Kanttori-diakoniatyöntekijän yhdistelmävirasta valitettiin hallinto-oikeuteen

Akaan kirkkovaltuusto päätti kanttori-diakoniatyöntekijän yhdistelmäviran perustamisesta kokouksessaan 12.10.

Akaan kirkkovaltuusto päätti kanttori-diakoniatyöntekijän yhdistelmäviran perustamisesta kokouksessaan 12.10.

Akaan seurakunnan kirkkovaltuuston päätöksestä perustaa kanttori-diakoniatyöntekijän yhdistelmävirka on jätetty valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valituksen tekijä akaalainen Lasse Järvinen vaatii päätöksen kumoamista.

Kirkkovaltuusto päätti 12.10. kanttori-diakoniatyöntekijän yhdistelmäviran perustamisesta 80 prosentin työajalla vuoden 2017 alusta lukien. Viran palkkarahoista 90 prosenttia tulee diakonian puolelta ja 10 musiikkityön määrärahoista. Yhdistelmävirassa edellytetään joko kanttorin tai diakonian viran pätevyyttä. Lisäksi edellytyksenä on toisesta työalasta riittävä työkokemus ja jokin alan tutkinto.

Päätöksen kumoamista vaativan Lasse Järvisen mukaan kirkkovaltuuston päätös on lainvastainen, koska se rikkoo kirkkolain pykälää, jonka mukaan virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty erityinen kelpoisuus. Valittajan mukaan virassa ei noudateta kirkkohallituksen päätöksiä diakonian virkaan eikä kanttorin virkaan vaadittavista tutkinnoista.

Järvisen mukaan viran perustamispäätöspöytäkirjasta on myös selkeästi luettavissa, että virkaan on tarkoitus valita tietty, jo seurakunnassa toimiva henkilö.

Seurakunta ei voi kiertää kelpoisuuksia

Valituksen mukaan työnantaja voi päättää vaadittavista kelpoisuuksista vain niiden tehtävien osalta, joille säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia ei ole. Valittaja toteaa, että säädettyjen kelpoisuusvaatimusten osalta työnantaja voi ainoastaan tiukentaa niitä.

– Akaan seurakunnan kirkkovaltuuston perustamassa yhdistelmävirassa yhdistyvät sekä kanttorin että diakonian virka. Mikäli tällainen virka halutaan perustaa, on virassa vaadittava pätevyys määriteltävä siten, että siinä täyttyvät sekä kanttorin että diakonian virkaan kirkkohallituksen päätöksien mukaan vaadittavat tutkinnot. Seurakunnalla ei ole mahdollisuutta kiertää säädettyjä kelpoisuuksia yhdistelmällä virkoja, valituksessa todetaan.

Valittajan mukaan seurakunta ei voi perustella poikkeamista kirkkohallituksen säätämistä kelpoisuusvaatimuksista sillä, että seurakunnassa on muita diakonian virkoja. Valittaja toteaa, että virkojen kelpoisuusehdot eivät ole riippuvaisia seurakunnan muista viroista vaan ne on säädetty kirkkohallituksen päätöksin.

Lasse Järvinen toteaa seurakuntalaisena olevansa huolissaan seurakunnan yrityksestä kiertää kirkkohallituksen säätämiä kelpoisuusvaatimuksia.

– Virkanimike antaa myös viranhaltijan kohtaavalle seurakuntalaiselle perusteen luottaa, että viranhaltija on saanut asiaan kuuluvan koulutuksen. Tämä on erityisen tärkeää diakoniatyön joskus haastavissakin asiakaskohtaamisissa, Järvinen kirjoittaa valituksessaan.

Nimikemuutos pois kirkkoneuvoston listalta

Kirkkovaltuuston päättämä yhdistelmävirka oli esillä viime torstain kirkkoneuvostossa, jonka oli esityslistan mukaan tarkoitus käsitellä kanttori-diakoniatyöntekijän virkanimikkeen muuttamista seurakuntatyöntekijäksi. Uudelleen käsittelyn taustalla oli Diakoniatyöntekijöiden Liitosta seurakuntaan tullut puhelinsoitto yhdistelmäviran pätevyysvaatimuksista.

Kirkkoneuvosto ei tehnyt asiassa päätöstä, koska kirkkoherra Ali Kulhia veti esityksensä pois listalta kesken kokouksen. Kulhian mukaan seurakunta halusi ottaa aikalisän asiassa ja katsoa valitetaanko kirkkovaltuuston päätöksestä viran perustamisesta. Valitusaika päättyi kirkkoneuvoston kokousta seuraavana päivänä perjantaina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?