Airi Vallo vetää käsityökerhoa Toijalan vastaanottokeskuksessa

Pannulappu syntyy ilman yhteistä kieltäkin

Airi Vallo opettaa Alema Hashemille silmukoiden luomista.

Airi Vallo opettaa Alema Hashemille silmukoiden luomista.

Toijalan vastaanottokeskuksessa kokoontuu tiistai-iltaisin käsityökerho, jossa Afganistanista, Irakista, Kiinasta, Somaliasta ja Syyriasta lähtöisin olevat turvapaikanhakijanaiset opettelevat neulomista vapaaehtoisena kerhoa vetävän Airi Vallon opastuksella. Osanottajia on paikalla vaihdellen viidestä kahdeksaantoista.

– Tämä on ollut aivan huippujuttu. Porukkaa on aina paljon paikalla, ja kaikki tulevat tänne mielellään. Osanottajat tykkäävät, kun tulee valmista ja tehdään käytännöllistä, kertoo vastaanottokeskuksessa ohjaajana työskentelevä Emma Väyrynen.

Silmukoita luodaan elekielellä

Koska suurimmalle osalle neulominen on ennestään vierasta, harjoittelu on aloitettu silmukoiden luomisesta ja oikeilla silmukoilla. Opituilla taidoilla osanottajat ovat tehneet pannulappuja, vaatepuun päällisiä ja kaulaliinoja. Opetus tapahtuu pääasiassa mallia näyttämällä.

– Minä puhun suomea ja naiset nyökyttelevät. Kun minä kysyn, ymmärsittekö, he vastaavat, ei ymmärrä. Meillä on ollut tosi hauskaa, vaikka yhteistä kieltä ei ole, Airi Vallo kertoo.

Vallolle on tärkeää, että kaikkia maahan tulijoita kohdellaan ystävällisesti. Idea käsityökerhosta syntyi, kun Akaan Karjalaseura lahjoitti kevättalvella villasukkia vastaanottokeskuksen asukkaille. Sukkia neulottiin Airi Vallon perustamassa piirissä.

– Se taisi olla vastaanottokeskuksen johtaja, joka sanoi, että nämä naiset tekisivät itsekin sukkia, jos joku tulisi opettamaan, Vallo kertoo.

Osanottajat ovat oppineet samalla suomen kielen sanoja, kuten pannulappu ja mustikka.

Lahjoituslankoja tarvitaan tumppuihin

Käsityökerho pyörii lahjoituslankojen varassa. Akaan Karjalaseura on lahjoittanut kerholle puuvillalankoja, joista tehdään astianpesurättejä. Käsityökerhon vetäjä Airi Vallo toivoo myös villalankalahjoituksia vastaanottokeskukselle, jotta naiset pääsevät syksyllä neulomaan tumppuja. Tarvetta on myös pitkille 4,5 millin puikoille.

Sohra Rezai on yksi Airi Vallon oppilaista.

Sohra Rezai on yksi Airi Vallon oppilaista.

Shabistan Sakhizada (vas.), Uzra Rezai, Kubra Rezai ja Homa Ali osallistuivat käsityökerhoon viime tiistaina.

Shabistan Sakhizada (vas.), Uzra Rezai, Kubra Rezai ja Homa Ali osallistuivat käsityökerhoon viime tiistaina.

Yksi Airi Vallon oppilaista neuloo kaulaliinaa. – Tykkään, että tämä on tosi hienosti tehty, Vallo toteaa.

Airi Vallo on ylpeä kerholaisensa tekemästä kaulaliinasta.  – Tykkään, että tämä on tosi hienosti tehty, Vallo toteaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?