Museoliiton ansiomerkki Veturimuseon Ilkka Tuomiselle

Museoliiton ansiomerkin Ilkka Tuomiselle (vas.) luovutti Akaan kaupungin sivistysjohtaja Jukka Oksa. Kuva: Juuso Hyvärinen.

Museoliiton ansiomerkin Ilkka Tuomiselle (vas.) luovutti Akaan kaupungin sivistysjohtaja Jukka Oksa. Kuva: Juuso Hyvärinen.

Suomen museoliitto muisti Veturimuseon kantaviin voimiin lähes alusta saakka kuulunutta Ilkka Tuomista harvinaislaatuisella vapaaehtoistyön ansiomerkillä tämän 60-vuotispäivän kunniaksi.

Veturimuseota yhdessä Akaan kaupungin kanssa ylläpitävän Museoveturiseuran aktiivijäsenenä Tuominen on lähes kolmen vuosikymmenen ajan osallistunut käytännössä kaikkeen, mitä museolla on tehty. Ansiomerkin luovuttivat Veturimuseolla lauantaina 15.10. pidetyssä juhlatilaisuudessa Akaan sivistysjohtaja Jukka Oksa sekä Museoveturiseuran puheenjohtaja Marko Anttila ja rahastonhoitaja Kaija Lahtola-Kukila.

Juhlahetken jälkeen talkootyö museolla jatkui entiseen tapaan. Kaksitahtisen dieselmoottorin omintakeinen ääni ja tuoksu täyttivät kolean syysilman, kun museoveturiseuralaiset herättivät vuosikymmenten jälkeen henkiin kautta aikain ensimmäisen suomalaisvalmisteisen dieselveturin, Valmet Move5:n vuodelta 1949.

Niin päivänsankari Ilkalla kuin varsinkin hänen pojallaan, museon veturimestarilla Simolla, oli jälleen sormensa pelissä veturin elvytysoperaatiossa. Museoveturiseura suunnittelee lähivuosina saattavansa dieselvanhuksen käyttökuntoon niin, että sillä voidaan hoitaa museon raskaimpia vaihtotöitä ja tarvittaessa vaikka vetää museojunia Valkeakoskelle.

 

Juuso Hyvärinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?