Tien ongelmat valtionkin tiedossa, rahaa korjauksiin vähän

Kansanedustajat huolissaan ysitien turvallisuudesta ja toimivuudesta

Turusta Joensuuhun ja Niiralan raja-asemalle asti kulkeva valtatie 9 on merkittävä poikittaisväylä Skandinavian ja Venäjän välillä. Tämän lisäksi tie ja sitä myötäilevä rautatie yhdistää viisi vahvaa kasvukeskusta ja yliopistokaupunkia. ysitien vaikutusalueella asuu yli miljoona ihmistä.

Automaattivalvonnasta kerrotaan kylteillä ysitiellä, mutta silti peltipoliisit välähtelevät Akaassa tiuhaan.

Ysitie on Suomen vilkkaimpia poikittaisväyliä.

Erityisesti tien kunto välillä Aura–Akaa sai 26 varsinaissuomalaista ja pirkanmaalaista kansanedustajaa allekirjoittamaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk) kirjallisen kysymyksen 9-tien toimivuudesta.

– Erityisesti välillä Aura–Akaa tieyhteys on hyvin turvaton. Väliltä puuttuu ohituskaistaparit, riista-aidat, kanavoinnit ja poikittaisliikenteen liikennejärjestelyt. Liikenneturvallisuuden osalta väli Aura-Akaa kuuluu valtateidemme heikoimpaan neljännekseen. Eläinonnettomuuksissa väli lienee Suomen pahin, sillä vuosittain tiellä sattuu noin 100 hirvieläinonnettomuutta, kerrotaan kysymyksessä, jonka ensimmäinen allekirjoittaja on kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä (kesk) Loimaalta.

Kirjallisessa kysymyksessä todetaan, että valtion korjausvelkamäärärahoista Aura–Loimaa välille on myönnetty 6,2 miljoonaa euroa risteysten korjaamiseen ja 700 000 euroa Niinijoen sillan korjaamiseen. Kansanedustajat haluavat kuitenkin, että 9-tietä parannettaisiin tehokkaammin, koska tien vaikutusalueelle Akaaseen, Loimaalle ja Auraan on syntymässä muun muassa kasvavia yrityskeskuksia.

Ongelmat tiedossa, rahaa ei ole

Ministeri Anne Berner myöntää vastauksessaan 9-tien ongelmat.

– Liikenneturvallisuus on valtatie 9 suurin huolenaihe ja ongelmat ovat tiedossa. Välillä Lieto–Akaa tiheässä olevat liittymät ja turvallisten ohitusmahdollisuuksien puute aiheuttavat onnettomuuksia ja nopeustason vaihtelua. Osuus on muihin pääteihin verrattuna keskimääräistä vaarallisempi, sanoo Berner.

Vastauksessaan ministeri luettelee vuonna 2014 laaditun Turku–Tampere kehitysväyläselvityksen 9-tien parannusehdotukset, joiden kustannusarvio on 122 miljoonaa euroa. Selvityksen mukaan toimenpiteet on mahdollista toteuttaa vaiheittain ja ne on ryhmitelty koreittain kiireellisyysjärjestykseen.

– Korissa I painottuvat liikenneturvallisuus, joukko- ja kevyen liikenteen toimintaedellytykset sekä elinkeinoelämän kuljetusten sujuvuus. Toimenpiteiden kustannusarvio on 12 miljoonaa euroa. Toimenpiteillä on lähes välitön toteutusmahdollisuus ja tarvittavat suunnitelmat ovat pääosin valmiina.

Korin 2 kustannusarvio on 58 miljoonaa ja se painottuu I korin kohteiden lisäksi työmatkaliikenteen sujuvuuteen. Korissa 2 mukana on jo rautatieyhteyksien parantaminen ja sen kustannusarvio on kaikkien kolmen korin toteutettavien parannushankkeiden yhteissumma 122 miljoonaa euroa. Tarkkaan suunnittelua 2 ja 3 korien sisällöstä ei ole vielä edes aloitettu.

– Vatatie 9 parantaminen välillä Lieto–Akaa on kokonaisuutena ehdolla seuraavien hallituskausien toteutusohjelmiin. Hanketta voidaan toteuttaa myös vaiheittain. Varsinais-Suomen Ely-keskuksen näkemyksen mukaan valtatie 9 kehittäminen on alueen toiseksi kiireellisin pääteiden kehittämishanke heti Turun kehätien kehittämisen jälkeen, vastaa ministeri Anne Berner.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?