Viialan tori siirtyi oikealle paikalleen

Marja Aittomäki Koijärveltä myi Hilkka Saariselle porkkanoita. Aittomäki myy sekä omia että muiden tilojen tuotteita. Erityisesti porkkana ja peruna tekivät kauppansa viime torstaina.

Marja Aittomäki Koijärveltä myi Hilkka Saariselle porkkanoita. Aittomäki myy sekä omia että muiden tilojen tuotteita. Erityisesti porkkana ja peruna tekivät kauppansa viime torstaina.

Viialassa tavattiin ennen sanoa, että torstai on viikon paras päivä, koska silloin ilmestyy Viiala-Lehti ja on toripäivä. Sittemmin Viiala-Lehdestä on tullut Akaan Seutu ja ilmestymispäiväkin on keskiviikko, mutta torstai on edelleen toripäivä.

Viialan tori toimii nyt ensimmäistä kesää sille varatulla korotetulla torialueella.

– Aiemmin tori oli parkkialueella, jossa autot menivät ristiin rastiin. Muuttoa alettiin suunnitella viime syksynä ja tänä keväänä se toteutettiin, kertoo Viialan torivalvoja Petri Kirjavainen.

Kirjavaisen mukaan vanha myyntialue oli kauppiaiden kannattama, mutta vaarallinen. Autoilijat eivät havainneet liikennemerkkejä, jotka kielsivät alueelle pysäköinnin toriaikana. Autoliikenteen kieltäminen ei toiminut muutenkaan, koska kuljetusautojen oli  joka tapauksessa päästävä torialueen takana oleviin liikkeisiin.

– Oli vain ajan kysymys, ettei pahempaa sattunut. Nyt palaute on ollut positiivista ja alue on torimaisempi, torivalvoja kertoo.

Petri Kirjavaisen mukaan Viialan torilla on torstaisin keskimäärin neljä torimyyjää ja parhaimmillaan seitsemän. Talvella on hiljaista.

– Talvella on käynyt kenkämyyjiä.

Ternimaitoa itselle ja naapurille

Porkkanakaupoille Viialan torille tullut Hilkka Saarinen kertoo, että hiljaisen talven vuoksi torin olemassaolo tuppaa melkein unohtua. Saarinen oli Viialan torilla viime torstaina toista kertaa tänä kesänä.

– Nyt kun muistan tämän, käyn täällä kyllä. Ostan torilta porkkanoita, perunaa, vihanneksia, mansikka-aikaan mansikoita ja syksyllä puolukoita. Nyt tulin sukulaisrouvan kutsumana torikahville.

Helvi Schuvalow osti Taisto Peltolalta kotiin vietäväksi pakastettua ternimaitoa.

– Tätä aina metsästän. Teen ternimaidosta uunijuustoa ja vien naapurinrouvalle, joka myös odottaa saavansa sitä, Helvi Schuvalow kertoo.

Valkeakoskelainen, Toijalassa kangaskauppa Tilkkupirttiä pitänyt Peltola kerää ternimaidot lähialueen tiloilta. Viialan torilla Peltola käy satunnaisesti, mutta hän on tyytyväinen torin nykyiseen paikkaan.

– Enemmän saisi käydä kauppiaita, asiakkaita täällä kyllä käy, Peltola pohtii.

Pirjo Tuomola Toijalasta myy toreilla kotimaisia naisten housuja ja laamapaitoja sekä villahousuja, joita menee kaupaksi kesälläkin. Pitkään toreja kiertäneenä Tuomola harmittelee kaupankäynnin joka puolella pienentyneen.

– Se koskee kaikkea, myyt mitä tahansa. Ruoka vielä menee kaupaksi, Tuomola toteaa.

Ihmemies palasi torille

Into Säteri tuli torille Koivula-kodista yhdessä avustaja Laura Viitalan kanssa. Ostoskassiin päätyi mansikkaa, vadelmaa, pari paitaa ja kaupanpäälliseksi saatu pipo. Laura Viitala löysi torilta tyttärelleen Hello Kitty -rasian ja samaan kauppaan Hello Kitty -tyynyn. Into Säteri on itsekin tehnyt vuosikymmeniä torikauppaa ja myynyt monenlaista kukantaimista lähtien.

– Into on sellainen ihmemies MacGyver, Laura Viitala tuumaa.

Helvi Schuvalow osti ternimaitoa Taisto Peltolalta.

Helvi Schuvalow osti ternimaitoa Taisto Peltolalta.

Koivula-kodin avustaja Laura Viitala toi Into Säterin torille. Viitalan mukaan torille lähdetään sään salliessa.

Koivula-kodin avustaja Laura Viitala toi Into Säterin torille. Viitalan mukaan torille lähdetään sään salliessa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?