Järven jäähdytyksestä kahden kauppa

Helle, Irish folk ja kaksipyöräiset tekivät Jaakonpäivän

Jaakonpäivä

Akaalainen Seonaidh-yhtye viihdytti katsojia yhteensä kahden setin verran. Bändissä soittavat Santeri Vallius (vas.), Sunna Säynäjäkangas, Kai-Markus Tolvanen, Klaus Tolvanen ja Timo Hyvärinen.

Maanantaina järjestetty perinteinen Jaakonpäivän tapahtuma houkutteli Nahkialanjärven rannalle suurilukuisen yleisön monipuolisella ohjelmallaan. Viime vuoden tapaan yleisön joukossa oli kaksi Jaakkoa, joista kylmän kiven heittäjäksi arvottiin Jaakko Sjöblom. Hänelle perinne on tullut tutuksi jo 80-luvulla, mutta edellisestä heitosta oli kulunut jo hyvä tovi.

– Varmaan kymmeneen tai viiteentoista vuoteen en ole kylmää kiveä heittänyt, Sjöblom muisteli.

Aikaisempina vuosina vetonaulana olleesta Nahkialanjärven ympärijuoksusta oli tänä vuonna luovuttu, ja sen tilalla oli nyt moottoripyöränäyttely.

– Saimme viestijuoksuun niin heikosti osanottajia, että luovuimme siitä ainakin toistaiseksi, selventää tapahtuman järjestäneen Akaa-Seuran puheenjohtaja Anni Tiura.

Jaakonpäivä

Kaunis sää ja mielekäs ohjelma houkuttelivat paikalle mukavan yleisömäärän.

Moottoripyöriä ehdotettiin esille seuran kokouksessa. Ideasta innostuttiin, ja sen uskottiin houkuttelevan myös uusia kävijöitä tapahtumaan. Moottoripyöriä hankittiin tuttavilta ja tuttavien tuttavilta sekä erilaisten ilmoitusten kautta.

Jaakko Sjöblom on ajanut moottoripyörillä vuodesta 1965 lähtien, ja hänellä oli tapahtumassa näytillä kaksi moottoripyörää, 305-kuutioinen Honda CB77 vuodelta 1966 sekä vuoden 1967 Suzuki K11.

Jaakonpäivä

Jaakko Sjöblom toi näytille 305-kuutioisen Honda CB77:n vuodelta 1966 sekä vuoden 1967 Suzuki K11:n.

Pyöriään näytille oli tuonut myös akaalainen Timo Haarala. Hänellä oli tapahtumassa kaksi kilpapyörää, Harley Davidson ja Suzuki.

– Ruotsissa on yksi tällainen Harley Davidson ja minulla ainoana Suomessa toinen, eli on se pikkaisen harvinainen. Pyörä tuli minulle uutena vuonna 1974, ja olen voittanut sillä kilpailuissa SM-hopeaa.

Hänen toinen kilpapyöränsä on jälleenrakennettu vuosimallin -66 kaksipuolikkaasta Suzuki-maantiepyörästä. Jälleenrakennus valmistui viime vuonna.

– Katteet minulla oli tallessa 70-luvulta, mutta esimerkiksi satula ja tankki on teetetty täällä Muovityössä. Sitten on laitettu iskunvaimentimia ja pakoputkia sekä tietysti lakattu ja maalattu, Haarala listaa.

Jaakonpäivä

Moottoripyöriä sai ihastella Sampolanrannan ja Tietotalon välisellä alueella.

Paikallista musiikkia

Tapahtuman musiikista vastasi paikallinen irkkubändi, Seonaidh. Yhtyeessä vaikuttavat Kai-Markus Tolvanen, Timo Hyvärinen, Klaus Tolvanen, Santeri Vallius sekä Jaakonpäivänä ensiesiintymisensä yhtyeen riveissä tehnyt taustalaulaja Sunna Säynäjäkangas.

– Neljä vuotta sitten tämä bändi aloitti, mutta tällä kokoonpanolla ollaan hyvin pitkälti vuoden verran soiteltu, yhtyeen jäsenet kertovat.

Seonaidhin käsittelyssä monet tutut irlantilaiset klassikot saivat uudenlaiset sovitukset. Yhtyeen seuraava sovittu keikka on 20. elokuuta Savikoskella, ja Jaakonpäivän tapahtumaan heidät pestattiin Toijalan Markkinoilta.

Jaakonpäivä

Timo Haarala (kolmas vasemmalta) toi tapahtumaan Harley Davidsonin ja Suzukin kilpapyörät.

– Hyvin markkinoitu markkinoilla, banjoa ja huuliharppua soittava Klaus Tolvanen naurahtaa.

Jaakonpäivä

Tapahtumassa kisattiin muun muassa renkaanheitossa.

Jaakonpäivä

Akaa-seuran puheenjohtaja Anni Tiura esitteli Jaakko Sjöblomille järveen heitettävän kiven.

Jaakonpäivä

Jaakko Sjöblom heitti kylmän kiven Nahkialanjärveen.

Jaakonpäivä

Kylmän kiven heittäjästä vedettiin pitkää tikkua. Kuvassa Akaa-Seuran Anni Tiura sekä Jaakot Hasia (vas.) ja Sjöblom.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?