Gastropub Neliapila avautui Valtatielle sakastin viereen

Gastropub Neliapila toimii Valtatiellä samalla paikalla, jolla aiemmin on ollut muun maussa pyöräliike ja kirpputori. Vanhasta rakennuksesta jäi vain pätkä sokkelia hautausmaan puoleiselle seinälle.

Gastropub Neliapila toimii Valtatiellä samalla paikalla, jolla aiemmin on ollut muun muassa pyöräliike ja kirpputori. Vanhasta rakennuksesta jäi vain pätkä sokkelia hautausmaan puoleiselle seinälle.

Tasan vuosi sitten akaalainen rakennusyrittäjä Jari Lehtonen oli epätietoisuuden tilassa. Hän oli ostanut Toijalan Valtatieltä entisen Pyörä-Tuvan tontin tehdäkseen paikalle uuden rakennuksen ja avatakseen siihen ravintolan vaimonsa Tuija Lehtosen kanssa.

Tontin sijainti vanhan kivisakastin ja hautausmaan vieressä edellytti kuitenkin arkeologin valvomia kaivauksia. Niiden aiheuttamiin kustannuksiin Lehtoset eivät olleet varautuneet, eikä kaupungin myöntämässä rakennusluvassa niitä edellytetty. Pirkanmaan maakuntamuseon arkeologin mukaan näin olisi pitänyt tehdä, koska rakennus sijaitsee alle kahden metrin etäisyydessä muinaismuistolailla rauhoitetusta Akaan sakasti -nimisestä muinaisjäännöksestä.

Ensin Lehtoset aikoivat jättää projektin sikseen ja vanhan talonraadon niille sijoilleen. Kaivaukset kuitenkin tehtiin, eikä pyöränromuja ja muovisia maitopusseja arvokkaampaa löytynyt. Rakennustyöt pääsivät alkuun syyskesällä, ja joulukuussa uudessa rakennuksessa oli jo katto päällä.

Nyt yläosaltaan puurunkoisen ja rapatuilla kivilevyillä ulkovuoratun talon rakennustyöt ovat viimeistä silausta vaille valmiit, ja Lehtosten Gastropub Neliapila pääsi avaamaan ovensa pari viikkoa sitten perjantaina.

Jari Lehtonen (oik.) ja henri Toivonen ovat olleet tyytyväisiä Neliapilan alkuun, vaikka hienoista säätöä onkin ollut.

Jari Lehtonen (oik.) ja Henri Toivonen ovat olleet tyytyväisiä Neliapilan alkuun, vaikka hienoista säätöä onkin esiintynyt.

Henri Toivonen tarttui haasteeseen

Rakennusurakoitsija Jari Lehtonen on hankkeen aikana huomannut, että ravintolan rakentaminen eroaa hänelle tutummasta rivi- ja kerrostalojen rakentamisesta. Terveystarkastajan ja paloviranomaisten vaatimukset ovat toista luokkaa.

Jari ja Tuija Lehtonen etsivät rakennusprojektin aikana ravintolalleen vetäjää, ja sellainen löytyikin Toijalasta. Viimeksi Kruunassa & Klaavassa työskennellyt Henri Toivonen oli ajatellut etsiä välillä hommia muilta aloilta mutta tarttui haasteeseen ja mahdollisuuteen.

– Aloitin ensimmäinen helmikuuta ja lupasin olla alussa mukana, mutta kyllä me juuri vakituisen työsopimuksen teimme. Tuijan ja Jarin kanssa on ollut mukava tehdä töitä, Toivonen sanoo ja saa Jarilta vastakaikua.

– Henkka on suunnitellut paljon. Sisällä ei ollut oikeastaan mitään ennen kuin hän tuli. Henkka ja Tuija keksivät myös paikan nimen.

Yhteensä ravintola työllistää viisi vakituista työntekijää ja kuusi ekstraajaa.

Lounaalla annokset tuodaan pöytään

Gastropub Neliapilassa on sisällä ja terasseilla yhteensä 170 asiakaspaikkaa. Avausviikonloppu täytti talon kahtena päivänä ja oli odotuksiakin isompi menestys. Tällä viikolla Neliapila saa tulikokeensa, kun Toijalan Markkinat ja Toijala Lentis täyttävät turut ja torit.

Irlantilasityyppisen gastropubin sisutuksessa korostuu vihreä.

Irlantilasityyppisen gastropubin sisutuksessa korostuu vihreä.

Ruokapuolella Gastropub Neliapila tarjoaa arkisin lounasta ja lounasajan ulkopuolella ja viikonloppuisin muun muassa erilaisia hampurilaisia ja pubiruokaa kuten koreja. Lounaasta poikkeuksellisen tekee se, että alkusalaatti ja keitto ovat seisovassa pöydässä, mutta pääruoka-annos tehdään erikseen ja tuodaan asiakkaalle pöytään.

– Tarjoamme hyvää, rehellistä ja simppeliä ruokaa. Kokki tekee lounaalle leivät itse, ja niitä asiakkaat ovat halunneet ostaa jo kotiinkin, Henri Toivonen kertoo.

Juomapuolella tarjolla on yleisempien hana- ja pullotuotteiden lisäksi pienpanimo-oluita sekä Akaasta että muualta päin Suomea.

Elävää musiikkia Neliapila tarjoilee kuukausittain, ja esimerkiksi tulevana markkinaviikonloppuna soitto soi sekä perjantaina että lauantaina.

Viimeksi pyöräliikkeenä ja kirpputorina palvelleen ja jo osin puretun rakennuksen tontilla pidettiin viime perjantaina katselmus. Siinä tarkasteltiin edellytyksiä uudisrakentamiselle lailla rauhoitetun muonaisjäännöksen vieressä ja mahdollisesti myös päällä.

Tältä näytti nykyisen Gastropub Neliapilan tontilla tasan vuosi sitten. Viimeksi pyöräliikkeenä ja kirpputorina palvelleen ja jo osin puretun rakennuksen tontilla pidettiin silloin katselmus, jossa tarkasteltiin edellytyksiä uudisrakentamiselle lailla rauhoitetun muonaisjäännöksen vieressä ja mahdollisesti myös päällä.

Tältä näyttää entisellä Pyörä-Tuvan tontilla kesäkuun alussa 2016.

Tältä näyttää entisellä Pyörä-Tuvan tontilla kesäkuun alussa 2016.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?