"Yhteiskuntavastuuta on nyt kannettu"

Leomuovin uusi varastohalli ja koneinvestoinnit mahdollistavat kasvun jatkumisen

Akaalaisen teknisten muovituotteiden valmistajan Leomuovi Oy:n uuden varastohallin rakennustyöt ovat pitkällä. Runko on koossa, katto paikallaan ja parasta aikaa nostetaan seinäelementtejä paikalleen. Hallin on suunnitellut ja rakentaa Teräselementti Oy Lempäälästä. Uutta tilaa tulee 1400 neliömetriä.

– Varaudumme kasvuun.  Meidän nykyiset tilat ovat täynnä ja tavaraa varastoidaan jo ulkonakin. Ja tällä hetkellä meillä on kolme paikkaa, missä tavaraa puretaan ja lastataan. Tämä työ keskitetään nyt yhteen paikkaan ja säästetään siinäkin aikaa, kertoo toimitusjohtaja Risto Kalliainen.

Kun varastointi keskitetään, vapautuu tuotantotiloja muuhun käyttöön. Kevään aikana on yritykseen hankittu muun muassa kokonaan uusi tuotantolinja, jossa WiBa ruiskuvalukoneeseen on liitetty CeraConin tiivistyskone. Automatisoidun tuotantolinjan ansiosta voidaan vasta valmistettuun muovituotteeseen tehdä tiivistys samalla kertaa suoraan paikalleen.

– Syyskuussa kun halli on valmis, meille tulee vielä uusia koneita, muun muassa Suomen ensimmäinen Miacron-mallinen kone, johon samalla asennetaan energiaa säästävä ja äänetön robotti. Investoimme automaatioon, jotta työvoiman tarve ei olisi niin voimakasta mitä kasvu edellyttää, kertoo Kalliainen.

Leomuovin kokonaisinvestoinnit ovat tälle vuodelle noin 1,5 miljoonaa euroa. Se on 3,5 miljoonan liikevaihdolla melkoinen temppu.

– Voin kyllä sanoa, että yhteiskuntavastuunsa yritys on kyllä hoitanut. Enempään eivät rahkeet riitä.

Yritys työllistää tällä hetkellä 21 työntekijää. Oppisopimuksella työharjoittelussa on tämän lisäksi kaksi. Koko kuluva kesäkin toimitaan täysillä, kesätyöntekijöitäkin on palkattu 15.

– Haluamme työllistää suomalaisia ja näyttää, että Suomessakin voi menestyä.

Kasvua haetaan läheltä ja kaukaa

Tuotteita Leomuovin mallistossa on toista tuhatta, mutta niistä joka vuosi tehtäviä 600–800. Esimerkiksi Sarviksen lautasia, mukeja ja kauhojakin valmistetaan edelleen, nyt Leomuovin tehtaalla. Kasvua haetaan aktiivisesti koti- ja ulkomailta. Risto Kalliaisen mielestä tilanne näyttää todella hyvältä.

– Joitakin prosentteja on kasvettu joka vuosi ja nyt on tulossa tuotteita, jotka startatessaan tuovat väkisinkin kasvua vieläkin enemmän. Meillä on uusia asiakkaita ja asiakkaita, jotka ovat siirtyneet metallista muoviin. On huomattu, että muovi onkin parempi vaihtoehto – kevyempi ja joissakin tapauksissa jopa kestävämpi käyttökohteessaan.

Kasvu edellyttää näkymistä ja osallistumista. Leomuovi on ahkera messuilla kävijä. Yritys on joko esillä omalla osastolla tai verkostoitumassa alihankkijoiden kanssa. 32 toimintavuodessa on myös kehittynyt kontaktiverkko.

– Vaikka kuinka puhutaan sosiaalisesta mediasta ja netistä, niin henkilökohtaisilla tapaamisilla on kauppojen tekemisessä todella suuri merkitys. Asiakkaiden luona pitää käydä. Ei se kylmä puhelinsoitto riitä. Otamme myös mielellämme asiakkaita tänne, jotta voimme kertoa tekemisistämme, kertoo Kalliainen.

Suomen lisäksi Leomuovin markkina-alueeseen kuuluvat Baltian maat, Puola, Pohjoismaat ja Venäjä,

– Ruotsiin on saatu hyvin kauppaa ja nyt ovat avautumassa myös Norjan markkinat. Venäjälle vienti on tällä hetkellä hiljaisempi, mutta sinne saa tehdä tarjouksia. Hyviä yhteydenottoja on sieltäkin jo tullut. Kun rupla vahvistuu, uskon että kauppaa sinnekin tehdään.

Suunnittelusta on apua asiakkaalle

Miten tuote Leomuovin valmistettavaksi päätyy? Pääsääntöisesti asiakas lähettää 3D-kuvan, josta saadaan muun muassa massa ja muoto. Tästä pystytään laskemaan kappalehinta ja muotin hinta. Näin syntyy paketti, joka tarjotaan asiakkaalle. Joskus projektissa ollaan mukana niin, että myös piirtämisessä ja suunnittelussa autetaan.

– Asiakkaan ei periaatteessa tarvitse kuin ilmoittaa, mitä hän tarvitsee. Meillä on verkostot maailmalla, ja pystymme etsimään sekä meille että asiakkaalle edullisimmat vaihtoehdot kokonaistoimitukseksi metalliosia myöten.

Eri toimijoiden yhteistyökuvioita hiotaan jo Akaassakin. Leomuovi on mukana Akaan muovi- ja metalliklusterissa. Toimitusjohtaja Risto Kalliainen on myös Akaan kaupungin elinkeinojaoston jäsen.

– Tämä on ollut todella hyvä avaus Akaan kaupungilta. Paikalliset yritykset oppivat tuntemaan toisensa paremmin. Läheltä löytyykin mahdollisuuksia, mitä ei ennen ole tiennyt. Vanha ja väärä luulo on, että täällä kaikki tuntevat kaikki, sanoo Kalliainen.

27leomuovi-1 27leomuovi-2 27leomuovi-3 27leomuovi-4 27leomuovi-5 27leomuovi-6

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?