Lidl olisi halunnut tulla Toijalan Siwan paikalle

Akaan kaavoituspäällikön Jyri Sarkkisen mukaan neuvottelut Lidlin tulosta Toijalan Siwan paikalle olivat pitkällä pari vuotta sitten.

Akaan kaavoituspäällikön Jyri Sarkkisen mukaan neuvottelut Lidlin tulosta Toijalan Siwan paikalle olivat pitkällä pari vuotta sitten.

Lidlin myymälän perustamisesta Akaaseen on puhuttu ja neuvoteltu jo vuosikausia. Vuonna 2014 Akaassa kerättiin Lidlin saamiseksi kansalaisadressi, johon saatiin yli 2 900 nimeä. Samoihin aikoihin Lidl teki vastapalveluksen ja kuljetti ihmisiä ilmaiseksi bussilla Akaasta Valkeakosken-myymälään.

Akaan kaupungin kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen on selvittänyt paikkaa myymälälle aktiivisesti, ja neuvottelut ovat edelleen käynnissä. Lidlin puolella väki on vaihtunut niin, että menossa on neljäs kauppapaikkapäällikkö.

Sarkkinen kertoo nyt, että samoihin aikoihin adressin keruun kanssa Lidl olisi tullut Akaaseen, jos se olisi saanut haluamansa kiinteistön.

– Kaksi vuotta sitten meillä oli neuvottelut jo hyvin pitkällä. Alustavat suunnitelmat oli laadittu silloin nykyisen Siwan paikalle Toijalaan, mutta hanke kaatui kiinteistönomistajan haluttomuuteen myydä nykyistä Siwaa. Näin ymmärsin Lidlin kautta, Jyri Sarkkinen kertoo.

Sittemmin Lidlin oma strategia on Sarkkisen mukaan muuttunut, eikä Siwan paikka enää kiinnosta.

– Pari vuotta sitten siinä olisi ollut riittävä tilavaraus, mutta nykyään ne ovat isompia yksiköitä. Nykyään heidän tarvitsemansa tila on noin hehtaari.

Hehtaarin vaatimus nosti rimaa

Kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen sanoo, että Lidliä kiinnostavat paikat, joissa on liikennevirtaa ja ihmisiä. Tämän tarkemmin hän ei toistaiseksi avaa sitä, mistä paikoista Lidlin kanssa on viime aikoina Akaassa keskusteltu.

Akaan kaupunki omistaa suurimman osan maista Toijalan Siwan ympärillä. Akaassa Keskon tänä vuonna ostamien Siwan ja Valintatalon myymälöiden nimet eivät ole vielä vaihtuneet.

Akaan kaupunki omistaa suurimman osan maista Toijalan Siwan ympärillä. Akaassa Keskon tänä vuonna ostamien Siwan ja Valintatalon myymälöiden nimet eivät ole vielä vaihtuneet.

Tähän saakka kiinnostuksen kohteet ovat olleet Toijalassa, ja huhujakin on riittänyt.

– Kaikki mitä on pidemmälle tutkittu, ovat olleet Toijalan alueella. Mutta sen voin sanoa, että Toijalan terveysasemaa vastapäätä pellolle Lidl ei ole missään vaiheessa ollut tulossa. Joku kirjoitti joskus ihan tietona, että Lidl olisi halunnut tulla siihen, mutta kaupunki ei olisi hyväksynyt. Tällaisesta ei ole missään vaiheessa keskusteltu, Sarkkinen sanoo.

Se, että tarvittavan maa-alueen koko on kasvanut hehtaariin, on pudottanut monta vaihtoehtoa pois pelistä.

– He tarvitsevat niin paljon tilaa, että se on monessa paikassa aika vaikea yhtälö. Toijalassakin keskusta on niin tiivis, että ei hehtaarin tontteja ole hirveästi tarjota.

Muualla Akaassa kaupungilla on runsaasti raakamaavarantoa kaavoitettavaksi.

– Valmiita tonttejakin meillä on esimerkiksi ABC:n takana, mutta ne eivät ole olleet Lidlille sopivia, heidän strategiansa mukaisia rakennuspaikkoja.

Sarkkinen olisi ollut todella mielissään, jos Lidl olisi aikanaan saatu Siwan tontille.

– Se olisi ollut loistava paikka sekin. Kaupunkihan omistaa muut maat Siwan tontin ympäriltä, ja se on hyvä paikka kehittää jotain toimintaa, mutta ainakaan tällä hetkellä Lidlin kanssa ei olla siinä etenemässä.

