Kylmäkosken 4H kerää AIV-liuosastioita

Kylmäkosken 4H-yhdistys kerää AIV-astioita.

Kylmäkosken 4H-yhdistys kerää AIV-astioita.

Kylmäkosken 4H-yhdistys kerää 14.–15.10. Akaassa muovisia AIV-liuosastioita. Kaikki kerätyt tynnyrit ja kanisterit kierrätetään Suomessa muoviteollisuuden raaka-aineeksi. 4H-yhdistyksen mukaan uutta keräystapaa tarvitaan, koska astioita ei enää palauteta maatalouskauppoihin.

Kylmäkosken 4H-yhdistyksen keräyspiste sijaitsee Takun ladolla Asemanraitin ja Kuusjoentien risteyksessä Aseman kylässä Kylmäkoskella. Viljelijät voivat tuoda maksutta tyhjät AIV-liuosastiat keräyspisteeseen 14.–15.10. kello 11–18.

4H-nuori tarkastaa astiat ja pakkaa ne kuljetusta varten yhdessä viljelijän kanssa. Taminco huolehtii keräyspisteen tyhjennyksestä keräyksen päätyttyä.

Keräykseen voi jättää 30 litran AIV-kanistereita ja 200 litran AIV-tynnyreitä, jotka ovat sisältäneet Kemiran, Tamincon tai Eastmanin pakkaamia AIV-, Prima-, Mestarin Vahva -, Stabilizer- tai Propcorn-tuotteita. Astioiden tulee olla tyhjiä, ehjiä ja korkkien ja kansien kierrettynä paikoilleen. Viljelijöiden toivotaan tuovan mukanaan myös kuormalavoja, joita tarvitaan pakkaamisessa.

Keräyspiste ei voi vastaanottaa muiden toimijoiden liuosastioita, koska muut toimijat eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

Nuoria työllistävä ja viljelijöille maksuton valtakunnallinen keräyskampanja kulkee nimellä Vastuullinen Virtanen.

Auma- ja paalimuovikalvot talteen

Parhaillaan kerätään kokeiluluontoisesti myös maatalouden käytettyjä auma- ja paalimuovikalvoja, joita kierrätetään hyötykäyttöön. Vuoden 2016 loppuun kestävässä kampanjassa kalvot noudetaan tiloilta ilmaiseksi. Kalvot päätyvät uusiomuovin raaka-aineeksi Pohjanmaan Muovikierrätyksen tuotantolaitokselle.

Keräykseen kelpaavat maatalouden auma- ja paalimuovikalvot. Kalvojen tulee olla vapaita verkoista ja muusta jätteestä. Esimerkiksi kanistereita ja kotitalousjätteitä ei saa olla joukossa. Pienin noudettava erä on 10 kuutiota ja 1000 kiloa.

Viljelijä voi tilata kalvoerän noudon täyttämällä www-lomakkeen osoitteessa www.4h.fi/maatalouskalvot. Pohjanmaan Muovinkierrätys ottaa viljelijään yhteyttä ja hoitaa kuljetukset. Pohjanmaan Muovikierrätys lahjoittaa jokaisesta kerätystä, laatuvaatimukset täyttävästä muovitonnista 18 euroa paikalliselle 4H-yhdistykselle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?