Ensimmäinen kirja maailmankuulusta ryijymaalarista

Pro Artibus -säätiö aloittaa suomenruotsalaisia modernistitaiteilijoitaan esittelevän kolmen teoksen sarjan tekstiilitaiteilija Uhra-Beata Simberg-Ehrströmiä (1914–1979) käsittelevällä kaksikielisellä (suomi, ruotsi) kirjalla.

Tekstiilitaiteilija Simberg-Ehrström on eräs tunnetuimpia suomalaisia tekstiilitaiteilijoita, erityisesti hänen ryijynsä ovat maailmankuuluja. Hänet palkittiin neljässä peräkkäisessä Milanon triennaalissa vuosina 1951, 1954, 1957 ja 1960. Edellisten palkintojen lisäksi hän edusti Suomea legendaarisessa Montrealin maailmannäyttelyssä vuonna 1967 ja sai palkinnon ryijystään Metsä.

Simberg-Ehrström työskenteli Suomen Käsityön Ystävien mallisuunnittelijana vuodesta 1937, mutta suunnitteli käyttötekstiilejä myös muun muassa Kotivilla Oy:lle ja Tampellalle. Hän on tunnettu legendaarisesta värinäöstään, mistä syystä hänen ryijyjensä värimaailma on aivan poikkeuksellinen.

Pro Artibus järjesti taiteilijan ensimmäisen yksityisnäyttelyn vuoden 1980 jälkeen alkuvuodesta 2016 Tammisaaressa ja kesällä Vaasassa. Runsaasti kuvitettu teos sisältää useita artikkeleita, joissa useat alansa asiantuntijat valottavat Simberg-Ehrströmin taiteen eri puolia.

Taiteilijaa käsittelevää tutkimusta valmisteleva akaalainen filosofian maisteri Minna Polus käsittelee artikkelissaan Valööriryijytaiteilija ja modernisti Uhra-Beata Simberg-Ehrström taiteilijan elämää ja uraa kokonaisuutena nostaen esiin hänen tunnetuimpia teoksiaan. Filosofian tohtoei, dosentti Leena Svinhuvud, joka on kirjoittanut lukuisia tutkimuksia suomalaisista ryijyistä, kirjoittaa artikkelissaan Kolorismia ja rationaalista taidetta Uhra-Beata Simberg-Ehrström tekstiilisuunnittelijana taiteilijan käsin kudotuista tekstiileistä Kotivillalle Designmuseon kokoelmien perusteella.

vvv

Akaalainen Minna Polus on osallistunut tekstiilitaiteilija Uhra-Beata Simberg-Ehrnströmistä kertovan kirjan tekemiseen.

30polus-2

Filofian tohtori, dosentti Harri Kalha suomalaisen muotoilun ja visuaalisen kulttuurin asiantuntija, kirjoittaa artikkelissaan otsikolla À propos Uhra-Beata: luonnos villamaalauksen filosofiaksi valööriryijystä ja sen asemasta modernistisessa designissa. Filosofan kanditaatti Margaretha Ehrström kirjoittaa artikkelissaan Uhra Simberg niin kuin minä hänet muistan tuntemastaan taiteilijasta henkilökohtaisiin muistikuviin perustuen. Filosofian tohtori, dosentti Juha-Heikki Tihinen kirjoittaa artikkelissaan Väri materiaalina taiteilijan legendaarisesta väriaistista ja kuinka Simberg-Ehrström loi oman värillisen maailmansa.

Teoksen graafisesta ulkoasusta vastaa palkittu suunnittelija Minna Luoma, joka tulee suunnittelemaan myös kahden muun sarjan julkaisun ulkoasun.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?