Akaa saa korvausta kaupunkiin asettuvista pakolaisista

Kaupunginhallitus näytti vihreää valoa kuntapaikkasopimukselle

Akaan kaupunki solmii Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa pakolaisten vastaanottamisesta kuntapaikkasopimuksen. Sopimus on valtion maksamien kuntakorvausten edellytyksenä.

Akaan kaupunginhallituksen päätöksen mukaan Akaa solmii niin sanotun avoimen kuntapaikkasopimuksen, jossa kunta ei sitoudu tiettyyn määrään pakolaisia vaan ELY-keskuksen kanssa neuvotellen kuntaan voidaan ohjata pakolaisia. Myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneita voi muuttaa kaupunkiin myös sopimuksesta riippumatta, koska myönteisen päätöksen saanut voi itse vapaasti valita asuinpaikkansa.

Valtio maksaa kuntapaikkasopimuksen tehneille kunnille laskennallista korvausta 3–4 vuotta. Yli 7-vuotiaasta korvaus on 2300 euroa ja alle 7-vuotiaasta 6845 euroa vuodessa. Lisäksi valtio korvaa kunnille muun muassa toimeentulotuki- ja tulkkauskulut todellisten kustannusten mukaan.

– Kuntapaikkasopimus on kaupungille iso etu, koska valtio maksaa korvausta sopimuksen tehneelle kunnalle pakolaisista, jotka ovat saaneet myönteisen turvapaikkapäätöksen ja asettuvat asumaan kunnan alueelle. Jos kunta ei ole tehnyt sopimusta, valtio ei maksa korvausta, vaikka tänne asettuisi asumaan pakolaisia, Akaan hallintopäällikkö Riina Kivistö toteaa.

Kivistön mukaan kaupungin tehtävä on joka tapauksessa järjestää palvelut, oli sopimusta tai ei.

– Myönteisen päätöksen saaneet ovat tasavertaisia Suomen kansalaisten kanssa. Palvelut on järjestettävä samalla tavalla kuin kenelle tahansa akaalaiselle.

Valtion maksama korvaus edellyttää kuntapaikkasopimuksen lisäksi  kunnan laatimaa kotouttamisohjelmaa. Akaan kaupunki on laatinut kotouttamisohjelman yhdessä Valkeakosken kaupungin ja Urjalan kunnan kanssa vuonna 2013. Se on voimassa neljä vuotta kerrallaan.

 

 

Myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneet lähtevät Tampereelle

Toijalan vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätöstä odottaa noin 140 henkilöä, jotka ovat Lähi-idästä, Aasiasta ja Afrikan

Toijalan vastaanottokeskuksessa vietettiin perjantaina sadonkorjuujuhlaa. Asukkaat valmistivat herkut lahjoituksensa saamistaan ja keräämistään omenoista, karviaisista ja viinimarjoista.

Toijalan vastaanottokeskuksessa vietettiin perjantaina sadonkorjuujuhlaa. Asukkaat valmistivat herkut lahjoituksensa saamistaan ja keräämistään omenoista, karviaisista ja viinimarjoista.

maista. Vastaanottokeskuksen asukkaat ovat perheitä sekä Suomeen yksin tulleita naisia ja heidän lapsiaan. Ensimmäiset asukkaat tulivat vastaanottokeskukseen joulukuussa.

Vastaanottokeskusta pyörittävän Hoivapalvelu Valkokulta Oy:n toimitusjohtaja Riikka Salakari kertoo, että muutama perhe on tähän mennessä saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen.

–  On tullut muutamia myönteisiä ja myös kielteisiä päätöksiä, Salakari toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan myönteisen päätöksen saaneet muuttavat pääasiassa Tampereelle, jonne houkuttelevat muun muassa työ- ja opiskelumahdollisuudet. Myös pääkaupunkiseutu kiinnostaa lähtijöitä, mutta Tamperetta kalliimpi vuokrataso on saanut kiinnostuneet muuttamaan mielensä. Kukaan ei ole vielä jäänyt Akaaseen.

– Yritämme kyllä kovasti, että joku perhe jäisi myös Akaaseen. Meidän näkökulmastamme tämä on huippupaikka. Täällä on pienemmät kuviot ja rauhallisempaa nimenomaan lapsiperheitä ajatellen. Akaa olisi lapsille ihanteellinen ympäristö kasvaa, Riikka Salakari arvioi.

Salakarin mukaan Akaan päätös kuntapaikkasopimuksesta helpottaa informaation jakamista myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Kielteisen päätöksen saaneista osa on lähtenyt maasta vapaaehtoisesti ja osa on valittanut päätöksestä ja odottaa nyt valitusprosessin etenemistä.

Akaan kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Viialan Asuntotuotanto Oy on ilmoittanut olevansa valmis tarjoamaan asuntoja oleskeluluvan saaneille pakolaisperheille. Kyse on noin viidestä asunnosta. Viialan Asuntotuotanto Oy:n toimitusjohtaja Heikki Rämö kertoo ilmoittaneensa tarjonnasta Pirkanmaan ELY-keskukselle, mutta kyselyjä asunnoista ei ole vielä tullut. Rämö arvelee Viialan kulkuyhteyksien sekä junavuorojen heikennysten vähentävän kiinnostusta Viialaan.

Hoivapalvelu Valkokulta Oy:n toimitusjohtaja Riikka Salakari kertoo, että tieto Viialan Asuntotuotanto Oy:n valmiudesta tarjota asuntoja pakolaisille ei ole kantautunut vastaanottokeskukselle asti.

34sadonkorjuujuhla3
 Tarjolla oli muun muassa lihapullia, vadelmamustikkapiirakkaa, omenapaistosta, gluteenittomia omenaleivoksia ja kiisseliä.

Tarjolla oli muun muassa lihapullia, vadelmamustikkapiirakkaa, omenapaistosta, gluteenittomia omenaleivoksia ja kiisseliä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?