Nuorten taideprojekti elävöittää rautatieasemaa

Toijalan rautatieasema, taide

Jere Lindgren ja Viivi Aronen työn touhussa. Puhelimen laskentaohjelma on ahkerassa käytössä teoksen pohjakuviota piirrettäessä. kuva: Satu Uimi.

Juhannuksesta alkaen niin akaalaiset kuin ohikulkijatkin pääsevät näkemään nuorten tekemää taidetta rautatieasemalla.

NYT-projektin (nuorten yhteisötaidetta tyhjien liiketilojen ikkunoihin) tavoitteena on täyttää tyhjät näyteikkunat ja liiketilat nuorten tekemällä taiteella. Projektin merkeissä tehtyjä töitä on ollut esillä esimerkiksi Valtatien varrella. Seuraavaksi taideteoksia pääsee näkemään juhannuksesta alkaen Toijalan rautatieasemalla.

Juhannuspäivänä vietetään Veturimuseon 30- ja rataosuuden 140-vuotisjuhlia. Sen vuoksi projektin tuotoksia haluttiin tuoda rautatieasemalle juuri nyt.

– Olemme tehneet yhteistyötä VR:n kanssa ja saaneet luvan toteuttaa taideteoksia rautatieaseman tyhjiin tiloihin, entisten kioskin ja kampaamon paikoille, kertoo projektin yhteyshenkilö Merja Lindroos.

Lindroosin mukaan taideteokset sopivan rautatieasemalle hyvin.

– Rautatieasema on Akaan sisääntuloväylä, ja siellä on nyt paljon tyhjää liiketilaa.

Synergiaa Näkymän kanssa

Viivi Aronen ja Jere Lindgren rakentavat rautatieaseman aulaan tulevaa teosta tällä viikolla Tietotalossa Mirva Juntusen ohjauksessa. Aikataulu on tiukka. Juntunen on tyytyväinen olosuhteisiin ja ottanut huomioon myös pedagogisen näkökulman.

– On hienoa, että saamme työskennellä täällä Tietotalossa, jossa myös muutamat Näkymään osallistuvat taiteilijat työstävät teoksiaan. Näin nuoret pääsevät oman työnsä ohessa seuraamaan taiteilijoiden työskentelyä, Juntunen sanoo.

Rautatieasemalle toteutettavat teokset pitävät sisällään vahvasti paikallisia aineksia. Entiseen kioskitilaan on tulossa Pihlgren ja Ritolan tapetteja sekä tv-näyttö, jossa esitellään rautatien historiaa ja Akaan kaupunkia. Sen lisäksi, että teoksilla esitellään Akaata ja sen ovat suunnitelleet akaalaiset nuoret, myös käytetyt materiaalit on mahdollisuuksien mukaan hankittu paikallisista liikkeistä.

NYT-projektin myötä syntyneitä töitä on ollut aiemminkin esillä Akaassa. Viime talvena muun muassa Valtatiellä ja Myllytiellä ihailtiin nuorten taideteoksia. Projektia tukee Pirkanmaan kulttuurirahasto ja tukea on saatu myös taiteen edistämiskeskus TAIKElta. Projektin puitteissa on järjestetty taideteosten lisäksi muutakin toimintaa, esimerkiksi viime syksyn suosittu Kaikki kuvaa -elokuvapaja oli projektin järjestämä. Elokuvapajassa tehdyt elokuvat esitettiin alkuvuodesta myös televisiossa.

Satu Uimi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?