Jessikka Aro kaivaa maata trollien alta

Jessikka Aro on joutunut vihamielisen nettikirjoittelun kohteeksi tutkittuaan trollien toimintaa sosiaalisessa mediassa.

Toimittaja Jessikka Aro on joutunut vihamielisen nettikirjoittelun kohteeksi tutkittuaan venäläisten trollien toimintaa sosiaalisessa mediassa.

Toimittaja Jessikka Aro oli tänä vuonna yksi Päivölän opistolla järjestetyn kansalaistiedon kurssin puhujista. Aiheena oli Venäjän trollien toiminta sosiaalisessa mediassa.

Aro on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa ja Ylellä sekä opiskellut Tampereen yliopistossa ja ollut vaihto-opiskelijana ja harjoittelussa Venäjällä. Jo aiemmin hän perehtyi jihadistiseen propagandaan ja myös Venäjän asioihin, mutta vuonna 2014 Venäjän ja Aron suhde syveni ja sai uuden käänteen.

– Kiinnitin huomiota venäläisten itsenäisten riippumattomien toimittajien penkomiin ja hakkerien kaivamiin tietoihin siitä, että Venäjällä toimisi trollitehdas tai trollitehtaita. Venäläiset toimittajat olivat nimenneet niiden työntekijät trolleiksi eli henkilöiksi, joiden työtehtävä on esittää tavallisia kansalaisia feikkiprofiilin suojista erilaisen sosiaalisen median palveluissa ja blogipalveluissa.

Aron mukaan trollit esimerkiksi kehuvat Vladimir Putinia estottomasti.

– He näyttäytyvät tavallisena kotirouvana, joka nyt vaan sattuu diggailemaan Putinia ihan sikana ja hyväsyy ja oikeuttaa kaikki Venäjän kansainvälisesti laittomat toimenpiteet esimerkiksi Ukrainassa. Ylipäätään he vievät sosiaalisessa mediassa viestiä, joka tukee Venäjän poliittisen johdon agendaa eli myötäilevät Putinin hallintoa.

Syyskuussa 2014 Aro teki Ylen verkkosivuille jutun, jossa hän pyysi suomalaisia kertomaan, ovatko he nähneet erilaisilla some-foorumeilla ja muualla aggressiivisia ja anonyymejä Venäjän johdon propagandaa levittäviä trollitoimijoita.

– Muun muassa puolustusministeri Carl Haglund ja tutkija Jarno Limnéll olivat kertoneet, että heidän Twitter-tileilleen tulee venäjänkielisiä viestejä. Ajattelin, että jos tällaista vaikuttamista kohdistetaan Valtion korkeimpaan johtoon ja tietoturva-asiantuntijoihin, niin kysytäänpä, miten tämä vaikuttaa tavallisiin suomalaisiin.

Puhelimesta kuului vain ampumista

Jessikka Aro pyysi jutussaan asiallisia tietoja tekniikoista ja paikkoja, joissa aggressiivista Venäjä-propagandaa levitetään.

– Sanoin nimenomaan, että älkää nimitelkö yksittäisiä trolleja.

Jessikka Aro haluaa raikastaa ja tuulettaa suomalaista keskustelua Venäjästä.

Jessikka Aro haluaa raikastaa ja tuulettaa suomalaista keskustelua Venäjästä.

Juttuun reagoi muun muassa Johan Bäckman, joka kommentoi Suomen asioita valheellisesti Venäjän mediassa.

– Hän alkoi levittää minusta disinformaatiota, jonka mukaan kerään laitonta tietokantaa Putinin kannattajista Suomessa. Lisäksi hän väittää, että työskentelen yhteistyössä Yhdysvaltojen ja Baltian maiden turvallisuuspalveluiden kanssa eli käytännössä vihjaa, että olen vakooja, Aro sanoo.

– Nämä ovat tyypillisiä Venäjän johdon tapoja mustamaalata ja leimata kaikki oppositiotoimijat ja ylipäätään ulkomaiset toimijat, jotka pyrkivät tuomaan demokratiaa tai toimivaa kansalaisyhteiskuntaa Venäjälle, missä se on tukahdutettu.

Seuraavaksi Jessikka Aro alkoi saada sähköpostia ja viestejä ihmisiltä, jotka olivat lukeneet Johan Bäckmanin väitteet.

– Näissä viesteissä on uskottu annettuna se, mitä Johan Bäckman kertoo minusta koko venäjänkieliseen maailmaan, sadoille miljoonille ihmisille. Ihmiset suuttuivat, eikä heillä ollut mahdollisuutta tarkistaa, pitävätkö tiedot paikkaansa, koska suurin osa heistä ei puhu suomea eikä osaa lukea juttuani.

Aro sai myös puheluita Kazakstanista, Ukrainasta ja eri puolilta Venäjää.

