Rasin koululla sisäilmaongelmat jatkuvat

Rasin koululla on tänä kesänä remontoitu opettajanhuonetta ja rehtorinkansliaa. Tilat poistettiin kätyöstä viime vuoden joulukuussa.

Rasin koululla on tänä kesänä remontoitu opettajanhuonetta ja rehtorinkansliaa. Tilat poistettiin kätyöstä viime vuoden joulukuussa.

Rasin koululla tutkitaan jälleen huonoa sisäilmaa. Koululla viime viikolla kokoontunut sisäilmatyöryhmä totesi musiikkiluokan ilman tunkkaiseksi, minkä syytä selvitetään nyt tarkemmin.

– Itse koin sen ummehtuneeksi. Toki menimme sinne kesken oppitunnin, ja haju voi johtua siitäkin, että luokassa oli iso määrä lapsia, kertoo Akaan kaupungin vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalonen.

Jalosen mukaan tutkimuksissa selvitetään, johtuuko tunkkainen haju rakenteista vai jostain muusta.

–  Koska kyseinen luokka on sillä alueella, johon koululaajennus on sovitettu, lähinnä tutkitaan sitä, ettei uuden ja vanhan liittymissä ole mitään suurempia ongelmia.

Tutkimusten ajaksi luokan opetus siirretään ruokalan yhteyteen. Jalonen arvioi luokan olevan poissa käytöstä tutkimusten ja mahdollisten korjausten vuoksi 2–3 viikkoa.

Puutyöluokan siirto kivikouluun esillä

Vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalosen mukaan ongelmia Rasin puukoulun ilmanlaadulle voi aiheuttaa myös puutyöluokka ja siellä syntyvä puupöly. Jalonen kertoo esittäneensä puutyöluokan siirtoa takaisin Rasin kivikouluun, jossa puutyön tilat ovat paremmin varustellut.

Myös kivikoulu on ollut suljettuna huonon sisäilman vuoksi kaupungin omalla päätöksellä. Jalosen mukaan mikään viranomaistaho ei ole asettanut tilaa käyttökieltoon.

– Siellä tehtäisiin tiettyjä korjaustoimenpiteitä, että tila saataisiin käyttökelpoiseksi. Se olisi korjattavissa aika pienillä asioilla. Ilmanvaihto on siellä ollut koko ajan päällä ja talotekniikka on kunnossa, Jalonen toteaa kivikoulusta.

Jalonen kertoo, että kivikoululla tehdyissä tutkimuksissa alakerran maanvastaisista tiloista löytyi runsaasti rakennusjätettä ja katto vuosi. Jalosen mukaan molemmat ongelmat on korjattu.

Jalosen mukaan puukoulussa oleva puutyöluokka ei ole pikkutyöllä muutettavissa teknisen työn tilaksi.

– Toki noin pienten lasten puutyöt ovat aika pieniä, eikä niissä käytetä puuntyöstökoneita, vaan ne ovat lähinnä käsin tehtävää työtä. Mutta jos on puupölylle allerginen, ei tarvitse mennä kuin luokkaan, kun puutavara aiheuttaa oireita.

Vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalosen mukaan puutyöluokan siirtoa mietitään vielä seuraavassa sisäilmatyöryhmän kokouksessa.

Opettajanhuoneen remontti valmis

Rasin koululla on kesän aikana remontoitu opettajanhuonetta ja rehtorinkansliaa, joissa ei viime lukuvuonna tehty tiivistyskorjausta kuten muualla koulussa johtuen tilojen erilaisesta rakenteesta. Opettajanhuone ja rehtorinkanslia poistettiin käytöstä pian sen jälkeen, kun koulun toiminta viime vuoden marraskuussa siirtyi väistötiloista Aseman koululta takaisin Rasille.

Opettajanhuoneen ja rehtorin kanslian remontissa poistettiin alapohjan lämmöneristeet, korjattiin alapohjarakennetta, uusittiin lattia ja seinäpinnoitteet sekä tehtiin opettajanhuoneeseen minikeittiö. Remontin piti valmistua koulujen alkuun mennessä, mutta vastaanottotarkastus urakoitsijana toimineen Rakennus- ja Saneerauspalvelu Jari Karimäen kanssa on tulevana torstaina. Vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalonen ei tiedä vielä viivästymisen syytä, eikä ota kantaa myöskään kustannuksiin.

– Kun viimeistä naulaa ei ole siellä lyöty ja sähkömieskin taitaa käydä vielä tällä viikolla, en halua lähteä sitä arvailemaan. Remonttiin varattiin muutamia kymmeniä tuhansia euroja, Jalonen toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?