Toijalan ensimmäinen kerrostalo sai valokyltin

Pirkan talo, Hannu Huuska

Hannnu Huuska yllätti juhlaväen runollaan.

Toijalan liiketalossa, entisessä hotelli Pirkan talossa vietettiin viime torstai-iltana talon entisten ja nykyisten  asukkaiden kesken talon 70-vuotisjuhlaa, jonka kunniavieraina olivat näyttelijä Hannu Huuska ja Kirsti Velner, jonka äiti palveli Huuskan yrityksissä neljänkymmenen vuoden ajan.

Karjalaissyntyinen kauppias Eino Huuska rakennutti vuonna 1946 Valtatien ja Pätsiniementien kulmaan arkkitehti Seppo Hytösen piirtämän Pirkan talon. Rakennus oli Toijalan ensimmäinen betonirakenteinen kerrostalo.

Nelikerroksisessa rakennuksessa toimi alun alkaen Hotelli Pirkka, jonka ravintolasali oli toisessa kerroksessa. Kolmannessa olivat kabinetit ja keittiö, ylimmässä kerroksessa hotellihuoneet.

Pätsiniementien puolella oli Huuskan oma liike ja siellä on yhä liikehuoneistoja. Nykyisen Mustanportintien puoleisessa siivessä oli alun perin ja on yhä asuntoja.

Hotelli lopetti toimintansa 1980-luvulla ja sen tilat olivat pitkään tyhjillään.

Vuonna 2004 entisiin hotellin tiloihin kolmanteen ja neljänteen kerrokseen rakennettiin asuntoja. Entisissä hotellin ravintolatiloissa ovat toimineet Akaan hoivapalvelu, Toijalan työväenyhdistys ja nykyisin se on Ruusuristin ritarien

Pirkan talo

Pirkan talon 70-vuotisjuhlijoista kuvaan ehtineet. Takarivi vasemmalta Hannu Huuska ja Christian Löslein. Keskellä Leo Virtanen, Kirsti Velner, Nina Welzien ja Harri Salminen, Edessä Anne Aakala, Saara Virtanen, Anne Tervi ja Minna Kangas.

omistuksessa.

Muutosta talkoilla

Tilaisuudessa juhlistettiin myös talon seinään asennettua Pirkan talo -valokylttiä, joka muistuttaa talon historiasta.

– Olemme taloyhtiön hallituksessa päättäneet aloittaa talossa projektin, jonka tarkoituksena on osittain talkoilla kohentaa talon ulkoasua ja entisöidä eteis- ja porrastiloja. Haluaisimme saattaa talon mahdollisimman paljon sen alkuperäisen värimaailmaan mukaiseksi, sanoi Anne Tervi, yksi talon asukkaista ja puuhanaisista.

Metallikellarissa vietetyn tilaisuuden musiikista vastasivat enemmän ja vähemmän vauhdikkaasti Minna Kangas ja Harri Salminen. He tarjosivat juhlaväelle Aki Sirkesalon, Katriina Honkasen, ja Vuokko Hovatan sävellyksiä sekä rajun esityksen kansanlaulusta Suutarin emännän kehtolaulu.

Pirkan talo, Harri Salminen, Minna Kangas

Minna Kangas ja Harri Salminen eläytyivät täysillä lauluihinsa.

– Olen todella iloinen ja kiitollinen siitä, että olette kutsuneet minut tänne ja siitä, että te pidätte huolta minun vanhempieni entisestä talosta, totesi Hannu Huuska ja sanoi päättäneensä, ettei tässä tilaisuudessa lausu runoja.

– Mutta tulin toisiin aatoksiin noita lauluja kuunnellessani ja päätin lausua teille Uuno Kailaan runon Olin nuori. Se tavallaan liittyy tuohon äsken kuulemaamme lauluun parrakkaasta naisesta ja pienestä miehestä laiturilla.

Kunniavieras lähti sitten raikuvien aplodien saattelemana junalleen, mutta lupasi tulla Toijalaan pitämään runoiltaa – ehkä piankin.

Pirkan talo, valomainos

Uusi valomainos kertoo talon historiasta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>