– Esimerkiksi Ukrainasta perjantai-iltana kymmenen aikaan tulleessa puhelussa kuului vain ampumisen ääntä. Bäckman myös usutti häiriköt kimppuuni kertomalla yhteystietoni, jotka olin laittanut jutun yhteyteen.

Ylen juttu levisi ympäri maailmaa

Etsiessään trollitehdasta Venäjällä Aro löysi kollegansa kanssa netistä työpaikkailmoituksia, joissa etsittiin sosiaalisen median päälliköitä, graafikoita ja copywritereita.

– Heidän työtehtäviinsä kuului työskennellä 12-tuntisissa työvuoroissa, tuottaa erilaista sisältöä ja uudelleenkirjoittaa erilaisia tekstejä nettiin ja tehdä sitä myös englannin kielellä. Kysyimme työhönotosta, minkälaisia tekstejä, ja meille vastattiin ainoastaan, että poliittisia.

Löydettyään oletetun trollitehtaan Pietarista Aro ja toinen toimittaja yrittivät jututtaa vuorosta poislähteviä työntekijöitä, mutta kukaan ei halunnut kommentoida mitään.

– Kaikki sanoivat tosi vaikeina, että ei heillä ole oikeutta puhua. Kuukausia myöhemmin, kun muutkin toimittajat penkoivat aihetta, kävi ilmi, että työntekijät joutuivat allekirjoittamaan sopimuksen, että he eivät kerro mitään työtehtävistään.

Jälkikäteen Aro tutustui yhteen toimittajaan, joka oli ollut talossa peitetehtävissä töissä mutta samaan aikaan kerännyt tietoja.

– Hän kertoi olleensa siellä töissä, kun me olimme kollegojen kanssa tekemässä juttua. Siellä oli suututtu tosi pahasti suomalaisiin toimittajiin, koska olimme olleet niin itsepintaisia ja parveilleet paikalla kolme päivää.

Yle teki jutut trollitehtaasta paitsi suomeksi myös englanniksi ja venäjäksi, ja ne levisivät ympäri maailmaa.

–  Saimme ihmiset kiinnostumaan uudestaan Venäjän propagandakoneiston toiminnasta. Kukaan muu kuin Yle Kioski ei ollut tehnyt vastaavaa tutkimusta, ja juttuja jakoivat monet keskeiset mielipidevaikuttajat ja asiantuntijat.

Tietokirja työn alla

Jessikka Aron mukaan Venäjän valtio käy ensisijaisesti informaatiosotaa omaa kansaansa vastaan ja on aivopessyt oman kansansa uskomaan valheita.

– Se on ollut pitkä prosessi, joka on alkanut jo Putinin alkukaudelta. 2000-luvun alussa Putinin ja koko Kremlin silloinen ideologi ilmoitti Venäjän valtion lehdessä Russiskaja Gazetassa, että kuka tahansa joka kritisoi Putinia on valtion vihollinen. Eli Putin on jo yli kymmenen vuotta sitten määritelty valtioksi, jonka kritisoiminen määritellään vihollisen toiminnaksi.

Päivölän opiston kansalaistiedon kurssilla Jessikka Aro sai esityksensä jälkeen poseerata valokuvissa kuin fanitapaamisessa konsanaan.

Päivölän opiston kansalaistiedon kurssilla Jessikka Aro sai esityksensä jälkeen poseerata valokuvissa kuin fanitapaamisessa konsanaan.

Lähes kaikki venäläiset tv-kanavat ja keskeisimmät sanomalehdet ovat Aron mukaan käytännössä valtion eli Putinin hallinnon kontrollissa.

– Nyt siellä tehdään toimenpiteitä myös internetin ja sosiaalisen median saamiseksi presidentin hallinnon kontrolliin.

Propagandan toissijainen kohde ovat ulkomaat ja ulkomaalaiset.

– Kun kerroin kansainvälisesti, mitä minulle on tehty, ihmiset alkoivat olla minuun yhteydessä muista maista ja kertoa, että heille on tehty samaa. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on käynyt länsimaisten ihmisten kotona ja heitä on kuulusteltu, kun he ovat tutkineet Venäjää tai tehneet siitä juttuja.

Tällä hetkellä Aro kirjoittaa tietokirjaa Venäjän kansainvälisestä informaatiosodankäynnistä. Netissä järjestämässään joukkorahoituksessa hän sai kerättyä hankkeelle yli 30 000 dollaria.

– Kirjaan poimin ainoastaan tapauksia, joita on kiusattu Venäjän ulkopuolella.

Venäjälle Aro ei suunnittele lähiaikoina matkustavansa.

– Minua ei kiinnosta matkustaa autoritaarisiin roistovaltioihin, joiden hallinto järjestelmällisesti vakoilee ja kyttää paitsi omien kansalaistensa myös ulkomaiden kansalaisten yksityistä viestintää.

