Ensi vuonna Pirkanmaan pelastuslaitos vastaa ensihoidosta Akaassa

ambulanssi, ensihoito, Akaan paloasema

Ensi vuonna ambulanssi sijaitsee Akaan paloasemalla. Kuva: Tarja Antola.

Akaan ensihoidosta vastaa ensi vuoden alusta lähtien Pirkanmaan pelastuslaitos. Tähän asti Akaassa ensihoidon hoitaneen 9Livesin sopimus Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa päättyy tämän vuoden lopussa. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri päätyi liittämään Akaan ja Vesilahden samaan maantieteellisesti ja toiminnallisesti yhtenäiseen aluekokonaisuuteen Pirkkalan, Lempäälän ja Valkeakosken kanssa. Edellä mainituissa kaupungeissa ensihoidosta vastaa Pirkanmaan pelastuslaitos.

– Järjestely mahdollistaa muun muassa ruuhkatilanteissa entistä sujuvammin ambulanssien valmiussiirtoja alueen sisällä korkeariskisimmille alueille. Esimerkiksi, jos Akaan yksikkö on tehtävällä, voisi vapaana oleva Vesilahden yksikkö siirtyä Akaan asemapaikalle. Laajemman alueen ollessa samalla palveluntuottajalla, voidaan hyödyntää paremmin koko alueen asemaverkostoa, selittää Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoitopalveluista vastaava lääkäri Kaius Kaartinen.

Akaassa säilyy hoitotason ambulanssi

Kaupunkilaisen kannalta tilanne ei juuri muutu, sillä myös jatkossa Akaassa on yksi hoitotason ambulanssi, kuten tähänkin asti. Ambulanssi sijoitetaan Akaan paloasemalle.

– Aseman sijainti on erinomainen, sillä yhdellä yksiköllä pyritään tavoittamaan nopeasti alueen asukaskeskittymät ja tärkeät liikenneväylät, toteaa Kaartinen.

Akaan kaupungin talouspäällikön Mari Puhka-Suden mukaan Akaa maksoi ensihoitopalvelusta vuonna 2016 691800 euroa ja ensi vuonna 747000 euroa. Hinnannousun taustalla on sairaanhoitopiirin ensihoitopalvelun yksiköiden toiminta-aikojen muutokset ja laadun nostaminen, esimerkiksi perustason ensihoidon yksiköiden nostaminen hoitotasolle.

– Tässä on keskeistä ymmärtää, että kunta ei maksa ”omasta” ambulanssistaan, vaan ensihoitopalvelun kokonaiskustannukset vähennysten jälkeen jaetaan sairaanhoitopiirin jäsenkuntien kesken. Yksittäisen ambulanssin laskennallinen kustannus on arvioitu suurin piirtein samaksi niin pelastuslaitoksen kuin yksityisen tuottamana, Kaartinen sanoo.

Kaartisen mukaan pelastuslaitos hoitaa ensihoidon tehtävät Akaassa ainakin vuodet 2017-2018.

– Palveluntuottamistapaa vuoden 2018 jälkeen joudutaan arvioimaan, kunhan sote-lainsäädäntö selkeytyy

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?