Juha Nyyssönen toinen Pirkan Hölkässä

Juha Nyyssönen on harjoitellut juoksemista tosissaan viimeiset kolme vuotta. Viialassa asuva Nyyssönen edustaa Kylmäkosken Veikkoja, joka on juoksussa aikuisurheiluun profiloitunut seura. Kuva Suvi Pöyhönen.

Juha Nyyssönen on harjoitellut juoksemista tosissaan viimeiset kolme vuotta. Viialassa asuva Nyyssönen edustaa Kylmäkosken Veikkoja, joka on juoksussa aikuisurheiluun profiloitunut seura. Kuva Suvi Pöyhönen.

Kylmäkosken Veikkojen Juha Nyyssönen, 35, oli miesten yleisen sarjan kakkonen sunnuntaina 2. lokakuuta juostussa Pirkan Hölkässä. Nyyssönen taivalsi 33 kilometrin matkan Valkeakoskelta Tampereelle aikaan 2.12,18. Akaalainen hävisi neljä ja puoli minuuttia hölkän voittaneelle Alavieskan Virin Kai Takkuselle.

– Keli oli loistava ja juoksu kulki hyvin. Siinä ei jäänyt paljon jossiteltavaa. Alkumatkasta juoksin liiankin varovasti, mutta loppumatkasta saavutin kärkijuoksijaa. Viimeinen kymmenen kilometriä meni erittäin vahvasti ja kovempaa kuin alkumatka, Nyyssönen kertaa.

Nyyssönen osallistui Pirkan Hölkkään edellisen kerran vuonna 2009, jolloin hän käytti matkaan päälle kolme tuntia. Juoksua Nyyssönen ryhtyi treenaamaan tosissaan vuonna 2013 harrastettuaan aiemmin kamppailulajeja, nyrkkeilyä ja potkunyrkkeilyä. Nuorena Nyyssönen kilpaili hiihdossa.

–  Rupesin juoksemaan, kun paikkakunta töitten takia vaihtui ja kamppailulajien harrastaminen vaikeutui välimatkojen takia, Nyyssönen kertoo.

Rautalammilta Pohjois-Savosta kotoisin oleva Nyyssönen työskentelee Pirkanmaan pelastuslaitoksen palveluksessa palomies-sairaankuljettajana Valkeakoskella. Pirkanmaalle hän muutti työn perässä vuonna 2008 ja Viialaan vuonna 2012.

Nyyssönen juoksee myös ratamatkoja, ja talvisin hän osallistuu yksittäisiin hiihtokilpailuihin. Nyyssönen arvioi olevansa parhaimmillaan 800 metrillä, jonka hän on juossut aikaan 2.01. Seuraavaksi Nyyssönen aikoo startata puolimaratonille Kankaanpäässä.

– Olen juossut puolimaratonin viimeksi kaksi vuotta sitten aikaan 1.17. Nyt siitä pitäisi Kankaanpäässä nipistää pois parisen minuuttia, Nyyssönen suunnittelee.

Juha Nyyssösen harjoitusviikko 12.–18.9.

Ma: kevyt lenkki (noin 5 min/km) 16 km

Ti: vauhtikestävyys 15 km/57min + verryttely yht. 17 km

Ke: kevyt lenkki 10 km

To: lepo

Pe: vauhtikestävyys 10 km/35 min (kisa) + 5 km/20 min + verryttely yht. 19 km

La: kevyt lenkki 17 km

Su: kevyt lenkki 22 km

Yhteensä noin 100 km + hyötyliikuntana keskimäärin 1 tunti kävelyä koirien kanssa.

Juoksuharjoitusten ohella Juha Nyyssönen harrastaa hyötyliikuntaa kahden koiran kanssa. Kuva: Suvi Pöyhönen.

Juoksuharjoitusten ohella Juha Nyyssönen harrastaa hyötyliikuntaa kultaistennoutajien Lumon ja Leimun kanssa. Kuva: Suvi Pöyhönen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?