Lisäksi Tarpian Suunta palkitsi jäseniään mitalein ja pokaalein.

Juhlayleisöä oli paikalla runsaasti.

Juhlayleisöä oli paikalla runsaasti.

Tarpian Suunnan puheenjohtaja Tuija Haavisto avasi juhlan tervehdyssanoilla.

Tarpian Suunnan puheenjohtaja Tuija Haavisto avasi juhlan tervehdyssanoilla.

Oravapolkulaisia palkittiin mitalein.

Nuoria suunnistajia palkittiin mitalein.

Pirkko Saarinen ja Esa Toivonen saivat Suomen Suunnistusliiton kultaiset planketit.

Pirkko Saarinen ja Esa Toivonen saivat Suomen Suunnistusliiton kultaiset planketit.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?