Poliitikot päärooleissa Pirttikoskella

Pirttikosken kesäteatter, Matvei Ojansuui, Seppo Holttinen

Matvei Ojansuun (vas.) esittämä Mauri Tyly ja Seppo Holttisen pääministeri Juhani Pipilä naurattivat yleisöä.

Pirttikosken kesäteatterin yleisö tietää yli 20 vuoden kokemuksella, että se saa nähdä ainutlaatuisen esityksen. Esityksen, jota ei nähdä muualla. Niin tänäkin vuonna, kun Pirttikoskella esitetään käsikirjoittaja-ohjaaja Seppo Holttisen Solidaarisuutta Surgestanissa.

Holttinen ei koskaan ole pelännyt ilmaista omia mielipiteitään asioista ja maailman menosta. Osansa ovat vuosien mittaan saaneet niin Kalvolan kunta, kaivosyhtiöt, virkavalta kuin valtakunnan päättäjätkin.

Solidaarisuutta Surgestanissa on näytelmä, jossa Holttinen antaa palaa oikein täydeltä laidalta. Kyytiä saa hallitus, joka ei pysty päättämään mistään. Oppositio, joka on tyytymätön kaikkeen ja etujärjestöt, joille ei mikään kelpaa.

Näytelmässä pääosissa ovat kukkamultahallituksen pääministeri Juhani Pipilä (Seppo Holttinen), ulko/opetusministeri Mira Ahlaisen esittämä Anne Rintti ja Solidaarisuus-unilelunsa kanssa koheltava maa- ja metsätalousministeri Mauri Tyly, jota tulkitsee Matvei Ojansuu. Sekoomus kasvattaa suosiotaan oppositiossa.

Jotta oltaisiin kaikin puolin ajan hermolla, pitää mukana tietenkin olla myös maahanmuuttajia (Jorma Kärki ja Leevi Palo), omituisia kyläläisiä ja kauniiksi lopuksi Ilari Rautiaisen esittämä Kreikan pääministeri.

Roolihahmoissa tuttuja piirteitä

Holttisen henkilöohjauksia on joskus pidetty naiveina. Tänä vuonna mennään niillä rajoilla. Mukaan mahtui muutama ylilyönti,  mutta myös oikein hyviä roolisuorituksia. Tällaisen näytelmän katsomista häiritsee aina se, että katsoja pakosti vertaa näyttelijää ja roolin esittämää henkilöä.

Holttinen on onnistuneesti sipilämäinen. Loppua kohti ote kirpoaa hieman.

Nuoren ja lahjakkaan Matvei Ojansuun tämänvuotinen roolisuoritus pehmoleluaan halailevana Mauri Tylynä ampuu yli. Tarmokkaan ja vauhdikkaan Mira Ahlaisen Anne Rintti kävisi hyvin myös Jutta Urpilaisesta.

Pääministerin vaimona nähdään Sirkku Hyytiäinen, joka on roolissaan totutun räväkkä. Pääministerin kotipaikkakunnan naapureita Kalle ja Elli Kipulaa esittävät Kyösti Alhainen ja Päivi Latvala. Toisena naapurina, Ville Vaivalana nähdään Sauli Alitalo. Siinä missä Alhainen on kovaääninen, on Alitalo vaisu.

Juha Nissin roolihahmona on Yrjänä Turtiainen, jota hän esittää tarkoituksellisen ylilyödysti.

Näytelmän normaaleimmin käyttäytyviä tavallisia ihmisiä ovat siistijä Saara Kuumala (Sari Kontio), josta  -yllätys yllätys – tulee Pipilän avustaja ja Kiti Hyytiäisen tulkitsema juristi Katja Vaivala.

Opettajana nähdään Suvi Kelkkanen-Rautiainen, tulkkina Jenna Alhainen, ajankohtaisohjelman toimittajana Olivia Rikassaari, autokuskina Mika Alhainen ja koululaisina ovat Roope, Arttu ja Laura Alhainen sekä Eimi Hyvärinen.

Kovia kokenut pääministeri Pipilä toteaa näytelmän loppupuolella, että tuuriin kannattaa aina luottaa, oli se sitten hyvää tai huonoa. Molempia riittää pitkin näytelmää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?