Kommentit (10)

 1. Tapsa

  Lidlin kannattaa sijoittua Kylmäkosken liikekeskukseen Tokmannin naapuriin ysitien varteen. Tilaa on riittävästi ja asiakasvirta on suuri paikalla. Sinne on myös hyvät liikenneyhteydet kaikista lähikunnista, lisäksi asiakkaat ovat valmiiksi Tokmannin ansiosta oppineet käyttämään aluetta. Kukaan ulkopuolinen ei mene asioimaan näivettyvään Toijalaan, se on jo periaatekysymys monille. Kylmäkosken liikekeskus palvelee jo koko lähimaakuntaa, joten puoliksi valmisteltuun paikkaan on helppo sijoittaa uutta toimintaa.

  • Rane

   Missä Kylmäkoskella on liikekeskus. Tokmanni siellä on, mutta ei se ja siellä käyvä asiakas määrä oikein taida riittää Lidllille. Kyllä Toijalasta tontti löytyy, jos vaan kaupungin taholta löytyy haluja siihen.

 2. Siiri Lehto

  Jos vilkasta tiensivua saisi Lidl:lille olla niin Sontulantie on melkomoinen härdellikeskus aamun illoin ja pitkin päivää. Tuossa olisi peltoa Sontulassa heti oikealla ja vasemmalla kun mäen alas laskeudutaan, pitäkää palaveria maanomistajan kanssa niin saataisiin jäännös-Akaaseenkin menoa ja meininkiä. On koulua, lapsiperheitä ja peltoa silmän kantamattomiin kauppa tarvittaisiin.

 3. Tapsa

  Lidlin sijoittuu tietenkin liiketaloudellisin perustein ja Toijalan 2900 käyttäjää ei mitenkään riitä sen asiakasmääräksi. Lisäksi on syytä huomioida että Toijalan sisääntuloväylät ovat mutkaisia, metsäisiä ja kapeita, jolloin kukaan ei lähde ostamaan halpoja elintarvikkeita Toijalasta. Lisäksi keskustan asemakaava on heikosti laadittu, kuka menee paikkaan jos ylikorkeita hidasteita 20 metrin välein.

  Kylmäkoskella tilanne on täysin toisenlainen. Liikekeskusta on helppo lähestyä kaikista liikennesuunnista, jolloin se kerää asiakkaita aina Humppilaa, Punkalaidunt! Vesilahtea ja Valkeakoskea myöten. Potentiaalinen asiakasmäärä on siis kymmeniä tuhansia. Lisäksi on syytä huomioida että asiakkaat ovat maalaisia, jotka eivät välttämättä halua asioida pikkukaupungeissa, Kylmäkosken kaltaisessa maaseutuliikekeskuksessa. Kauppahan perustetaan nimenomaan maakunnan enemmistöä ajatellen, jolloin syntyy kannattavaa ja kestävää toimintaa. Lidlin tietenkin päättää itse minnen se haluaa sijoittua, mutta lämpimästi suosittelen Kylmäkoskea, sieltä saa avaran tontin edullisesti ostaa tai vuokrata. Paikka on ehdottomasti paras kyseisen ketjunkalteiselle liikkeelle Akaassa.

  • pipsa

   tapsa..tekstisi oli aivan mainio oivallus samoin ajattelen itse lidlín paikaksi sipilän liikekeskuksen viereen..tilat tällä hetkellä täynnä erialan yrityksiä tokmannin alueella taitaa vain kahvilatilat olla tyhjillään ja vielä kolmaskin liikerakennus täynnä toimintaa että sinne mitä oivallisin paikka lidlille ja niissä toijalan 2900 allekirjoittaneessa sekä valkeakosken kyydityksissä oli mukana jo kylmäkoskelaisia että tänne vain..hyvä tapsa kun avasit keskustelun

 4. Rane

  Humppilasta on lyhyempi matka Forssan tai Loimaan lidliin, Valkeakoskella taas on ihan oma lidl. Varmaan eniten potentiaalisia asiakkaita tulisi moottoritien varrelta, itse ainakin mielummin kävisin lidllissä kuin abc:n salessa. Sieltähän löytyy kyllä tilaa isollekin myymälälle.

 5. Toippari

  Akaan Lidlille hyvä paikka olisi Ideaparkin vieressä Lempäälässä. Siellä on kivasti ihmisiä jo valmiiksi. Jos ei sinne niin sitten siihen jo pitkään kaupungin tyrkyttämälle julmetun isolle tontille Kylmäkosken Tokmannin viereen. On lääniä ja liikenne yhteyksiä isommallekin sakille. Ja valmiiksi asiakkaitakin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?