Luottamushenkilönä Akaassa, numero 14

Seuraavat kuntavaalit ovat ensi vuoden huhtikuussa ja uuden valtuuston työskentely alkaa kesällä. Tällöin on edessä valmistautuminen toimimaan vuoden 2019 alusta uudessa Tampere keskeisen maakunnan johtamassa sote-ympäristössä. Ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään presidentinvaalien yhteydessä 2018.

Muutoksessa tulo- ja menoarviosta yli puolet siirtyy maakunnan vastuulle – valtuustoa on siis järkevää pienentää. Esitän harkittavaksi kolmeakymmentäviittä (35) valtuutettua. Lautakuntien sijaan esitän, että valtuusto jakaantuu valiokuntiin – niitä voisi olla viisi seitsemän henkistä: tekninen, sivistys ja vapaa-aika, elinkeinopoliittinen, kaupunkisuunnittelu ja tarkastus. Jokaiselle valtuutetulle tulee vähintään yksi valiokuntapaikka. Valiokunta mallilla toimiminen tuo lisää tehokkuutta päätöksentekoon tiedonkulun parantumisen myötä ja valtuuston työ saa kiinteämmän muodon. Nythän rivivaltuutettu on aika lailla tiedon ja päätöksenteon ulkopuolella. Mitään epädemokraattisia valmistelutoimikuntia ei pidä perustaa. Kun kokoonnutaan, kokoonnutaan täysin valtuuksin päättämään niistä asioista, jotka asianomaiselle valiokunnalle kuuluu.

Elokuun valtuustossa, kun käsiteltiin kohdassa 55 Akaan hyvinvointikeskusta, selvitin omana näkemyksenäni investointien määrää ja velkaantumisen merkitystä. Pelkään, että taseesta ja tuloslaskelmasta puhuminen ylittää monen valtuutetun mukavuusalueen. Siispä vielä kerran: meillä oli velkaa vuonna 2011 34 miljoonaa euroa ja viime vuonna 50 miljoonaa – kasvu on 16 miljoonaa ja 47 prosenttia. Poistot olivat vastaavasti 3,24 miljoonaa ja 4,20 miljoonaa euroa – lisäystä 0,96 miljoonaa ja 30 prosenttia. Jos taloudessa ei ole kasvua, tällaisen menojen lisäyksen pitäisi herättää sikeimminkin nukkuvan päättäjän. Poistot ovat tuloslaskelmassa kulu, joka siirtyy taseeseen vähentäen omaisuuden määrää, ja taseen toisella puolella jos velkaantuminen ei pienene, vajaus siirtyy pienentämään tulosta. Akaassa terve investointitaso on 3,5 – 4,0 miljoonaa euroa  –  ei 7 eikä 8 miljoonaa euroa.

Hienoa meillä Akaan Toijalassa on keskustan liikennekulttuuri. Suojatiellä autoilijat lähes poikkeuksetta huomioivat jalankulkijat pysähtymällä sallien näin  kiireettömän ja turvallisen tienylityksen – tietysti on niitä, jotka ylittävät Valtatien muualta kuin suojatien kohdalta, mutta sehän menee omaan piikkiin. Toinen asia, jonka olen pannut merkille, on peruuttaminen vinoparkkipaikasta esimerkiksi Alkon edestä Valtatielle – takaoikealta tulevat autot pysähtyvät ja antavat näin tilaa peruuttaa tielle  oikealle kaistalle ja päästä mukaan liikenteeseen. Oikein mieltä lämmittää.

Toinen upea asia on uudet muovipakkausten keräysastiat ja niiden ympäristö. Asemantiellä on ollut jonkin aikaa keräyskontti, se täyttyy melko nopeasti, mutta aina se on tyhjennetty ennen ylipursuamista ja mikä hienointa, käyttäjät pitävät ympäristön siistinä. Jos itseltä tippuu joku maahan, se nostetaan ja heitetään aukosta konttiin ja näin tehdään, jos jolta kulta on huomaamatta joku muovirasia pudonnut. Tämäkin lämmittää mieltä.

Hankin itselleni 75-vuotislahjaksi roskien keruuseen valmistetut pihdit. Kävelylenkeillä kumartelu, joka on ihan hyvää harjoitusta, väheni, mutta jyrkillä Sontulantien penkoilla pihdit tuovat turvallisuutta. Olen tyytyväinen lahjaan.

Eero Lapinleimu, valtuutettu (kok)

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?