Raija Jaakkola tuntee Kylmäkosken Aseman koulun jokaisen nurkan

Raija Jaakkola, Kylmäkosken Aseman koulu,

Opettaja Hanna Liukkosen asunto oli puukoulun päädyssä. Sieltä alkoi Raija Jaakkolan työura Kylmäkosken Aseman koululla.

Eläkkeelle siivoojan työstä syyskuun alussa jäävä Raija Jaakkola tuntee Kylmäkosken Aseman koulun kuin omat taskunsa. Sen lisäksi, että hän on työskennellyt koulussa opettaja Hanna Liukkosen lastenhoitajana ja sen jälkeen noin 45 vuoden ajan siivoojana, hän myös aloitti koulutaipaleensa Aseman koulussa vuonna 1960. Aseman koulua hän kävi seitsemän vuotta.

– Olin varmaan viidentoista kun tulin Aseman koululle Hanna Liukkosen lapsenpiiaksi. Hanna Liukkonen ja Unto Tietäväinen olivat minulla opettajina kun kävin koulua, ja he olivat täällä vielä silloinkin kun tulin tähän kouluun töihin, Jaakkola kertoo.

Jaakkola on ollut ensin Kylmäkosken ja sen jälkeen Akaan kuntien palveluksessa koko ikänsä.

– Olen työskennellyt myös postin ja Aamulehden jakajana sekä seurakunnalla siivoojana, mutta ne ovat olleet sivuhommia. Päätyöni olen tehnyt kunnan palveluksessa. Esimieheni Kallioniemen Uolevin kanssa työskentelin muistaakseni 37 vuotta. Hänen ansiostaan alkuun viisituntinen työpäiväni nousi kahdeksaan tuntiin, Jaakkola muistelee.

Vaikka tunnit nousivat, ei Jaakkolalle kuitenkaan jäänyt turhia luppoaikoja. Töitä piti tehdä tosissaan.

– Minulla on kuitenkin aina ollut ihanat työkaverit. Kaikki opettajat ja muut työtoverit ovat olleet hienoja ihmisiä, ikinä ei ole ollut mitään ongelmia kenenkään kanssa, Jaakkola toteaa.

”Onko sinulla silmät takapuolessakin?”

Raija Jaakkola, Kylmäkosken Aseman koulu,

Raija Jaakkola siivosi Kylmäkosken Aseman koulua noin 45 vuotta.

Raija Jaakkola on nähnyt työuransa aikana melkoisen määrän oppilaita. Aikojen muuttuessa myös oppilaat ovat muuttuneet.

– Jossakin vaiheessa alkoi olla paljon avainlapsia, eli lapsia, jotka menivät tyhjään kotiin koulun jälkeen vanhempien ollessa vielä töissä. Aikaisemmin edes toinen vanhemmista oli kotona odottamassa lasta, Jaakkola miettii.

Raija Jaakkolaa kohtaan lapset ovat olleet aina kilttejä, tosin muutama villimpi oppilaskin mahtuu joukkoon. Varsinkin eräs tapaus on jäänyt hänen mieleensä huvittavana.

– Aseman koulun piha oli siihen aikaan vielä santapiha ja pihalla oli myös kalkkikärry, jolla tehtiin esimerkiksi pesäpalloa varten kentän rajat. Kerran sitten piha oli kylvetty täyteen kalkkia. Tiesin heti ketkä olivat olleet asialla, ne olivat toisella tai kolmannella olleita poikia. Menin poikien luokse ja sanoin, että nyt pojat olette tehneet tuhmasti. Älkää enää ikinä tehkö sillä tavalla, se ei ole kivaa. Toinen pojista tokaisi minulle, että ”Kuule Raija, onko sinulla takapuolessakin silmät?”, Jaakkola nauraa.

Puhuttelun jälkeen pojat olivat jatkossa kiltisti.

Rasin koululla alkoivat ääniongelmat

Raija Jaakkola kertoo olevansa pahoillaan siitä, että täysin kunnossa oleva Aseman koulu päätettiin sulkea vuonna 2014.

– Olisin voinut jatkaa työtäni, mikäli Aseman koulu olisi ollut vielä käytössä. Viihdyin täällä erittäin hyvin, Jaakkola huokaa.

Jaakkola kertoo olevansa iloinen siitä, että vaikka Aseman koulu on tyhjillään, on se saanut kuitenkin olla rauhassa ilkivallalta. Jaakkola tietää mistä hän puhuu, sillä hänellä on vieläkin toisinaan tapana kiertää koulun ympäristössä katsomassa, että kaikki on hyvin. Omien sanojensa mukaan se on hänellä verissä.

– Tämä koulu on ilmeisesti koko kylälle niin tärkeä paikka, että kukaan ei ole tullut tänne tekemään pahaa. Esimerkiksi Rasin koululla puolestaan on rikottu ikkunoita varmaan pari kolme kertaa sinä aikana kun minä olin siellä, Jaakkola kertoo.

Raija Jaakkolan työpaikka vaihtui Kylmäkoskelta Aseman koulusta Viialaan Rasin koululle viime vuoden marraskuussa. Rasilla hän ehti työskennellä tämän vuoden kesäkuuhun. Vaikka opettajat ja työkaverit olivat myös Rasilla mukavia, toi työpaikanvaihdos mukanaan ongelmia.

– Minulla hävisi ääni Rasin koululla työskennellessäni, olin lopulta aivan äänetön. Oireet alkoivat oikeastaan sinä päivänä kun menin ensimmäistä kertaa Rasia katsomaan. Minä vain kähisin ja puhisin. En tiedä mistä se johtui, mutta luulisin, että niistä sisäilmaongelmista, sillä vaiva on helpottanut sen jälkeen kun lopetin työt siellä, kesälomaa tällä hetkellä pitävä Jaakkola miettii.

Jaakkolan viimeinen työpäivä oli 16. kesäkuuta. Vaikka tunnelmat olivat tuolloin haikeat, olivat ne myös osittain helpottuneet.

– Kurkku- ja äniongelmien takia Rasin koululta oli varmaankin helpompi jäädä pois. Aseman koululta se olisi ollut vaikeampaa, Jaakkola pohtii.

Virallisesti Raija Jaakkola jää eläkkeelle syyskuun 1. päivä. Silloin hän suunnistaa lomalle Lappiin. Lapin reissun jälkeen vuorossa on omien nurkkien kuntoon laittamista.

– Tuntuu, että kotonani ei ole kyllä kukaan koskaan tehnyt mitään, Jaakkola nauraa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?