Viialan museota suunnitellaan nyt Rasin kivikouluun

Akaan kaupungin vapaa-aikatoimi ja tekninen toimi selvittävät mahdollisuutta perustaa Viialan museon perusnäyttely Rasin entisen kivikoulun tiloihin. Tavoitteena on avata Viialan museo yleisölle kesällä 2017. Viialan museon toiminnassa tehtäisiin yhteistyötä erityisesti Viiala-seuran kanssa.

Viialan museota suunnitellaan nyt tyhjillään olevaan Rasin kivikouluun.

Viialan museota suunnitellaan nyt tyhjillään olevaan Rasin kivikouluun.

Vielä elokuun lopulla Viialan museota oltiin siirtämässä Pajantiellä olevaan Lallintaloon, mutta lautakunnan 29. syyskuuta hyväksymässä budjettiesityksessä Lallintalosta ei puhuta enää mitään.

Rasin kivikoulu on ollut tyhjillään viime vuoden syksystä. Sitä ennen siellä toimi esiopetus, aamupäivä- ja iltapäivätoiminta ja teknisen työn opetus. Rakennus poistettiin käytöstä sisäilmaoireiden vuoksi. Tutkimuksissa rakennuksesta löytyi muun muassa mikrobikasvustoa.

Teknisen työn opetus siirrettiin viime vuonna Rasin puukoulun puolelle. Puupölyn ja siitä mahdollisesti johtuvien oireiden vuoksi tekninen toimi ja koulun henkilökunta kuitenkin pohtivat opetuksen siirtämistä takaisin kivikoulun teknisen työn luokkaan.

Viialan museon esineistö on tällä hetkellä varastoituna pääosin Kylmäkosken lakkautetussa kirjastossa. Entisen Viialan museon tiloina toiminut navetta ja asunrakennus myytiin vuoden 2015 alkupuolella.

Kylmäkosken lehtipiste rivitaloasuntoon

Vapaa-aikalautakunta esittää, että kulttuuritoimen painopistealueena on yhdistysten ja järjestöjen toiminnan tukeminen ja sitä kautta kaupungin monipuolisen tapahtumatarjonnan turvaaminen.

Akaan kulttuuripalveluissa ei tällä hetkellä ole enää erillistä henkilöstöä. Avoimena oleva kulttuurikoordinaattorin toimi jätetään edelleen täyttämättä, ja museonhoitajan vakanssi on lakkautettu.

– Ympäristötaidenäyttely Näkymän järjestämistä tuetaan kaupungin strategian mukaisesti, ja kaupunki saa tätä kautta myönteistä julkisuutta ja kävijöitä paikkakunnalle. Näkymän järjestäminen tapahtuu tiiviissä yhteistyössä TaideAkaa ry:n kanssa, lautakunta esittää.

Veturimuseon toiminta pyritään jatkossa turvaamaan tukemalla Museoveturiseuraa. Kaupungin ja Museoveturiseuran välinen yhteistyösopimus päivitetään vastaamaan nykyistä henkilöstötilannetta ennen seuraavan kesätoimintakauden alkua.

Kirjastoissa henkilöstön väheneminen aiheuttaa aukioloaikojen supistamista. Vapaa-aikalautakunnan taloussuunnitelmassa esitetään investointeja pääkirjaston ja Viialan kirjaston kulunvalvontaan ja itsepalvelutekniikkaan, jotka lisäisivät kirjastojen käyttäjien itsepalvelumahdollisuuksia. Yhteistyötä Pirkanmaan kirjastojen kanssa jatketaan muun muassa yhteisen Piki-kirjastojärjestelmän muodossa.

Kylmäkoskella oleva lehtienlukupiste toimii vuoden loppuun saakka Olkkari-tilassa ja siirtyy 1.1.2017 alkaen Haavistontielle tyhjillään olevaan kaupungin rivitalohuoneistoon. Lehtienlukupisteen toiminnan järjestämisestä on alustavasti sovittu samassa rivitalokiinteistössä toimivan 4H-yhdistyksen kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?