Akaan seurakuntatalossa tehdään kuntotutkimus

Siunauskappelissa koetaan syviä tunteita

Akaan kirkkovaltuusto tutustui kokouksena alla viime viikon keskiviikkona juuri peruskorjauksesta valmistuneeseen Toijalan siunauskappeliin. Yli 700 000 maksaneessa korjauksessa uusittiin muun muassa sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmät. Siunauskappeli on seurakunnan tärkeimpiä rakennuksia. Kirkkoherra Ali Kulhia totesi puheenvuorossaan, että kappelissa koetaan syviä tunteita, sillä miltei aina hautaan saatellaan hyvin läheistä ja rakasta ihmistä.

Kirkkoherra Ali Kulhian mielestä siunaskappelissa tulee väkisinkin mieleen oman elämän mitta.

Kirkkoherra Ali Kulhian mielestä siunaskappelissa tulee väkisinkin mieleen oman elämän mitta.

– Täällä ollaan lähes aina myös hyvin lähellä sitä ajatusta, että minäkin kuolen joskus. Jonakin päivänä minäkin olen tuossa, ketkä täällä silloin ovat minua saattamassa, mietti Kulhia.

Hyvin iäkkäiden ihmisten kanssa keskustellessaan, kirkkoherran kertoi tilanteista, että varsinkin univaikeuksia potevat miettivät usein, koska kutsutaan pois.

– Nämä yölliset tuntemukset voivat olla hyvinkin pelottavia. Eikä tämä välttämättä ole kuoleman pelkoa, vaan usein sellaista, jota ei pysty kuvailemaan.

Yhdistelmävirka puhutti

Kirkkovaltuusto päätti perustaa myös kanttori-diakoniatyöntekijän yhdistelmäviran 1.1.2017 alkaen. Virka on 80 prosenttinen ja sijoitettu Kylmäkosken seurakuntatalolle. Valtuutettu Erja Pentti kysyi, onko asemapaikka pakko määrätä viran ohjesäännössä. Kirkkoherra Ali Kulhian mukaan kysymys on diakoniantyön aluejaosta. Myös laki edellyttää asemapaikan määrittelemistä.

– Kylmäkoskella on totuttu siihen, että heillä on oman diakoniatyöntekijän vastaanotto. Viran esittelytekstistä sai valtuutettu Erja Pentti taas käsityksen, että virka olisi pedattu tietylle henkilölle. Tämän kirkkoherra Ali Kulhia kiisti. Virka tulee avoimeen hakuun.

– Virka julistetaan avoimeen hakuun ja siihen valitaan paras. Kannatan ehdottomasti avointa ja näkyvää henkilöstöpolitiikkaa, sanoi Kulhia.

Pätevyysvaatimuksena uuteen kanttori-diakoniatyöntekijän virkaan on Kirkkohallituksen päättämät muuta tutkintoa edellyttävän kanttorin viran kelpoisuusehdot tai diakonian virkaan vaadittavat pätevyydet. Tämän lisäksi viranhaltijalta edellytetään toisesta työalasta riittävä työkokemus ja jonkin alan tutkinto, kuten muusikon tai sosiaalialan muu tutkinto.

Kirkkoherra Ali Kulhian mukaan yhdistelmävirat tulevat yleistymään seurakunnissa.

Kirkollisvero ennallaan

Akaan seurakunnan talous oli viime vuoden osalta ylijäämäinen. Myös tästä vuodesta on tulossa ylijäämäinen. Tästä huolimatta kirkollisveroprosentti päätettiin pitää ennallaan, eli 1,7 prosentissa.

Akaan kirkkovaltuusto hyväksyi kirkollisveroprosentiksi edelleen 1,7, vaikka seurakunnan talous ylijäämäinen onkin.

Akaan kirkkovaltuusto hyväksyi kirkollisveroprosentiksi edelleen 1,7, vaikka seurakunnan talous ylijäämäinen onkin.

– Tarvitsemme ylijäämiä, meillä on remonttejakin tulossa. Esimerkiksi Akaan kirkon ulkomaalauksen kustannusarvio on 320 000 euroa. Ensi vuoden talousarvioon tulee määräraha myös Akaan seurakuntatalon kuntotutkimusta varten ja varmasti jotakin jatkoakin seuraa, sanoo talouspäällikkö Arja Tarela.

Akaan seurakunta on korjannut kiinteistöjään mittavasti vuodesta 2007 alkaen. Rahaa on palanut ja kirkkohallituskin on avustanut. Arja Tarela arvelee peruskorjauksien jatkuvan, vaikka hän toivookin muiden töiden menevän välillä edelle.

Ensi vuonna seurakunnassa vietetään Reformaation 500-vuotisjuhlavuotta ja Akaan kirkon 200-vuotisjuhlavuotta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?