Vanhan sisäkaton vuotojälkiä ei huomattu edellisessä remontissa

Rasin koululta löytyi lisää vaurioita

Rasin nykyisen musiikkiluokan katto avattiin nyt tehdyissä tutkimuksissa, ja sieltä löytyi vaurioituneita puurakenteita.

Rasin nykyisen musiikkiluokan katto avattiin nyt tehdyissä tutkimuksissa, ja sieltä löytyi vaurioituneita puurakenteita. Aiemmin samaan luokkaan on valunut vettä katon läpi.

Rasin puukoululta Viialasta on löytynyt lisää kosteuden aiheuttamia vaurioita. Nykyisen, toistaiseksi käytöstä poistetun musiikkiluokan kattorakenteissa on jälkiä, jotka Akaan vt. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen mukaan johtavat juurensa kattovuotoihin.

– Siellä on vanhassa paneelikatossa ollut vuotojälkeä. Ne ovat ilmeisesti alkuperäisen luokan paneelikaton yläpuolella olevia lautoja ja pintoja. Siihenhän on tehty sen jälkeen lastulevystä alas laskettu katto, Jalonen sanoo.

Hänen mukaansa vauriot voivat olla vanhojakin. Kosteutta ei nyt löytynyt.

– Kaikki se on nyt purettu, missä vesijälkeä on ollut. Se oli ihan kuivaa.

Saman luokan sisäkaton läpi valui vettä lattialle kaksi vuotta sitten. Silloin kattoa korjattiin ja osa yläpohjan eristeistä vaihdettiin, mutta näitä vaurioita ei löydetty.

– Siinä on ollut monia rakennekerroksia, ja ne ovat olleet hankalassa paikassa. Kun nyt avattiin alhaalta päin syvemmälle rakenteita, ne löydettiin, Juha Jalonen kertoo.

Musiikkiluokka poistettiin käytöstä oppilaiden ja henkilökunnan oireilun vuoksi. Juha Jalosen mielestä nyt löydetyt vauriot eivät ilmeisesti ole voineet aiheuttaa oireita.

– Minun mielestäni ei. Mutta tämä on hiukan kriittinen aihe. Joka tapauksessa se korjataan.

Muita tutkimuksia ei tehdä

Vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalosen mukaan muita paikkoja kuin kyseinen kohta musiikkiluokan katosta ei nyt Rasin koululla avata.

– En näe sitä tarpeelliseksi tässä vaiheessa.

Perjantaina musiikkiluokan katto oli vielä auki, mutta se on tarkoitus sulkea tämän viikon aikana.

– Jos ei mitään uusia murheita enää tule, se on loppuviikosta kunnossa. Sen jälkeen siivotaan ja tehdään perusteellinen puhdistus. Sanoisin, että siinä menee korkeintaan seuraavaan viikkoon. Riippuu, miten Pirkanmaan Saneeraustekniikka saa katon umpeen.

Jalonen toivoo, että toiminta on nopeampaa kuin toisella urakoitsijalla opettajanhuoneessa. Rasin koulun opettajanhuoneen ja rehtorinhuoneen korjausten piti urakkasopimuksen mukaan valmistua tämän vuoden kesäloman aikana, mutta työt olivat kesken vielä syyskuun puolivälissä.

– Kun koulutyö oli alkamassa, tuli vielä keittiömuutoksia. Olikohan kesäloma hiukan liian lyhkäinen? Jalonen pohtii ja arvelee, että urakoitsijalla oli virheitä resurssimitoituksessa.

Kesäisiin korjauksiin oli Jalosen mukaan varattu muutama kymmenen tuhatta euroa. Hankkeelle ei ole erillistä määrärahaa kaupungin budjetissa, eikä lopullisia kustannuksia ei ole vielä ynnätty. Rasin koulu muutti takaisin Aseman koulun väistötiloista marraskuussa 2015, mutta opettajanhuonetta ja rehtorinhuonetta ei ehditty korjata sitä ennen.

– Silloin kun se tuli esiin, oli jo talousarvio tehty tälle vuodelle, Juha Jalonen sanoo.

Muutaman kymmenen tuhannen euron lisämäärärahaa ei ole haettu myöskään valtuuston tekemien talousarviomuutosten yhteydessä.

– En ole nähnyt sitä tarpeelliseksi.

”Jokainen voi kertoa miten haluaa”

Rasin koulun Wilma-viestissä, koko koulun vanhempainillassa ja vielä Akaan Seudussa 14. syyskuuta Vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalonen kertoi, että Rasin musiikkiluokan ilma tuntui tunkkaiselta, kun koulun sisäilmatyöryhmä kävi siellä.

Koulun henkilökunta kertoi Akaan Seudussa 21. syyskuuta, että tunkkaisuuden lisäksi neljä sisäilmatyöryhmän jäsentä sai fyysisiä oireita, kun he menivät luokkaan. Koulun vararehtori kertoi saaneensa Juha Jalosen haastatteluun perustuvasta Akaan Seudun jutusta vähättelevän kuvan, mutta Jalonen seisoo sanojensa takana.

– Se on minun näkemys asiasta. Suomi on vapaa maa. Jokainen voi kertoa miten haluaa, kommentoi vt. kiinteistöpäällikkö.

Hänen mielestään kukaan sisäilmatyöryhmässä ei voinut sillä lailla pahoin, että sen olisi voinut suoraan yhdistää huoneen sisäilmaan.

– Kuulin ihmisten puhuvan luokassa, että heille tulee oireita, mutta en havainnut kenenkään olevan huonovointinen. Minulla ei ole oikeuttakaan jakaa tietoja ihmisten terveydentilasta.

Jalonen kertoi Akaan Seudun jutussa myös, että sisäilmatyöryhmä meni luokkaan kesken oppitunnin ja haju saattoi johtua siitä, että luokassa oli iso määrä lapsia. Koulun henkilökunnan mukaan luokka oli vierailuhetkellä tyhjä.

– Edelleen olen sitä mieltä, että jos koululuokka on opetuskäytössä, on tyypillistä, että jossain vaiheessa sisäilma on erilaista. Pitäisikö muodostaa sisäilmaraati, joka haistelisi sitä, kun luokka on tyhjillään? Jalonen vastaa kysymykseen kahdesta eri kertomuksesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?