Taistelussa trolleja ja disinformaatiota vastaan myös sosiaalisen median kanavien ja niiden omistajien tulisi Aron mielestä kantaa vastuunsa.

– Samaa on tehty johtaville poliitikoille vuosikymmeniä, mutta tämä mitä minulle nyt tehdään, tehdään uudella foorumilla. Facebook, Twitter ja Instagram antavat alustansa vihapuhujien ja pimeän puolen käyttöön. Niiden pitäisi ryhtyä toimenpiteisiin, mutta ne eivät ole tehneet mitään.

 

Hämeenlinnan lyseossa ollaan trolleista tietoisia

33jessikka-aro-ja-venaja6

Neea Autio (vas.) ja Ella-Sofia Jukka ovat puhuneet koulussa paljonkin MV-lehden kaltaisten julkaisujen toiminnasta ja sisällöstä.

Päivölän opiston kansalaistiedon kurssilla Jessikka Aroa olivat kuuntelemassa muun muassa Hämeenlinnan lyseon lukion abiturientit Neea Autio ja Ella-Sofia Jukka.

Ella-Sofialle aihe oli tuttu, sillä hän on ollut kuuntelemassa tutkija Saara Jantusen esitystä samasta aiheesta. Neealle Jessikka Aron kokemukset olivat uutta, järkyttävää ja tunteita herättävää tietoa.

– Tuli aika turvaton olo Jessikan puolesta.

Tyttöjen koululuokalla esimerkiksi MV-lehden toiminnasta on puhuttu paljonkin.

– Olemme tehneet koulussa mediaseurantaa, ja olen seurannut ja analysoinut MV-lehden uutisia, Ella-Sofia kertoo.

Osa Päivölän auditorion täyttäneistä nuorista kertoi, että jotkut heidän kavereistaan uskovat siihen, mitä MV-lehden kaltaiset sivustot kertovat.

– Se oli todella yllättävää, koska luulin, että kaikki tietäisivät, että se on täyttä valhetta ja melkeinpä kansankiihotusta. Olen toki itsekin nähnyt ihmisten jakamia MV-lehden juttuja, joihin he ovat uskoneet, vaikka koko lehden sisältö on täyttä propagandaa, Ella-Sofia toteaa.

Neea ei lähtisi itse tykkäämään sivustoista tai jakamaan juttuja omilla profiileilla.

– En halua julkisesti osallistua keskusteluun, vaikka voinkin ilmaista mielipiteeni jollekin kaverille. Haluan suojella omaa yksityisyyttäni.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että MV-lehden ylläpitäjää Ilja Janitskinia haetaan vangittavaksi poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa. HS:n mukaan Janitskinia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräysrikoksesta, rahapelirikoksesta, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, salassapitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksesta.

 

Myös EU oikoo venäläisiä valheita

39eu-stratcom1

EU julkaisee omissa kanavissaan viikoittain tietoa Kremlin hallintoa tukevasta propagandasta.

Euroopan unioni käy omaa taisteluaan Venäjän verkkopropagandaa ja sosiaalisen median trolleja vastaan. Viime vuonna perustettu East StratCom Task Force pyörittää nettisivustoa ja julkaisee viikoittain sosiaalisen median kanavissa tietoa Venäjän disinformaatiosta.

The Disinformation Review kerää esimerkkejä Kreml-mielisestä disinformaatiosta ja sen kohteista eri puolilta Eurooppaa ja sen ulkopuolelta. The Disinformation Digest puolestaan analysoi, kuinka Kremliä tukeva media näkee maailman ja mitä mieltä itsenäisesti ajattelevat venäläiset ovat.

Viime aikoina näiden uutiskirjeiden aiheina ovat olleet muun muassa Venäjän parlamenttivaalien propagandakampanjat sekä terroritekoihin liittyvät venäläiset salaliittoteoriat. Sivustolla ja somekanavissa kuten EU vs Disinformation -Facebook-sivulla on myös luokiteltu trolleja heidän toimintatapojensa mukaan ja kerrottu, kuinka heidät tunnistaa.

Kommentit (4)

  1. Mikko

    Aro: ”– Minua ei kiinnosta matkustaa autoritaarisiin roistovaltioihin, joiden hallinto järjestelmällisesti vakoilee ja kyttää paitsi omien kansalaistensa myös ulkomaiden kansalaisten yksityistä viestintää.”

    Tutkivan journalistin kannattaisi matkustaa Moskovaan haastattelemaan muuan Edward Snowdenia asian tiimoilta, hänellä on varmastikin sanottavaa mihin Venäjän kaltainen suurvalta pystyy kansalaisten vakoilussa, niin ulko- kuin kotimaankin kansalaisten kohdalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?